Hirdetés

2022. július 1., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
nagyúr

Köszönjük szépen a bemutatót! :R

Viszont olvasgatva pár kérdés felmerült bennem....

-"Ma már az sem állja meg a helyét, hogy egy Linuxot használni bonyolult, a Manjaro esetén például teljesen mellőzhető a terminál használata (gyakorlatilag minden elérhető grafikus felületről),"

Őőőő... oké, én Ubuntu alapú Kubuntut használok éppen, de nem egyszer és nem kétszer futottam bele olyan problémába, amikor nem tudtam mellőzni a terminált. A Manjaro miben különbözik vajon, hogy ott GUI alapon működhet a dolog, mert ugye írod is, hogy szemben az Ubuntuval... Van Manjaron lehetőség, hogy "Windows" módra jobb klikk -> root módban ("rendszergazdaként") futtassak pl. egy programot?

-KDE esetén ugyebár nálam Firefox és Firefox alapú böngészőknél folyamatos probléma, hogy egy csomó helyen a weboldalak színei "szétesnek", és világos alapon világos betűket használ (lásd még). Való igaz, hogy a Chrome és Chromium alapú böngészőknél (pl. Vivaldi) ez nem jelentkezik, de aki Firefox-ot szeretne használni, az csúnyán néz az ilyen problémákra... :(

-A Dolphin-t én is kedveltem, de azt Ubuntu alatt nem lehetett rootként futtatni, erre Manjaro-n van megoldás?

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) UnA válasza Cifu (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Ez a mondat nekem is feltűnt, mert szerintem mindig azt a módszert érdemes használni, ami hatékonyabb neked. Vagyis nem az a lényeg, hogy szigorúan szétválasszuk a "jó" és a "rossz" (=GUI / parancssor) dolgokat :)

Nekem a munkahelyi windowsos környezetben is sokszor a hatékonyabb vagy az egyetlen módszer a parancsok használata bizonyos feladatok esetén - és otthon is az Ubuntuval.

(#3) PDA_FAN


PDA_FAN
tag
LOGOUT blog

A KDE-vel egyszer már leszámoltam a 4-es verziók kezdeti bénaságát látva. Lehet, hogy most újra nekifutok, ha tényleg ennyire jó.

A cikk elején a Linux előnyeihez még odaírtam volna, hogy ingyenes, jogtiszta, vírusmentes, mert talán ezek a legfontosabb szempontok a laikusok számára. A testreszabhatóság az eddigi tapasztalataim szerint csak nekünk, kockáknak fontos, az egységsugarú felhasználó a telepítéskori állapotot használja, amíg csak a sírba nem teszik vagy őt, vagy a gépét.

(#4) Syl


Syl
nagyúr

Már sokszor és sok helyen leírtam nyűgjeimet a KDE-vel, de attól függetlenül nagyon örülök az írásnak! Nagyszerű! :C :R

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#5) Dave™ válasza Cifu (#1) üzenetére


Dave™
nagyúr

Jogos a kérdés, igyekszem nem kuszán válaszolni. Az Ubuntuval való összehasonlítás elsősorban az alapértelmezett (Unity/Gnome) környezetekkel történt, tehát ha te Kubuntut használsz, ami szintén KDE, akkor egy része természetesen áll arra is. Vagyis Kubuntu alatt is sokkal kevésbé kell terminált használnod, ha nem akarsz, igen, és van lehetőséged rendszergazdaként futtatni programot a fájlkezelőből (Dolphin) terminál nélkül is (jobb gomb, rendszergazdai műveletek, gondolom ott van Kubuntu alatt is). A másik része Manjaro specifikus, pl. nem kell terminál új kernel vagy a belső tárolóból nem elérhető szoftverek telepítéséhez, a csomagkezelő cache törléséhez stb.

Ha már Dolphin: renegeteg plugint lehet letölteni hozzá, pl. a képfájlok mountolást is kényelmesen meg lehet oldani, de van sok egyéb is, érdemes körbenézni!

Firefox nálam másodlagos böngésző, de semmi ilyen gondom nincs. Lehet a téma, lehet a másik disztró, de hibátlan. Szóval nem tudom miről van szó, ha mondasz konkrét "bugos" oldalt, megnézem.

Miért akarod a Dolphint rootként futtatni? Vannat root műveletek a jobb gombos kontext menüben. Ha nagyon root szint kell fájlkezelés szinten (ami többnyire haladó felhasználást feltételez), ott a beépített teminál, ami kiválóan használható ilyen helyzetben. Ez látszólag ellent mond a fenti "nem kell terminál" filozófiának, de én azt átlag felhasználásra írtam, oda meg nem is nagyon szokott kelleni root jogú fájlkezelés.

[ Szerkesztve ]

(#6) Vesa válasza Cifu (#1) üzenetére


Vesa
veterán

Én kb. Linux Mandrake óta kb. 2évente nézek rá valamilyen "most aztán..." disztróra, de eddig minden esetben uninstall lett a vége. Ok, nem vagyok advanced oprendszer user, de napi 12órában dolgozom PC-vel 25éve. Semmi mást nem várok egy oprendszertől mint stabilitást, minél jobb kompatibilitást és egyszerű kezelhetőséget. Ezzel szemben eddig nekem sajnos minden esetben tömény szívás jellemezte az összes desktop disztrót, pedig az összes nagyot, és néhány kisebbet is kipróbáltam. A terminálos baszakodásba sajnos minden esetben belefutottam, hol driver miatt, hol a használt szoftver miatt.

A cikkben bemutatott rendszert nem ismerem, de mára fentiek miatt erős kétségeim vannak, mivel már 6-8évvel ezelőtt is azzal demoztak a fejlesztok, hogy "egyszerűen használható".

"Szovjet Muszka orkok haza!"

(#7) Dave™ válasza Vesa (#6) üzenetére


Dave™
nagyúr

6-8 év rengeteg idő, még Windows vonalon is. Senki sem akar rábeszélni semmire, ha elégedett vagy pl. a Windows-zal, akkor számodra ez maximum érdekesség. Ha pedig kíváncsi vagy, egy live rendszert kipróbálni pendrive-ról semmiből sem tart, úgy le tudod ellenőrizni a kompatibilitást meg látod hogyan fest. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy ha nem vagy nyitott az újdonságok iránt, akkor kudarcra van ítélve ez a próbálkozás is, mert ez sem Windows (és nem a terminál miatt).

(#8) Vesa válasza Dave™ (#7) üzenetére


Vesa
veterán

Én csak leírtam a véleményemet. Ha nem lennék rá nyitott, nem szenvedtem volna ennyit oly sok verzióval. Azt sem vonom kétségbe, hogy értő kezek alatt ez egy jó rendszer, de kvázi Windows alternatívának véleményem szerint nem alkalmas, hiába vannak rá GUI-k.

"Szovjet Muszka orkok haza!"

(#9) Syl válasza Vesa (#8) üzenetére


Syl
nagyúr

Már bocsi, de aki fel tud telepíteni egy windowst, az a Linuxszal is elboldogul. Ha nincs extrém hardver a gépben, akkor 'just works". Ha meg hegeszteni kell, akkor ott a gugli, de ez ugyanúgy windowsnál is megvan. Senki nem születik Win tudással, csak erről sokan szeretnek megfeledkezni. Azt is meg kellett tanulni. Persze winhez ott a szomszéd pistike és majd ő megmutatja, linuxnál meg általában olvasni kell. Oh, my... Olvasni...

A mai világban pont hogy alternatíva a linux. Ezt bizonyítja az is, hogy az átlag ember a telefonján intéz sok mindent. És az nem windows. Böngésző legyen, meg fosbúk, kép/videó piszkáló oszt jónapot.

Én is húszon éve dolgozom windowszal, ebből sok évig hivatalos MS bétatesztelő is voltam, és mégsem jelent problémát a linuxozás. Próbálgattam, olvastam, gugliztam, fórumoztam és megy. A kifogás csak nyafogás.

Nyilván a munkámat (DTP) nem tudom rajta elvégezni, ezért van Win10 valamint Macbook.

[ Szerkesztve ]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#10) sh4d0w válasza Vesa (#8) üzenetére


sh4d0w
nagyúr

Ne akard Windows-ként használni, mert nem az. Mindenféle offense nélkül: tapasztalatom szerint, mindenki, aki ezt írja, Windows-ként akarja használni, pedig ez egy másik, sokkal elterjedtebb rendszer, mint a Windows, más filozófiával.

https://coreinfinity.tech

(#11) Dave™ válasza Vesa (#8) üzenetére


Dave™
nagyúr

A saját példámmal tudom ezt az állítást cáfolni: Windows 10-ről mentem át először Ubuntura (akkor még kb. lövésem sem volt a Linuxokról), aztán Manjarora, és most is közelebb vagyok a kezdőhöz, mint valami szuper haladóhoz. Ki tudom vele váltani a Windowst, ahol pedig mégsem (Excel), azt virtuális gépben futtatom, és a probléma megoldva.

A nyitottságot én úgy értelmezem, hogy nem csak kíváncsi vagyok valami másra, hanem elfogadom, hogy az másként is működik. Ha ugyanazt keresed benne, mint amiről jössz, akkor sok sikerre ne számíts. Ahogyan te is fogalmaztál, alternatíva.

(#12) ViZion


ViZion
félisten

hmmm... hogyhogy még nem kommentelt a hivatalos Manjaro nagykövet úr itt? :D
Köszönjük a cikket.
Flame on: Jó lenne a Manjaro, ha nem KDE lenne ;] :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#13) Syl válasza ViZion (#12) üzenetére


Syl
nagyúr

A Manjaronak nem XFCE az "alap" felülete?

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#14) Skullwipe


Skullwipe
senior tag

Olyan kérdésem lenne a rendszerrel kapcsolatban, hogy a frissítést magától csinálja rendszeresen, ha telepítés után végig pörgettük rajta és ahogy fentebb mondták nem nyúlunk egyáltalán hozzá? Mutattál egy kapcsolót ha jól rémlik ehhez kapcsolódóan, persze én most még nem próbáltam ki, így nem tudom, de biztos ha látnám értelmet nyerne az a kis beállítás.

[link] Van több ilyen felület is amivel előre tölthető az oldalukról: Xfce, KDE, Gnome, meg a csak konzolos verzió.

[ Szerkesztve ]

(#15) Degeczi válasza ViZion (#12) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem egyedi, engem is a hideg ráz ki a KDE-től.
Mondjuk sajnos a Gnome3 sem éppen ideális, pláne több monitoron, de azt el tudom viselni.

(#16) Dave™ válasza ViZion (#12) üzenetére


Dave™
nagyúr

Előbb olvasd el a cikket (amihez kommentelsz), aztán rájössz, hogy 3 hivatalos verzió van (XFCE, ez az eredeti, KDE és Gnome) valamint több community (Deepin, Cinnamon stb.).

Syl: de, illetve az volt az eredeti, aztán lett KDE és Gnome szintén hivatalos.

Skullwipe: nem, nem fut le magától (nem Windows 10), csak jelez. Neked kell elindítani, aztán lefut. Utána nem kell újraindítanod.

[ Szerkesztve ]

(#17) Cifu


Cifu
nagyúr

@UnA: . Vagyis nem az a lényeg, hogy szigorúan szétválasszuk a "jó" és a "rossz" (=GUI / parancssor) dolgokat

Én nem tekintem a parancssort "rossznak", de számtalanszor pont azért kellett hozzányúlnom, mert root jog kellett egy programnak.

A hatékonyságát nem vitatom el - a kényelmet viszont igen.

@Dave™: Vagyis Kubuntu alatt is sokkal kevésbé kell terminált használnod, ha nem akarsz, igen, és van lehetőséged rendszergazdaként futtatni programot a fájlkezelőből (Dolphin) terminál nélkül is (jobb gomb, rendszergazdai műveletek, gondolom ott van Kubuntu alatt is).

Én nem látok ilyet:

A másik része Manjaro specifikus, pl. nem kell terminál új kernel vagy a belső tárolóból nem elérhető szoftverek telepítéséhez, a csomagkezelő cache törléséhez stb.

Ohhh, ez mondjuk magyarázat akkor a kevesebb terminal használatra...

Firefox nálam másodlagos böngésző, de semmi ilyen gondom nincs. Lehet a téma, lehet a másik disztró, de hibátlan. Szóval nem tudom miről van szó, ha mondasz konkrét "bugos" oldalt, megnézem.

Kubuntu 17.10, KDE Plasma: 5.10.5, KDE Framework: 5.38.0, Qt Version: 5.9.1, Kernel Version: 4.13.0-36-generic, 64 bit.

Lent már linkeltem, hogy a RiOS hozzászólás / szerkesztőablaka is ilyen, de például egy Hddscan.com is úgy néz ki, hogy sötétszürke háttér előtt alig látható kék betük (normálisan fehér háttér van ugye). Próbáltam más Layoutot, Theme-t, stb, de nem nyert egyik sem...

Miért akarod a Dolphint rootként futtatni? Vannat root műveletek a jobb gombos kontext menüben. Ha nagyon root szint kell fájlkezelés szinten (ami többnyire haladó felhasználást feltételez), ott a beépített teminál, ami kiválóan használható ilyen helyzetben. Ez látszólag ellent mond a fenti "nem kell terminál" filozófiának, de én azt átlag felhasználásra írtam, oda meg nem is nagyon szokott kelleni root jogú fájlkezelés.

Pl. mountolni szeretnék egy könyvtárat / meghajtót, átírni az fstab-ot, stb...
De akár csak egy meghajtó Label-jét átnevezni -> átírom, bezárom a Dolphin-t, újra megnyitom, maradt a régi label név...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#18) Dave™ válasza Cifu (#17) üzenetére


Dave™
nagyúr

Akkor Kubuntu alatt nincs, le tudsz tölteni a Dolphinhoz kiegészítőket, rendszergazdai műveletek a neve elvileg. Manjaro alatt alapértelmezetten van:

Firefox nálam ilyen:

Fstab szerkesztéshez simán megnyitod pl. Kate-tel, aztán mentésnél bekéri a root jelszót. Mountoláshoz is vannak pluginek Dolphinhoz, de ugye fstabbal is meg tudod oldani. Meghajtó címkét a Gnome-os Lemezek alkalmazással is át tudod írni. Gyakorlatilag mindenre van megoldás.

(#19) Dave™ válasza PDA_FAN (#3) üzenetére


Dave™
nagyúr

A négyest nem használtam, de ránézésre is elég borzasztó volt, meg annyira jókat sem olvastam róla. Az ötösben nagyon sokat reszeltek a külsőn és az erőforrásigények csökkentésén.

Oda lehetett volna írni igen, meg sok minden mást is, de ezeket a legtöbben úgyis tudják, már közhelyszámba mennek. Próbáltam inkább az "újdonságokat" kiemelni, ami érdekessé is teszi. Nem akartam egy N+1-ik azért jó a Linux, mert ingyenes és nincsenek vírusok írást.

(#20) batai15


batai15
félisten

Szép írás, köszönöm a cikket.

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#21) Vesa válasza Syl (#9) üzenetére


Vesa
veterán

Ezeket mindig megkapom, ha le merem írni, hogy a _desktop_ Linuxal nincsenek jó tapasztalataim. Nem a tanulással vagy utánanézéssel van baj.
Oldalakat írhatnék tele, mennyit _olvastam utána_ a számos problémának amibe belefutottam, de se kedvem, se időm nincs már erre. Egy biztos, ha munka helyett az oprendszerben kell kutakodni parancs sorban fél napokig csak azért, hogy egyáltalán dolgozni lehessen, akkor az minimum nem nevezhető ideálisnak.

[ Szerkesztve ]

"Szovjet Muszka orkok haza!"

(#22) Dave™ válasza Vesa (#21) üzenetére


Dave™
nagyúr

Most még mindig a 6-8 éves tapasztalatokról van szó? Én perceket szoktam utánaolvasni egy-egy adott problémának, a Windows update tovább tart. A te tapasztalataid lehetnek ilyen negatívak, ezen csak te tudsz változtatni, ha akarsz. Ha nem akarsz, azzal sincs semmi gond.

(#23) DanielK


DanielK
addikt

Párom apukájának évek óta linuxot tettem fel. Most Ubuntu MATE-t használ egy Core2Duo-s gépen.
Nagyon szereti, de lehet idén kap egy új gépet tőlem, kicsit felturbózzuk neki. :)
Két kérdésem lenne. Ő is használ virtuálisan wondowst office miatt. A virtualboxot, ha lefrissíti, mindig terminálban újra kell éleszteni, be kell forgatni kernel szinten. Ezt én szoktam neki. Manjaro alatt kell ilyen és ha igen, meg tudná oldani?
A másik a fantasztikus abevjava. Ez nélkülözhetetlen a munkájához. Ez egyszerűen futtatható?
Ubuntu alatt megszenvedtük a telepítését...
Köszi! :R

(#24) Dave™ válasza DanielK (#23) üzenetére


Dave™
nagyúr

Egyrészt gratula neked is meg meg az "apósnak" is, mindketten elég rugalmasak vagytok :)

Virtualboxhoz az adott kernelnek megfelelő kernel host module kell, ez két kattintással telepíthető az Octopiból, utána ezek együtt frissülnek (ahogy az ajánlott legutolsó LTS kernelre való frissítési felhívás is). Ha valami gond lenne, a legrosszabb ami történhet hogy a régi host module-t le kell szedned, majd az újat fel.

[ Szerkesztve ]

(#25) Lacc


Lacc
aktív tag

Gratula a cikkhez.

Tetszett a KDE bemutatasa, lehet jobban beleasom magam, az is fent van Gnome mellett. Ha egyszerubb lenne a KDE Plasma, akkor azt hasznalnam.
(Gnome tobb memoriat eszik, KDE Plasma kevesebbet, de ugy vettem eszre, hogy meg egy LXDE eseten sem lesz tobb az akku ideje a laptopnak, nem a DE memoria hasznalattol fugg)

Egyebkent miert jo meg mindig az asztali MS Office hasznalata? Outlook-os email cimmel ingyenesen hasznalhato a webes MS Office, igaz nincs benne annyi feature, de kompatibilis.

Rolling out model nem lenne rossz, de Fedora eseteben eleg sok a baj. Amig egy Fedora 26-os leiras jo a 26-os verziora, az mar nem lesz jo a 27-esre. Ezzel volt problemam 1+ honapja, foleg a VirtualBox nagyon erzekeny a gyors kernel valtozasra. (Persze lehet atlag usernel ez nem problema)

(#26) Dave™ válasza Lacc (#25) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem bonyolult a KDE, csak meg kell érteni a logikáját. Ha már hibát keresünk benne, a túlzsúfolt jobb jelző, de pl. a kontext menük is szerkeszthetőek, hogy ne legyen annyi minden bennük.

Fogyasztás csökkentéséhez javaslom a TLP-t (Manjaro tartalmazza).

Jónak nem jó a desktop Office, de muszáj. A webes nagyon fapados, a minimálisan képletezett excelemtől kiakadt. Az Office 365-ös jó, azt is használom néha (céges account), de több táblával dolgozni desktopon lehet normálisan. Alap excel használatra biztosan nem kell desktop, az én igényeimet sajnos nem elégíti ki (próbálkoztam vele elég sokat).

A Virtualboxnál három dolog van, amire "figyelni kell": VB verzió, kernel host module, és kernel. Rolling rendszernél az első kettő együtt megy, kernelből pedig ha az ajánlott legfrissebb LTS-t használod nincs teendőd. Az Arch-nak elég nagy bázisa van, így nyugodtan lehet úgy is keresni, de egy rolling rendszernél ha problémád van, nem úgy kell "ügyeskedni", mint pl. Ubuntu esetén, hogy neked most kifejezetten a 16.04-hez kell ez meg az. Az egy másik logika, a rolling sokkal kényelmesebb és problémamentesebb ilyen szempontból, legalábbis szerintem. Eszem ágában sem lenne visszamenni nem rolling rendszerre.

(#27) King Unique


King Unique
titán

Ahogy olvasom a cikk elejét, az összehasonlítás pont a 10-essel és bizonyos megjegyzések úgy látszik most sem maradtak el, már-már kötelezők... Igaz említve van, hogy szubjektívek, ami valóban igaz, mert vannak akiknek ez és vannak akiknek más fekszik inkább. Ahogyan szoftveres téren az alternatívákra tett "sokszor jobbak" megjegyzés szintén szubjektív, mert pont az a lényeg, hogy azok csak alternatívák, tehát nem feltétlen jobbak és pláne nem mindenki számára.

Ezt a 17.1.4-es ISO-t még nem próbáltam, de a korábbiaknál az rendre problémát jelentett több gépen is, hogy UEFI-nél csak kikapcsolt Secure Boot mellett voltak használhatók, mert különben be sem bootoltak. Ellenben ugyanilyen környezetben egy Ubuntu, Mint, Fedora simán ment bekapcsolt Secure Boot mellett is.

Maga a cikk hozza a szokásos színvonalat, vagyis mondhatni jól felépített és igényes, amiért gratula. Egyébként a KDE nem feltétlen a kedvencem, de ezzel majd lehet esetleg teszek egy próbál. Korábban már használtam multiboot megoldásnál egy régebbi verzióját, ami egy ideig jól működött, de aztán valamiért rendre megborult. Ezért végül inkább egy másik disztró került a helyére.

[ Szerkesztve ]

(#28) Dave™ válasza King Unique (#27) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Windowst először nem kevertem bele, de gondoltam megelőzöm a "miért jobb ez, mint egy Windows?" jellegű kérdéseket. Azon felesleges vitatkozni, hogy melyik a jobban testreszabható vagy melyiknél van lehetőséged magad eldönteni, hogyan és mikor akarsz frissíteni vagy milyen billentyűkombinációval vagy egérmozdulattal használod. Az objektív pontok azért objektívek, mert tényeken alapulnak.

A szoftveres rész tényleg szubjektív, de az idézett mondatot ha elolvasod még egyszer, ott van, hogy a jelenleg használtnál simán jobbak is lehetnek. Pl. ott a kiváló reklámmal telepakolt utorrent, helyette a qbittorrent ugyanazt tudja reklámok nélkül, vagy a fájlkezelő, ami gyakorlatilag össze sem hasonlítható tudásban, de mondhatnám a szövegszerkesztőt, képnézőt stb. is. Szerintem ez így bőven védhető álláspont, de kár lenne tagadni, hogy itt van a legnagyobb hiányossága az "ökoszisztémának" (mert nem a rendszer hibája, hogy nem írtak meg rá egy szoftvert).

Secure boot: ki kell kapcsolni, igen. Milyen hátránnyal jár ez számodra? Nálam a Surface-en az Ubuntu esetén is ki kellett. Mily' meglepő, hogy Microsoft találmány.

(#29) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Még mindig nem értem, miért mumus a terminál, pláne informatika iránt érdeklôdôknek :) Mert usernek még ok...

A KDE4 már kiforrta magát, de pl. a 16.04 Kubuntuban nagyon nem sikerült jól belôni... A 14-es jó volt.
Nekem nem tûnik nagyon logikátlannak amúgy.
Egyszerûen szokni kell az új DE-ket - a Windózt is megtanulta valamikor az ember, csak már nem emlékszik.

@DanielK : Nekem a Vmware és a KVM bejött, azokkal nincs ilyen macera, hogy kernelfrissítés után összedől. A KVM kevesebbet is eszik.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#30) King Unique válasza Dave™ (#28) üzenetére


King Unique
titán

Igen, valóban vannak a javára objektív dolgok is, ez tény. Ahogyan pro / kontra szintén akad mindkét oldalon, ha valaki jobban beleássa magát, illetve pl. multiboot megoldásnál több rendszert is használ. A programoknál az alap telepítésnél lehet a Manjaro egyik-másik beépített alkalmazása többet tud. Viszont itt pont az a lényeg, hogy a tiszta telepítés után mindkét platform rendszereire felrakhatók külső szoftverek, sőt általában szokás is. A másikra is van számos (grafikus) szoftver, sőt vannak olyanok, amelyek csak arra a platformra érhetők el. Tehát a torrentkliens, külső fájlkezelő, képnézegető, spéci szövegszerkesztő stb. nyilván nem ügy, mert seperc alatt felrakhatók rá, ráadásul ezekből számos ingyenes program is van.

A Secure Boot egyrészt azért gond, mert van olyan, jobbára tesztelési célra használt laptopon is, amelynél egy BIOS-frissítés után default módon be lett kapcsolva és nem lehet kikapcsolni, illetve valamiért még belépni se. Tehát ezen már bebootolni sem lehet a Manjaro telepítőket. Másrészt, ha az Ubuntu, Mint és társai, valamint pl. a Fedora is meg tudta oldani egy ideje már a támogatást, akkor illene más rendszerek készítőinek is... Harmadrészt nem olyan régen volt arról egy cikk, hogy az Intel terve szerint a 2020 után megjelenő hardvereknél már mind UEFI only megoldás lesz és akár a Secure Boot is állandóan aktív lehet.

[ Szerkesztve ]

(#31) DanielK válasza Dave™ (#24) üzenetére


DanielK
addikt

Köszi!
Szeretem amúgy a különböző distrokat próbálgatni.
Igazából semmi bajom nincs a linuxszal. Sőt.
Jelenleg céges munkára egy win10 dell laptopot használok.
Otthon játékra is egy win10 desktop van, amit magam raktam össze.
Saját vállalkozásra meg imacet használok. Igazából ott az ökoszisztéma tetszik, meg hogy unix alapú.
Meg ugye van office hivatalosan rá.
Linuxot is használnék saját részről, ha lenne rá office. Általában a régi gépeket szoktam linuxszal upgradelni, így nem lassúak és még tovább lehet őket használni.

Engem a debian sem zavarna (a terminal használata), de párom apukájának kellett egy felhasználóbarátabb cucc. Viszont a kde nem volt alternatíva akkor amikor kezdtük, mert felzabálta a memóriát. Így maradt az ubuntu gnome-mal. Azt hiszem a 10.04 vagy ilyesmivel kezdtük. :K Csak sajna rossz irányba ment az ubuntu szerintem...

[ Szerkesztve ]

(#32) Dave™ válasza DanielK (#31) üzenetére


Dave™
nagyúr

Szerintem is. A Gnome-nak jóval nagyobb étvágya van amúgy, mint az 5-ös Plasmának (KDE). Office pedig egyszerűen megoldható virtuális géppel, de 2013-as verzióig tudod futtatni Wine segítségével, "natívan" is.

(#33) Degeczi válasza Dave™ (#32) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A Gnome3-nak igen, de az az Ubuntu 12.10-be került be, alább pedig a Gnome2 alapú 10.04-et említ.

(#34) DanielK válasza Degeczi (#33) üzenetére


DanielK
addikt

Így van, azért lett MATE Ubuntu legutóbb telepítve.

(#35) jeni


jeni
félisten

Érdemes lenne egy próbát tenni vele.

(#36) Dave™ válasza jeni (#35) üzenetére


Dave™
nagyúr

Mi tart vissza? Egy pendrive-ról live módban minden kötelezettség nélkül ki tudod próbálni (ez ki is maradt, sok mással együtt)...

(#37) vadkörte válasza Dave™ (#36) üzenetére


vadkörte
addikt

Előre bocsátom, hogy alapvetően Windows-os vagyok. Win 3.1-től Win10-ig lényegében mindent használtam. Az otthoni desktop-on W10Pro van (legális! :) ) és nem is áll szándékomban lecserélni.
Viszont mindig is érdekelt a linux világa, így nem is teljesen ismeretlen. Egyik első linux élményem az UHULinux 1.0-val volt.

VirtualBox-ban kipróbáltam a Gnome verziót. Tetszik, csak a VB add-on nem telepedik. Így viszont elég akadós szerencsétlen. (a gép egy C2D E8400+4GB RAM ebből kapott 1 magot és 2048MB-ot) Otthon majd VmWare-be telepítem.
Nem vagyok geek, de a linux azért nem ismeretlen, eddig leginkább Ubuntu/Mint Mate/Sparky vonalon próbálkoztam. Pár virtuális linux-om mindig van. Valamint a NAS-on OMV. Így nekem hozzám a Debian vonal állt közel, valamerre még egy HighSierra is meglapul :))) meg egy BlackPhanter is. (ez utóbbi viszont nagyon nem bejövős... :( )

Arch-hal egyszer próbálkoztam, de nagyon gyorsan kiábrándultam belőle. Az egész "ökoszisztéma" idegen volt. Az első próbák alapján a Manjaro-ban viszont kellemesen csalódtam. A felület lényegében megegyezik a legutolsó Ubuntu-val. Egy kezes, kellemes, felhasználóbarát operációs rendszernek tűnik. Felpattintod, belövöd és ha nincsenek extra igényeid, használod.
Talán ez az első, amire azt mondanám, hogy ha át akarnék állni linux-ra ezzel próbálkoznék.

Köszönöm a leírást.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#38) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Jó kis cikk lett Dave! :C

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#39) májkimiki válasza PDA_FAN (#3) üzenetére


májkimiki
őstag

Nem igaz az az állítás, hogy a linux vírusmentes. Vannak linuxra írt vírusok is. A számuk nagyságrendekkel kevesebb, mint Windows-ra. A futtatásukat is sokkal nehezebb előidézni. Ne ringassuk magunkat téves biztonság érzetben. Védekezni minden rendszeren kell. A linuxok jogosultság kezelése és felhasználó kezelése az, ami nagy mértékben biztonságosabbá teszi a Windows-nál.

(#40) hcl válasza májkimiki (#39) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Wikipedia Linux víruslista? :D
És hány darab van abból, ami megfigyelhető élesben...?

Van rá vírus, csak a gyakorlatban szinte tuti, hogy nem találkozol vele.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#41) májkimiki válasza hcl (#40) üzenetére


májkimiki
őstag

Melyik rész nem volt érthető?

(#42) Skullwipe válasza Skullwipe (#14) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Ekkora hülyeséget kérdeztem? Szerintem nem. Csak az érdekel, hogy éles környezetben tudja frissíteni magát a rendszer vagy csak is manuálisan lehet? Mert egy kicsit bootableban kipróbáltam és az óra mellett rögtön ott volt az egyszerű frissíthetőség (a maga 50 darabjával így hírtelen). De érdekes, hogy a Clone Hero az istenért se akart egy feltelepített Mint Cinnamonon elindulni, most hogy kiváncsiságból kipróbáltam ennek a disztrónak a cinnamon verzióját, rögtön elindult gond nélkül a Clone Hero a manjaron, ezután csak kiváncsiságból akartam próbálni hogy hátha elindul és hátha jobb teljesítményt kapok, mint így a portable manjaroval, és voilá most már végre elindul Mint-en is a játék. Valaki tudja hogy még is miért indult el most már a játék, amikor pedig ilyen próbálkozás nélkül egyszer se sikerült elindítani. Már rég kerestem a megoldást rá, hogy miért nem futott, de ugyan onnan futattam ahol alapból is bele raktam a játékot, szóval semmilyen elérés nem változott, nem raktam semmilyen frissítést se Mint-re.

(#43) Syl válasza hcl (#40) üzenetére


Syl
nagyúr

Húszonjónéhány év windózozás alatt asszem két vagy három vírussal találkoztam. Akkor linuxon ugyanehhez kelleni fog vagy 200 év ;]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#44) hcl válasza májkimiki (#41) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Érthető volt az egész, még egyet is értek, csak nem vagyok ennyire parás :)

@Syl : Én winfoson nagyon sokat. Pláne 1998 - 2005-8 között.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#45) Dave™ válasza Skullwipe (#42) üzenetére


Dave™
nagyúr

Válaszoltam, csak nem vetted észre.

(#46) hentes555


hentes555
aktív tag

Szia :)

Szeretném kipróbálni a rendszert, de még múltkor feltettem az Ubuntu 17.10-et, de az nem jött be annyira, nem szoktam használni. Azt hogyan tudom letörölni legkönnyebben, ha úgy néz ki most a gép, hogy van SSD-n win 10 és egy 1 TB-os HDD-n van az Ubuntu? Annak a helyére szeretném felrakni ezt a Manjarot, csak előtte azt le akarom törölni, mert nem használom és hely sincs olyan sok.

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#47) májkimiki válasza hcl (#44) üzenetére


májkimiki
őstag

Nem parázok én sem, de a védekezés lehetőségét nem hagyom ki. Clamtk, gufw és nem futtatok root jogokkal semmit, ami nem igényli. Nem töltögetek akárhonnan akármilyen szkripteket.

(#48) hcl válasza májkimiki (#47) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ugye? Fw, chkrootkit nekem is van, vírusirtó nincs, amúgy root jogot alig valami igényel.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#49) Dave™ válasza hentes555 (#46) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Manjaro telepítőjével is akár, a partíciós résznél van manuális particionálás. Először talán érdemes live rendszerben, vagy virtuális gépben, aztán ha úgy is tetszik akkor élesben - így legközelebb nem jársz úgy, mint az Ubuntuval.

(#50) hentes555 válasza Dave™ (#49) üzenetére


hentes555
aktív tag

Köszi, úgy próbálom ki akkor, pont most jött le az iso. 4-es pendrive elég lesz neki liveban is?

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.