2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

Professzionális, felhasználóbarát, naprakész, rugalmas disztribúció - terminál használata nélkül is!

[ ÚJ TESZT ]

Hatékonyság

Egy jó fokmérője a hatékonyságnak - véleményem szerint - a rendszer kezelésének testreszabhatósága. A felhasználói felület esetében már láthattuk, hogy ízlésünknek megfelelően tudjuk változtatni a rendszer kinézetét, de mi a helyzet a kezeléssel? Akár az egeret, akár a billentyűzetet preferáljuk, lehetőségünk van a saját elvárásainknak megfelelően alakítani a számítógéppel való interakciót, legyen szó akár a hot corners (ezt nem lehet értelmesen lefordítani), akár a programváltó (Alt+Tab) működésének beállításáról (szalagos, kiterített, cowerflow-szerű stb.), de részletesen testreszabhatjuk a billentyűkombinációkat, vagy az ablakrács megjelenítésének módját is.

További hatékonyságnövelő a krunner, ami az alt+space billenytűk megnyomására érhető el. Ez gyakorlatilag egy programindító és -kereső egyben, de használhatjuk számológépnek is.

Ubuntu alatt nagyon szerettem az indikátorokat, ezek kis beépülő modulok voltak a panelen minimális funkcionalitással. Itt a már korábban említett widgetek töltik be ezt a funkciót, külön ki is emelném a jegyzettömböt (ezt nem kell magyarázni), valamint a színválasztót, ami bárkinek, aki grafikával egy kicsit is foglalkozik, hatalmas segítség. Ennek segítségével a képernyőn bárhol ki tudunk jelölni egy pontot, aminek elmenti a színét és a színkódját, hexa és rgb formában, amit utána ki is tudunk másolni a vágólapra. Korábban, ha egy színt be akartam határolni, külön alkalmazásban (pl. GIMP) pipettával meg kellett határozni a kódját, ezt most már a felső panelről azonnal meg tudom tenni.

További kiváló widget a vágólap-kezelő, ezen a legutóbbi bejegyzések (szövegek, képek) találhatóak, és nem csak amit kimásoltunk, hanem az is, amit csak kijelöltünk. A KDE connect az androidos telefonunkkal való összeköttetést biztosítja, ami többek között megállítja a zenelejátszást bejövő hívás esetén (és megjelenít egy értesítést is), használható vezeték nélküli fájlátvitelre, vagy képes megcsörgetni a telefonunkat, ha nem találnánk. Sőt, SMS-ekre is válaszolhatunk a panelról a segítségével.

KDE connect PC-n...

...és telefonon

Rendkívül szimpatikus a hangeszközök kezelése is: egy prioritási listát állíthatunk fel a különböző eszközökre, amiket akkor is megjegyez a rendszer, ha nincsenek csatlakoztatva, vagy bekapcsolva, így amint bekapcsoljuk, az adott eszköz lesz az alapértelmezett. Ez például Ubuntu esetén úgy nézett ki, hogy ha elfelejtettem előbb bekapcsolni a DAC-ot, és elindult a rendszer, akkor kézzel át kellett állítani az alapértelmezett lejátszót a belső hangkártyáról a külső DAC-ra, itt nincs erre szükség, automatikusan vált az eszközök között.

Itt sajnos nem látszik a lényeg, de egy külső DAC lett csatlakoztatva utólag és mivel előre volt sorolva a prioritási listában, a rendszer alapértelmezetté tette, nem kellett külön kézzel átállítani.

Itt már jobban látszik, most éppen inaktív a Teac HA-P50, viszont mivel első a listában, amint csatlakoztatom, ez lesz az alapértelmezett. Okos, nem igaz?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linuxon nem lehet játszani?

    Ha játszanál, akkor nincs élet a Windowson túl? Hála az open-source fejlesztőknek, van!

  • MX-Linux 19

    Egyre többen használják az MX-Linuxot, de nagyon sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket.

Előzmények

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Linux a mindennapokban

    A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.