2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lenovo Vibe Shot - csak szeretne fényképezőgép lenni

A Lenovo új mobilja komoly kamerás képességekkel rendelkezik, de képes a fényképezőgépekéhez hasonló képeket produkálni?

[ ÚJ TESZT ]

Kamera: selfie, összegzés

A szelfikamera elég jól ki lett dolgozva. Van egy 7 fokozatos szépítési mód, mely lényegében igyekszik minden részletet elmosni. Sötétebb környezetben jól jöhet a derítés funkció, mely rózsaszín vagy sárgás (hivatalosan: meleg napfény) színben max. fényerővel felvillantja a kijelzőt. Ezen kívül módosíthatunk a képarányon, választhatunk hogy normál vagy ultra HD minőségben akarunk fotózni (miért akarnánk normálban?), valamint tükröztethetjük az elkészült képet. Négy módon is elkészíthetjük a szelfiket: késleltetéssel, érintéssel, mozdulatvezérléssel, vagy érintés nélkül, de utóbbira nem sikerült rájönnöm hogy működik.

További selfie képeket itt találsz.

A front kamera dinamikatartománya valamivel szűkösebb a hátlapinál, de önarcképek készítésére teljesen jó. Fixfókuszos, viszont érintéssel megadhatjuk, honnan történjen a fénymérés. Amúgy az érzékelt fejet veszi alapul, ennek is van értelme. Ha engedélyezzük a szépítés módot (a második képen ki van kapcsolva, míg a harmadikon a maximális 7-es értékre állítottam), egészen elmossa a részleteket, viszlát, ronda pattanások.

Szerintem, ha már szelfizünk, ne szégyelljük hogy nézünk ki, szebbek a képek, ha ezt a funkciót hanyagoljuk. A képernyő felvillantása korrekt, valóban segít kicsit világosabbá tenni az arcunkat. Én nem vagyok az önfotózás híve, így grimaszokkal igyekeztem élét venni a dolognak, ahogy az a tesztképeken is látszik. Egyszerűen gyönyörű vagyok.

További selfie képeket itt találsz.

A panorámaszelfi sajnos nem működik olyan jól, mint a hátlapi panoráma mód. Itt három képből kapunk egy nagylátószögű fotót, de nekem elsőre sikerült félbevágni az arcom. Most próbáltam először a dolgot, másodjára már korrekt eredményt kaptam, szóval rossznak azért nem mondanám.

A kamera összességében korrekt. Én valamivel többet vártam, bár mások tesztjei alapján azért éreztem, hogy nem kapunk egy S6 színvonalat. Viszonylag közelre lehet igazán jól használni, ilyenkor a zajszűrés ellenére elégnek mondható részlet marad a képeken. Ez éjjel hatványozottan igaz, távoli fotók még a manuális mód kihasználása mellett sem nagyíthatóak érdemben.

A képstabilizátor nem igazán hozta, amit vártam, éjjel kézből nagyon nehéz jó képet csinálni, ahogy nappal HDR használatakor lehetnek gondok vele. Érdemes legalább kitámasztani, de valami telefonos tripod a legcélravezetőbb (nagyrészt én is azt használtam). A lézeres fókusz gyors, és általában pontos, ugyanakkor - főleg éjjel - azért hajlamos téveszteni.

Viszonylag magas fényérzékenység ellenére is értékelhető képek születtek, így szerintem a telefonba szerelt BSI szenzor rendben van, ahogy a lencse is (a sarkokban kis homályosodás megfigyelhető, de azért rendesen belenagyítani, és direkt keresni kell, hogy feltűnjön). A Lenovo képfeldolgozási algoritmusán lehetne még finomítani, ahogy a manuális módban elérhető beállítások növelése sem ártana. Sajnos nem került implementálásra a Google Camera2 API, ami szintén piros pont egy kamerára kihegyezett telefonnál.

És ha már kameraszoftver. Meg lennék lepve, ha ez így ebben a formában egy végleges program lenne, annak ellenére, hogy a készülék lassan fél éves, és kibontás után egyből egy komolyabb frissítéssel indított. A program gyorsan készít képeket, azonban átugrani a galériába megtekinteni őket fájdalmasan sok időbe telik.

E mellett abszolút normál használat közben, akár 5 perc alatt képes olyan bugokat produkálni, amit egyszerűen nem lehet nem észrevenni. Például egy-két módváltás után a manuális mód körkörös vonalai megduplázódnak, de hosszabb használat alatt az egész felhasználói felület szétcsúszhat. Sajnos az az érzésem, hogy a Lenovo nem gondolta egészen komolyan ezt a készüléket, mint kameramobilt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Cubot X16 teszt

    Sorban álltam, amikor a jót olcsón osztották, bár sebesség- és hardverőrülteknek szólok előre, hogy nem nekik való.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.