Hirdetés

2020. november 24., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Középkategóriás gamer gép építése A-tól Z-ig

Azoknak, akik a legjobb ár/teljesítmény arányra törekednek ésszerű kompromisszumokkal, de maximalistaként.

[ ÚJ TESZT ]

Mindent a szemnek

Bizony. Hiába a jó vas, ha a végeredményt, a képet, amiért az egész gépet összeraktuk, egy ratyi megjelenítőn nézzük, akkor bele se kezdjünk a gépépítős projektbe.

Hirdetés

A TN panel, a FHD alatti felbontás, valamint a 23”-nál kisebb kijelzők ki is estek. A VA paneleket is ejtettem, mert nekem az élénk színek fontosabbak voltak, mint a mélyebb feketék. Maradt a kérdés, hogy induljak-e el a lejtőn és vegyek-e „gaming” monitort, ami tud 144 Hz + FreeSync-et + HDR-t, vagy maradjak ezek nélkül FHD-n 60 Hz-en. Itt végül két dolog döntött. Egyrészt úgy gondolom, hogy a 60 Hz fölötti játék a profiknak must have, a casual játékosoknak meg nice to have, de igazán sokat nem tesz már hozzá az alkalmi élményhez. A második megint anyagi. Itt leginkább nem is a monitor a drága, hanem a vas, ami kihajtja. Egyrészt a 144 Hz-hez már nem lenne elég egy 1070, hanem leginkább egy 1080 kellene, vagy még erősebb kártya. Másrészt, ha a felbontást is növelném, mert mondjuk 27”-re váltok, akkor a WQHD-ra már 60 Hz-nél is necces az 1070. Úgyhogy osztottam-szoroztam, és arra jutottam, hogy alkalmi játékra több mint elég egy DELL U2414H, ami FHD, IPS, sok bemenettel rendelkezik, és állítható mindenféle módon. Valamint van benne anyag, és nem gagyi recsegős műanyagból van összerakva, mint sok mai "gamer" monitor. De persze el tudnék játszani mondjuk egy Acer Nitro VG271UPbmiipx-en, ha valaki megdobna vele, meg mondjuk egy RTX 2070-nel...

Apropó RTX/ray tracing, ha már a látványnál tartunk. Sajnos élőben még nem volt alkalmam kipróbálni, de a YouTube videók alapján nagyon megtetszett a technológia, mert úgy érzem, hogy végre haladunk, és nem a meglévő ezeréves rasztert foltozgatjuk. Viszont egyelőre ez inkább csak egy effekt horror felárral, és nagyon kevés játék támogatja. Az RTX sorozat pedig árban nagyon messze van tőlem, úgyhogy nekem ez kimarad egy darabig, de akinek belefér, vegyen egy 2060 Supert, mert ez még talán belefér a középkategóriába, és élvezhető sebességű vele az RT.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.