2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Különösen csendes ITX gép építése dVGA-val

Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.

[ ÚJ TESZT ]

A burkolat átalakítása

Ahogy rákerült a külső burkolat, egyből felszaladtak a hőmérsékletek, így világossá vált az elégtelen szellőzés, amin hátsó két 60-as és első 80-as 7 V-ra leszabályozott ventilátor felszerelése sem segített, csak annyit, hogy nem 10, hanem 15 perc után állt be a maximum (2300-as) fordulatra a CPU hűtő.

A VGA hőmérséklete elfogadható maradt, így csak a processzor hűtésének megfelelő hűvös levegő utánpótlásáról kellett gondoskodni, úgy, hogy elszeparáljuk a szívóoldalt. Került az oldalára egy 120 mm átmérőjű kivágás koncentrikusan a jelenlegi ventilátorral. Ez kellően nagy ahhoz, hogy ha alaplapcsere után más pozícióba kerülne a hűtés, akkor a nagyobb átmérő megfelelő mozgásteret biztosítson.

Lehetőség híján eléggé sufnituning módszerrel sikerült rávarázsolni: a bejelölt kerületet kis ráhagyással 3 mm átmérőjű furatokkal ilyen módon kifúrtam, majd kilökés után kúpos fazékköszörűvel rámentem, ami ugyan alakhű, de kismértékű letörést is munkál rá, így a festékmentes fémesen csillogó perem még jobban látszódik. Alkoholos filc enyhített a problémán…

A balesetveszély miatt valamiféle védőrács is kellett, és mivel az elején említett költséghatékonysági vonalhoz tartottam magam, ilyesmi hálót néztem ki ami nem tűnt túl drágának. Egészen addig, amíg eszembe nem jutott, hogy honnan ismerős ez az anyag:

Papírkosár

Kicsit több vele a meló, de ennyit megér, és még közelebb is volt, mint az autósbolt. A kosárból kinyerhető mennyiség 0,25 m2 800 Ft vs. 0,3 m2 3500 Ft.

Ollóval való méretre vágás után célszerszámokkal (filc, ceruza, fogpiszkáló) odahúzattam a hálót a belső falhoz, majd FBS-sel rögzítettem a széleket, és pár óra múlva már kész is volt. Eredetileg került volna rá szilikon élvédő is, de a cár látogatása megakadályozott, és két óra sétával sem tudtam megközelíteni a boltot, amikorra meg odaértem, már bezárt.

A kiterített kosár

Méretre vágott rácsok

A kivágás az árnyék miatt nem tűnik mindenhol körnek, de tökéletesen az…

Megfelelő pozícióban rögzített rácsok várják a ragasztóanyagot

A kész kivágás ráccsal. A fény elárulja a széleken lévő kis deformációkat.

A felső kivágás

Eredetileg terveztem egy tölcsérszerű kúpos szűkítőt a CPU ventijének, hogy teljesen el legyen választva a ház belsejétől, de mivel így egy óra játék után 600-as fordulaton 58 fok a maximum, egyelőre elmarad.
Az ODD-takarólemez rögzítését kell megoldani.

Hőmérsékletek alakulása (VGA 120 mm (33%, legkisebb) fordulat + CPU cooler 92 mm 600-as fordulat, egyéb házventi nélkül):

Jobb klikk, „megnyitás új lapon”-nal látszik is…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Ncase M1 mod ELKÉSZÜLT!

    Sikerült szert tennem a címben szereplő házra, így gyorsan vízhűtést tettem bele és kissé moddoltam is.

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

  • Mini-ITX-es VIA-t játékra, tuningra

    Mi mindent lehet kihozni egy több mint 10 éves, Mini-ITX-es VIA CPU-s alaplap - CPU párosból tuninggal és bővítéssel?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.