2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lenovo Vibe Shot - csak szeretne fényképezőgép lenni

A Lenovo új mobilja komoly kamerás képességekkel rendelkezik, de képes a fényképezőgépekéhez hasonló képeket produkálni?

[ ÚJ TESZT ]

Vibe UI, alapvető használat

A készüléken egy gyors frissítést követően az Android 5.1-es verziója fut, a Lenovo Vibe UI névre keresztelt felületével. Ez a kínai gyártók körében népszerű iPhone kopi app drawer nélküli megoldás, viszont míg pl. a Huawei vagy a Xiaomi minden téren igyekezett lemásolni az iOS külsejét, a Lenovo inkább a Google féle Material dizájnelveket követte. Ez már csak azért is szimpatikusabb megoldás, mert a gyártó saját alkalmazásai nem ütnek el a Play Store-ból letölthető appoktól és alternatív launcherektől, így egységesebb élményt eredményez.

A rendszer része egy manapság igen népszerű témaközpont, ahol 6 előtelepített felület közül választhatunk. Ezek főként az ikonokat és a zárképernyőt változtatják meg, de például a Lenovo óra/időjárás widgetje is átalakul. Külön tetszett, hogy bár a Vibe UI Lollipoppon alapuló verziója megkapta a sima androidos alkalmazásváltót, ha nem tetszene, itt visszatérhetünk a kicsit Windows Phone-os beütésű Lenovo verzióhoz.

Elég sok előtelepített alkalmazás van a telefonon, ezek egy része (jellemzően külsős programok, mint a Facebook vagy az Evernote) törölhető, azonban így sem kevés ikon fog mindenki kedvenc Crap mappájában landolni (ha már nem merülhetnek feledésbe az app drawer jótékony homályában). A SYNCit nevű alkalmazás névjegyek, üzenetek, stb. szinkronizálására és biztonsági mentésére alkalmas, míg a SHAREit a fájlmegosztást hivatott leegyszerűsíteni.

Az E-Mail app gyakorlatilag csak egy parancsikon a Gmail alkalmazásra (de legalább törölhető), és van egy, a teljes telefon másolására szolgáló CLONEit program is. Ami igazán hasznosnak tűnt, az a Lenovo Companion, mellyel biztonsági mentéseket készíthetünk a telefonról, webes támogatást kérhetünk, közösségi fórumokat találhatunk, valamint rendszerdiagnosztikát is futtathatunk, ha úgy érezzük, valami nem kerek.

Van egy úgynevezett Széles Érintés funkció (nem vicc, angolul is Wide Touch), melyet ha bekapcsolunk, egy lebegő gomb fog megjelenni, amolyan Facebook Chat mintára. Ehhez különböző funkciókat rendelhetőek, melyek megkönnyíthetik a kisebb kezű felhasználók mindennapjait. Ezen kívül a funkciók beállításainál bekapcsolható, hogy a telefon dupla koppintással is feloldható legyen, de ez tapasztalataim szerint elég megbízhatatlan.

További extra funkcióként ütemezhetünk automatikus ki- és bekapcsolást, állíthatunk a kijelző tónusán és telítettségén, felhúzhatjuk a képernyő érzékenységét kesztyűben való használathoz, az Abszolút Energiatakarékos Mód engedélyezésével pedig akár több napos üzemidőt is elérhetünk, ilyenkor viszont híváson és üzenetküldésen kívül minden másról le kell mondanunk.

Ahogy az előző oldalon is írtam, a készülék alapvető sebességével meg voltam elégedve. A mindennapokban gyors, bár előfordulnak kisebb-nagyobb anomáliák: például az alkalmazásváltóban és a beállításokban eltérő mennyiségű szabad RAM-ot mutat, egyszer pedig sikerült teljesen lefagyasztanom a Mozi24 alkalmazással (ilyenkor a hangerő le + kikapcs gombkombináció lenyomva tartása segíthet).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Cubot X16 teszt

    Sorban álltam, amikor a jót olcsón osztották, bár sebesség- és hardverőrülteknek szólok előre, hogy nem nekik való.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.