High Sierra telepítése PC-re (Hiányos!!!!)

  • (f)
  • (p)
Tudástár – Írta: | 2018-02-12 05:00

A macOS High Sierra (régi nevén Mac OS X) az Apple által gyártott termékeken (MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro, Mac mini) található operációs rendszer.

Kulcsszavak: . macOSTelepítésTutorial

[ Új teszt ]

Telepítés előtti tudnivalók

Mielőtt nekiállunk az egésznek, először meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a gépünk képes-e futtatni a macOS-t. Itt fontos kiemelni az alaplapot, processzort, videokártyát. Az alaplapnál annyit kell megnéznünk, hogy mindent támogat-e a rendszer. (Itt a hangkártyára és a LAN-ra gondolok, esetleg ha van az alaplapon Wi-Fi, akkor arra is.) Jöhet a processzor. Intel fronton: A rendszer lényegében kompatibilis a Core 2 Duo és Quad processzorokkal (SSE 4.1 támogatás kötelező, mert enélkül nem fog menni), Xeon processzorokkal, Core i3, i5, i7 elsőtől a nyolcadik generációig. AMD fronton: Csak az új Ryzen processzorokkal működik. A régi FX-ekkel nem. Videokártya: Nvidia téren a GeForce 8000 szériától egészen a GTX 10-es szériáig támogatott. AMD téren Radeon HD 4000 szériától egészen az RX szériáig. Ha mindent leellenőriztünk, és megbizonyosodtunk arról, hogy kompatibilis a rendszer a gépünkkel, akkor bele is kezdhetünk.

Virtuális macOS:

Kelleni fog nekünk egy macOS rendszer. Ez lehet virtuális gép, de lehet akár egy MacBook is. Erre azért van szükség, mert azon fogjuk elkészíteni a bootolható pendrive-ot. Az én esetemben a virtuális gépen. Én a VMware Workstation nevezetű programot fogom használni a virtuális gép elkészítéséhez.

macOS High Sierra virtuális gépen

Szükséges dolgok letöltése:

Menjünk fel erre az oldalra, és töltsük le a VMware Workstation-t. Ezután szerezzük be magát a macOS-t legális forrásból. Ennek a legális macOS-nek már egy előre elkészített virtuális gépnek kell lennie. Ha ez is megvan, akkor jöhet a Tools, ami azért kell, hogy tudjunk macOS-t telepíteni VMware-ben. VMware Workstation 12-höz EZ a Tools kell, a 14-es verzióhoz pedig EZ. Csomagoljuk ki a Tools.zip-et, menjünk bele az Unlock VM-be, és kattintsunk a win-install.cmd-re. Várjuk meg, amíg végez.

Virtuális macOS telepítése

1. Indítsuk el a VMware Workstation-t és kattintsunk a Create a New Virtual Machine-ra.

2. Válasszuk ki a Typical (recommended)-et.

3. Ezután I will install the operating system later.

4. Itt válasszuk ki, hogy Apple Mac OS X. Alul pedig macOS 10.12.

5. Most meg kell adnunk a virtuális gép nevét. Alapból macOS 10.12-nek nevezi el, de akármilyen nevet használhatunk.

6. A következő lépésnél Store virtual disk as a single file.

7. Most csak szimplán rányomunk a Finish-re és kész.

8. Menjünk bele a beállításokba (Edit virtual machine settings), és töröljük a merevlemezt. Majd menjünk rá az Add-ra, és válasszuk ki a Hard Disk-et. Ezután SATA, Use an existing virtual disk, majd válasszuk ki a letöltött macOS-t, amit kicsomagoltunk. Kattintsunk a Finish-re.

9. Most be kell mennünk a Dokumentumok-hoz, és kell keresnünk egy olyat, hogy Virtual Machines. Ott pedig meg fogjuk találni a virtuális számítógép nevét. Az én esetemben macOS 10.12.

Meg kell keresnünk a VMware virtual machine configuration típusú fájlt, aminek a neve macOS 10.12.

Ezt nyissuk meg WordPaddal, és görgessünk le, majd írjuk be azt, hogy smc.version = "0". Ezután mentés és kiléphetünk.

10. Most pedig elindíthatjuk a virtuális gépet. Megjelenik az Apple logo, és már bootol is.

Ezután be kell állítanunk a rendszert.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor már használhatjuk is a rendszert.

Most még elég lassú és még teljes képernyőben sem lehet használni. Erre nyújt segítséget a
VMware Tools. Felül menjünk a VM-re, majd kattintsunk az Install VMware Tools-ra. Ezután az asztalon megjelenik egy meghajtó, erre nyomjunk rá, majd Install VMware Tools. Nyomjunk a továbbra, majd kérni fogja a jelszavunkat. Ezt beírva már telepíti is.

Ha feltelepítettük, akkor indítsuk újra a virtuális gépet.

Újraindítás után kapni fogunk egy hibát: System Extension Blocked.

Ezt csak egyszerűen engedélyezni kell a beállításokban. System Preferences, majd Security & Privacy. Nyomjunk az Allow-ra, és indítsuk újra a virtuális gépet.

Most már véglegesen készen van a rendszer, és nem olyan lassú, mint volt. Lényegében így is lehet használni a rendszert, de mivel ezt csak a bootolható pendrive elkészítéséhez csináltam meg, ezért folytatom tovább. Aki pedig ezzel a virtuális géppel is meg van elégedve, annak nem muszáj tovább olvasnia.

Bootolható pendrive elkészítése

1. Szükségünk lesz egy 16 GB-os pendrive-ra. Töltsük le az UniBeast nevezetű programot. Ezután macOS-en lépjünk bele az App Store-ba, majd keressük meg a High Sierra-t, és töltsük le.

2. Ha letöltöttük, akkor csatlakoztassuk a pendrive-ot, nyissuk meg a Disk Utility-t. A bal felső résznél a View-nél állítsuk be Show All Devices-re.

3. Ezután formázzuk meg a pendrive-ot. Name: USB, Format: Mac OS Extended (Journaled), Scheme: GUID Partition Map.

4. Ha végeztünk, akkor nyissuk meg az UniBeast-et. Itt nyomjunk a következőkre: Continue, Continue, Continue, Continue, Agree.

5. Válasszuk ki a pendrive-ot, ami USB néven szerepel.

6. Ezután válasszuk ki a High Sierra-t.

7. Most láthatunk két lehetőséget. Az egyik az UEFI Boot Mode, a másik a Legacy Boot Mode. Ha az alaplapunkon UEFI van, akkor válasszuk az UEFI Boot Mode-ot. Ha az alaplapunkon hagyományos BIOS van, akkor válasszuk a Legacy Boot Mode-ot. Mivel az én alaplapomon BIOS van, ezért nekem a Legacy Boot Mode-ot kell választanom.

8. Kapunk két kipipálható dolgot. Az egyik az Inject ATI, a másik az Inject Nvidia. Az Inject ATI-t akkor pipáljuk be, ha régebbi Radeon HD szériás kártyánk van. Az Inject Nvidia-t pedig akkor pipáljuk be, ha GTX 700 és GT 700 széria alatti videókártyánk van. Nekem GTX 750-em van, ezért nekem nem kell bepipálnom az Inject Nvidia-t.

9. Ezután rányomunk a Continue-ra, beírjuk a jelszavunkat, és már csinálja is a bootolható pendrive-ot. Én USB 3.0-ás pendrive-ot használtam, és kb. 15 perc alatt csinálta meg.

10. Ha végzett, akkor már tudjuk is használni a pendrive-ot.

Kext-ek és driverek letöltése

Kext-ek letöltéséhez a tonymacx86-ot és az osx86-ot ajánlom. Elsősorban szükségünk lesz a MultiBeast-re. Ennek a programnak a segítségével telepítjük fel a Bootloader-t és a szükséges Kext-eket.

MultiBeast 10.2.0
KextBeast 2.0.1
Clover Configurator
Nvidia Drivers
NvidiaGraphicsFixup
Lilu
Realtek ALC FIX
PS2 Keyboard

Előfordul, hogy nem minden fog elsőre működni. Ilyenkor szét kell nézni fórumokon, hátha van valakinek megegyező vagy hasonló konfigurációja.

Ha mindent letöltöttünk, akkor rakjuk őket egy mappába, és rakjuk a bootolható pendrive-ra.


Most megmutatom, hogy hogyan kell megcsinálni azt, hogy működjön a PS/2-es billentyűzet. Tudom, manapság nem sokan használnak ilyet, de azért megmutatom. Töltsük le ezt a programot. Indítsuk el, írjuk be a jelszavunkat, és válasszuk ki a bootolható pendrive-ot, ami nálam a disk1s1. Ezután nyomjunk az OK-ra.

Itt nyomjunk a Mount-ra.

Ezután meg fog jelenni a bootolható pendrive EFI meghajtója.

Menjünk bele az EFI/CLOVER/kexts/Other/ mappába. Ide másoljuk be a VoodooPS2Controller.kext-et.
Kész. Most már tudjuk használni a PS/2-es billentyűzetet a telepítés alatt.

Ezt majd a telepített rendszernél is így kell csinálni. Most lényegében azt mutattam meg, hogy hogyan is kell Kext-et telepíteni.

UEFI vagy BIOS beállítása

Mielőtt nekiállnánk a telepítésnek, be kell állítanunk az UEFI-t vagy a BIOS-t.

Az UEFI beállítása

1. Állítsunk mindent vissza alapbeállításra. Save & Exit, Load Optimized Defaults.

2. A BIOS Features-nél a Boot Option #1-et állítsuk az UEFI pendrive-ra. Az Intel Virtualization Technology-t kapcsoljuk ki.

3. A Peripherals-nál a SATA Mode Selection-t állítsuk AHCI-ra. XHCI Pre-Boot Driver-t kapcsoljuk be. XHCI Mode-ot állítsuk Auto-ra.

4. Maradunk a Peripherals-nál. Az XHCI Hand-off-ot és az EHCI Hand-off-ot kapcsoljuk be.

Ha ezek mind megvannak, akkor jöhet a mentés. A képeken nem azok a beállítások láthatók, amiket írtam, mivel netről szedtem a képeket. Mégpedig azért, mert nincs UEFI-s alaplapom.

A BIOS beállítása

1. Állítsunk mindent vissza alapbeállításra. Load Optimized Defaults

2. Keressük meg az Advanced BIOS Features-t és lépjünk bele. A First Boot Device-t állítsuk USB-FDD-re. A Second és a Third Boot Device-t kapcsoljuk ki. Ha a Virtualization Technology nincs bekapcsolva, akkor kapcsoljuk be.

3. Ezután lépjünk bele az Integrated Peripherals-ba. Itt a SATA RAID/ACHI Mode-ot állítsuk AHCI-ra. SATA Port 0-3 Native Mode-ot kapcsoljuk be. Minden USB támogatást kapcsoljunk be. Az Onboard SATA/IDE Ctrl Mode-ot állítsuk AHCI-ra.

4. A Power Management Setup-ban az ACPI Suspend Type-ot állítsuk S3(STR)-ra. A HPET Support-ot kapcsoljuk be, és állítsuk 64-bit mode-ra.

5. Ha ezekkel készen vagyunk, akkor jöhet a mentés.

A macOS High Sierra telepítése

Mielőtt nekiállunk a telepítésnek, győződjünk meg arról, hogy nincs a gépünkre csatlakoztatva Windows meghajtó. Ha mégis lenne, akkor csatlakoztassuk le a gépünkről.

1. Dugjuk rá a pendrive-ot a gépünkre.

2. Kapcsoljuk be a gépünket, és várjuk meg, míg bebootol a pendrive-ról.

Ha automatikusan nem bootol, akkor nyomjuk meg az F12-t, és válasszuk ki a pendrive-ot.

3. Ezután menjünk bele a beállításokba (kis fogaskerék), és adjuk meg a Boot Flag-et (ha szükséges). Mivel nekem Xeon-om van, ezért nekem használnom kell az npci=0x2000 vagy az npci=0x3000-et. A Boot Flag-eket ezen a linken találhatjátok meg.


4. Ha ez megvan, akkor nyomjunk a Return-re, és válasszuk ki a Boot OS X Install from Install macOS High Sierra-t.

5. Most várjuk meg a bootolást. Megjelenik az Apple logo, és elkezd tölteni.

6. Ha végzett a bootolással, akkor ezt fogjuk látni.

Itt nyomjunk rá a Disk Utility-re, majd a Continue-ra.

A Disk Utility-nál menjünk a bal felső sarokba, és válasszuk ki, hogy Show All Devices.

Nyomjunk rá az Erase-re, majd adjuk meg a Name, Format, Scheme-t. Name: bármit adhatunk, Format: Mac OS X Extended (Journaled), Scheme: GUID Partition Map.

Ha ez kész, akkor nyomjunk az Erase gombra.

Amikor végzett, akkor nyomjunk rá a Done-ra, és lépjünk ki az X-szel.

7. Most válasszuk ki az Install macOS-t és nyomjunk a Continue-ra.

Nyomjunk a Continue-ra.

Agree, majd megint Agree.

8. Válasszuk ki a meghajtót, amire telepíteni szeretnénk a macOS-t, és nyomjunk a Continue-ra.

Várjuk meg, amíg végigmegy a töltés. Ezután automatikusan újraindul a gép.

9. Nyomjunk F12-t, és válasszuk ki a bootolható pendrive-ot.

A Clover Menu-ben megint menjünk rá a kis fogaskerék-re és írjuk be megint a szükséges Boot Flag-eket.

Ha megvan, akkor Return, és most ne a pendrive-ot válasszuk ki, hanem azt a meghajtót, ahova telepíteni szeretnénk a macOS-t

Megjelenik az Apple logo, elkezd tölteni, és elindul a telepítés.

10. A telepítés után újraindul a gép. Nyomjuk meg ismét az F12-t, válasszuk ki a pendrive-ot.

Clover Menu-ben írjuk be a szükséges Boot Flag-eket. Válasszuk ki a meghajtót, amire telepítettük a macOS-t.

Az Apple logo megjelenik, és elkezd bootolni.

Bootolás után jöhet a személyre szabás.

11. Sikeresen telepítettük a macOS High Sierra-t.

Post Installation a MultiBeast-tel

Most következik a MultiBeast telepítése. Ez egy fontos lépés, szóval nem szabad kihagyni.

Amikor bebootoltunk a rendszerbe, akkor nyomjunk rá a Finder-re, majd Preferences. Itt pipáljuk ki a Hard disks-et.

Másoljuk az asztalra a pendrive-on lévő Drivers mappát.

MultiBeast:

1. Indítsuk el a MultiBeast-et. Nyomjunk a Quick Start-ra. Két választási lehetőségünk van. Az egyik az UEFI Boot Mode, a másik a Legacy Boot Mode. Ha UEFI-s a gépünk, akkor válasszuk az UEFI Boot Mode-ot. Ha BIOS-os a gépünk, akkor válasszuk a Legacy Boot Mode-ot. Ezután nyomjunk a Drivers fülre.

Audio. Itt válasszuk ki, hogy milyen az alaplapi hangkártyánk. Nekem ALC889A, ezért az ALC885/889A-t pipáltam ki.

Disk. Nem pipáltam be semmit, mert nekem ezek nem kellenek, és az alaplapom nem tudja. Ha nektek ezek kellenek, akkor nyugodtan pipáljátok be.

Misc. Csak a FakeSMC van nálam kipipálva, ami ugye alapból úgy van. NullCPUPowerManagement csak akkor szükséges, ha kernel panic-ot kapunk.

Network. Itt a RealtekRTL8111 v2.2.1-et pipáltam be, mivel a LAN kártyám Realtek-es. Ha neked mondjuk Intel-es, akkor az Intel fülnél kell megkeresni a megfelelőt.

USB. UEFI-s lapoknak lehetnek fontosak ezek a dolgok. A lapom nem tudja az USB 3.0-t, ezért nem pipálom ki az elsőt se.

2. Most nyomjunk a Bootloaders fülre. Itt ki kell választanunk, hogy milyen Bootloader-t telepítsen a MultiBeast. Ha UEFI-s a gépünk, akkor válasszuk a Clover UEFI Boot Mode-ot. Ha UEFI-s a gépünk, de nem tudja a natív NVRAM támogatást, akkor pipáljuk ki a Clover UEFI Boot Mode + Emulated NVRAM-ot. Ha BIOS-os a gépünk, akkor válasszuk a Clover Legacy Boot Mode-ot.

3. Nyomjunk a Customize fülre. Az Intel HD 3000-et akkor pipáljuk be, ha második generációs i3, i5, i7 processzorunk van és integrált videókártyát akarunk használni. Az Intel HD 5XX-et akkor pipáljuk be, ha hatodik generációs i3, i5, i7 processzorunk van és integrált videókártyát akarunk használni. Az Intel HD 6XX-et akkor pipáljuk be, ha hetedik generációs i3, i5, i7 processzorunk van és integrált videókártyát akarunk használni. Az Inject ATI-t akkor pipáljuk be, ha régebbi Radeon HD szériás kártyánk van. Ha Radeon HD 6XXX vagy újabb kártyánk van, akkor be kell pipálnunk az AMD Graphics Fixup-ot. Az Inject Nvidia-t akkor pipáljuk be, ha GTX 700 és GT 700 széria alatti videókártyánk van. Ha GTX 700 feletti videókártyánk van, akkor csak az NVIDIA Web Drivers Boot Flag-et, és az Nvidia Graphics Fixup-ot kell bepipálnunk.

SSDT Options. Ezek előre elkészített SSDT profilok. Akkor pipáld be, ha i5 vagy i7 processzorod van, aminek 3.8 GHz (i5) és 3.9 GHz (i7) a Turbo Boost-ja. Az SSDT a CPU Power Management működéséhez kell.

System Definitions. Itt ki kell választanod egy rendszerdefiníciót, ami alapból az iMac 14,2. Ezt hagyjuk így. Később Clover Configurator-ral tudjuk változtatni.

4. Most menjünk a Build-re, Install, Agree, és írjuk be a jelszavunkat.

Várjuk meg, míg végez, és utána kiléphetünk.

Ezután nem érdemes újraindítani a gépet, mivel az Nvidia Web Driver telepítésénél lesz rá lehetőségünk.

Realtek ALC FIX

Mikor végzünk a MultiBeast telepítésével, általában újraindítani szoktak. Ugye az azért kell, hogy érvénybe lépjenek a Kext-ek és a driverek. Viszont ilyenkor a hang nem nagyon akar működni. Ezért mutatok egy fixet. Kapásból azzal kezdem hogy felesleges újraindítani addig, ameddig el nem kezdjük feltelepíteni az Nvidia Web Driver-t (feltéve ha Nvidia kártyánk van).

1. Töltsük le a Realtek ALC Fix-et.
2. Töltsük le az EFI Mounter v3-at.

3. Nyissuk meg az EFI Mounter-t, majd engedélyezzük a System Preferences, Security & Privacy résznél. Nyomjunk az Open Anyway-ra.

4. Válasszuk ki a disk0s1-et és nyomjunk az OK-ra.

5. Nyomjunk a Mount-ra. Az asztalon meg fog jelenni az EFI meghajtó.

6. Nyissuk meg az audio_CloverALC-130_v0.1.command-ot. Írjuk be a jelszavunkat, majd y, y, y. Ha végzett, akkor kiléphetünk.

Most már biztos, hogy jó lesz a hang. Működik az előlapi is és a hátlapi is. A beállítása pedig egyszerű.

FONTOS! BEÁLLÍTANI A HANGOT CSAK ÚJRAINDÍTÁS UTÁN TUDJUK!

Itt magát a hangot lehet beállítani. Én fejhallgatót használok, ezért nekem Headphone-on van.

Itt pedig a mikrofont lehet beállítani.

Azért van kétszer ugyanaz, mert az egyik az előlapi, a másik pedig a hátlapi csatlakozó.

Ezután ne indítsuk újra a gépünket, mert most az Nvidia Web Driver jön, és ott lesz majd rá lehetőségünk.

Nvidia Web Driver telepítése

Most, hogy feltelepítettük a MultiBeast-et, és megcsináltuk a hangot, jöhet a videókártya.

Az Nvidia Web Driver csak akkor kell, ha GTX 700 vagy afeletti kártyánk van.

Teljes lista:
- GTX 750
- GTX 750 Ti
- GTX 950
- GTX 960
- GTX 970
- GTX 980
- GTX 980 Ti
- GTX Titan X
- GTX 1050
- GTX 1050 Ti
- GTX 1060
- GTX 1070
- GTX 1070 Ti
- GTX 1080
- GTX 1080 Ti
- GTX TITAN Pascal
- GTX TITAN Xp

Ha a kártyánk szerepel a listán, akkor fel kell telepíteni a Web Driver-t. Ha nem, akkor csak egy Inject Nvidia kell.

1. Töltsük le az Nvidia Web Driver-t.

2. Nyissuk meg az Nvidia Web Driver-t, és telepítsük. Continue, Continue, Agree, Install.

3. Ha végzett, akkor indítsuk újra a gépet.


Ha mindent jól csináltunk, akkor fent ott lesz az Nvidia jel, és az OS X Default Graphics Driver helyett az Nvidia Web Driver lesz kipipálva. Ez azt jelenti, hogy a videókártya működik.

Ha mégsem működik, akkor engedélyeznünk kell az Nvidia Web Driver-t. Onnan tudjuk megállapítani hogy nem működik, hogy a Graphics-nál Display 7 MB van írva.

Most megmutatom, hogy hogyan is kell engedélyezni a Web Driver-t.

1. Nyissuk meg a Clover Configurator-t, és menjünk a Mount EFI fülre. Itt nyomjunk a Mount Partition-ra. Meg fog jelenni az asztalon az EFI meghajtó.

2. Nyissuk meg az EFI meghajtót, majd EFI/CLOVER/ és nyissuk meg a config.plist-et a PlistEdit Pro-val.

3 Keressük meg a SystemParameters-t. Jobb klikk, New Child. Nevezzük el NvidiaWeb-re, állítsuk át a String-et Boolean-re, és állítsuk a NO-t YES-re. Ezután mentsük el.

Újraindítás után már rendesen ki fogja írni a videókártyánk nevét.

Egyéb simítások

Már szinte készen vagyunk a rendszer telepítésével, viszont még vannak dolgok, amiket be lehet állítani vagy módosítani lehet őket. Az egyik ilyen dolog a Boot Flag. Ha a config.plist-et nem szerkesztjük Clover Configurator-ral, akkor mindig be kell majd őket írnunk. Erre az esetre mutatok egy megoldást.

Töltsük le a Clover Configurator-t.

1. Nyissuk meg a Clover Configurator-t és menjünk a Mount EFI fülre. Itt nyomjunk a Mount Partition-ra. Meg fog jelenni az asztalon az EFI meghajtó.

2. Nyissuk meg az EFI meghajtót, majd EFI/CLOVER/ és nyissuk meg a config.plist-et a Clover Configurator-ral.

3. Menjünk a Boot fülre. Jobb oldalt a Timeout-ot betudjuk állítani 10 másodpercre. Ez azt jelenti, hogy ha nem nyúlunk a billentyűzethez 10 másodpercig, akkor automatikusan bootol. Ezt ki is lehet kapcsolni és akkor nem jön be a Clover Menu. Ilyenkor csak 0-ra kell állítani a Timeout-ot. Bal oldalt a Boot Flag-ek találhatóak. Ha valamelyikre szükségünk van, csak szimplán bepipáljuk és kész.

4. Most menjünk az SMBIOS fülre. Jobb oldalt van két nyilacska. Nyomjunk rá, és látni fogjuk az összes System Definition-t. Ha nem tudod, hogy melyiket válaszd, akkor inkább hagyd iMac 14,2-n.

Recovery HD elrejtése a Clover Menu-ből:

Amikor bootolni akarunk a Clover Menu-ben, akkor láthatunk még egy meghajtót. Ha ez zavar minket, akkor el tudjuk tüntetni. Most is a Clover Configurator-ra lesz szükségünk.

1. Nyissuk meg a config.plist-et Clover Configurator-ral.

2. Menjünk a Text Mode fülre.

3. Nyomjunk az Apple logo-ra (bal felső sarok), System Preferences, System Report. Keressük meg a SATA/SATA Express-t és nyomjunk rá. Görgessünk le, és keressük meg a Recovery HD-t.

4. A Clover Configurator-ban keressük meg ezt:
<key>Hide</key>
<array>
<string>Windows</string>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI</string>
</array>

Ha ez megvan, akkor ide be kell írnunk ezt:
<string>WindowsHDD</string>
<string>HD(1,GPT,E223FF7F-F2DA-4DBB-B765- 756F2D95B0FE)</string>

6. Valahogy így kell kinéznie.
<key>Hide</key>
<array>
<string>Windows</string>
<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI</string>
<string>WindowsHDD</string>
<string>HD(1,GPT,E223FF7F-F2DA-4DBB-B765- 756F2D95B0FE)</string>
</array>

7. A WindowsHDD helyére írjuk azt, hogy Recovery HD. Ahol van az a hosszú számsor, oda egy másikat kell beírnunk. A System Report-ban ott van a Recovery HD, és ott van alul a Volume UUID. Ezt ki kell másolnunk, majd be kell illesztenünk. Ezután elmentjük, és készen is vagyunk.

8. Ha újraindítjuk a gépet, akkor észrevehetjük, hogy eltűnt a Clover Menu-ből a Recovery HD.

Felcserélődött 0 és í javítása:

1. Menjünk a /Library/Preferences/ mappába, és töröljük a com.apple.keyboardtype.plist-et.

2. Ha ez megvan, akkor indítsuk újra a gépet.

3. Újraindítás után megjelenik egy ablak. Nyomjunk a Continue-ra.

Nyomjuk meg a Bal Shift + í-t.

Ezután Done, és készen is vagyunk. Most már nincs felcserélve az í és a 0.

Élvezhetjük a macOS-t

Végeztünk is a macOS High Sierra telepítésével. Az iMessage-t még meg lehetne csinálni, de mivel én nem használnám, ezért nem pazaroltam rá időt. Ha bármi kérdésetek van, vagy valami nem működik, akkor nyugodtan írjatok és megpróbálok segíteni.Köszönöm, hogy elolvastad az első cikkemet! :)