2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

iPod Touch, ez nem iPhone 1/2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Prológus Sok-sok cikket olvashattunk már az iPod Touch-ról, és az iPhone-ról (azért...

[ ÚJ TESZT ]

Prológus

Sok-sok cikket olvashattunk már az iPod Touch-ról, és az iPhone-ról (azért említem őket együtt, mert ugye szoftverileg nem sokban térnek el), ám mivel egyik leírás sem tökéletes, az embernek mindig olyan érzése támad, hogy „de jó lenne még ezt vagy azt tudni”, és általában csak a megvásárlás után derülnek ki az egyént nagyon idegesítő apróságok. Persze amit én írok, az is ilyen lesz (mivel nem lehet jobb), ám pár hét használat után leírok néhány dolgot, amit fontosnak tartok, és vagy csak elvétve, vagy sehogyan sem olvastam róla.

Régi Apple logó. (Forrás: apple.com) És az új.(Forrás: www.theiphoneblog.com)

1. Fejezet
Előzmények

Itt írnék picit a személyes előzményekről, akit ez nem érdekel, az nyugodtan ugorjon, csak gondolom, sokan vannak az én helyzetemben. Szóval annó két évvel ezelőtt megvettem a Motorola V3i-met. Örültem, szép. Kiadtam kb. 25e Ft-tal többet a sima V3-hoz képest, merthogy bővíthető, és így nem kell külön mp3 játszót venni. Ám amikor az ember olyannal találkozik, hogy a szoftver nem hajlandó 192 kbit/sec feletti kódolású mp3-akat lejátszani, akkor elönti a méreg. A másik dolog, hogy két külön mp3 játszó program volt benne, egyik kezelte a pc listákat (nehezen), de nem fut háttérben, a másik meg csúnya, buta, de fut háttérben. Köszönöm… Ezen kívül csak gyári headsettel tudtam használni, ami hulladék. Persze Amerikában árultak hozzá miniUSB-3,5 jack átalakítót, de ez hozzánk csak 1-2 éves késéssel jutott el. Nagyon bosszantó. Ja és ki ne felejtsem, a füles, és később az átalakító is csak pár hónapig bírta, aztán kontakthiba… Sajnálom, zsebben hordom, de akkor is igazán bírhatná jobban. Akkor fogadtam meg, hogy Motorolát soha többet. Akinek zenélni is kell, vegyen zene mobilt. Nyár elején megelégeltem, és vettem egy gagyi mp3 játszót. Ott meg ugye az idegesítő zúgás kis hangerőnél meg a szokásos idegesítő dolgok és gyenge hangminőség, de még mindig felüdülés volt a Motohoz képest.

2. Fejezet
Miért pont Apple?

Már pár éve keresem azt az eszközt, ami az igényeimnek leginkább megfelel, ámde egyre inkább elvesztettnek tűnt a csata. Igényeim érthetőek: legyen okos, lehetőleg szép, ne legyen nagy, és ami nagyon fontos: wifi. Szemezgettem az N-es Nokiákkal, viszont azt olvastam, hogy a hangminőség nem a legjobb, és az álomtelefon N95 eszméletlen drága, és minimap ide vagy oda, akkor sem a legjobb rajta böngészni. De a vastagság mellett a fő kizáró ok: oldalt van a fülhallgató csatlakozója. Na de tisztelt mérnökök, zsebben akarom hordani! Tetszettek még az iPod Nano-k is, de azok meg tudásukhoz képest drágák. És most olvastam a Samsung P2-ről, de nincs wifi, nem is tetszik, és egy olyan marketinges szövegektől csöpögő reklámfilmet láttam róla (egy dekoratív hölgy beszélt ilyen szövegeket, minthogy a Bluetooth 2.0-val megoldódik a sebesség kérdése, mert 3X olyan gyors, mint az elődje, csak épp azt nem mondja senki, hogy még így is 100kBps alatt marad jócskán az átviteli sebesség. Így jutottam el az iPod Touch-hoz.

3. Fejezet
Az érem két oldala

Az Apple termékek általános jellemzője a szépség, és általában a minőség, persze szériahibák minden gyártónál előfordulnak. (Tavaly olvashattunk Macbookokban maradt szellőző védőkről, stb.…) Nekem a gyártó termékeivel a legnagyobb bajom (persze az áruk mellett), hogy a vásárlók többsége nem azért veszi őket, mert tetszik, meg mondjuk 412 mHz-es proci van a lejátszóban, hanem mert „menő”. Pont az egyik leírásban olvastam, hogy a Touch-csal lehet menőzni. Ott majdnem arra jutottam, hogy nem veszem meg. Erről később még pontosabb képet próbálok festeni. Másik példa, amikor Stewe Jobs előadásán a tömeg elkezdett olyan dolgokon ujjongani, minthogy lehet csoportos SMS-t küldeni (a sok éves 3310-em is tudta). Mint egy szekta… Más dolog, jártam úgy éjjeli járaton (BKV rulez…), hogy úgy döntöttem, inkább nem veszem elő számot váltani, ahogy szétnéztem…

4. Fejezet
Nem, ez nem iPhone

Volt aki rákérdezett, hogy akkor ezzel most lehet telefonálni? Hát nem. Ez iPod. Szoftverileg nagyon hasonlítanak, ám elég sok eltérés van. A Touch-ból hiányzik a GSM funkció (logikus), nincs külső hangszóró (tehát zenét hallgatni csak fülhallgatón lehet), nincs benne Bluetooth, nincsenek dedikált hangerőszabályzó gombok az oldalán, és programok terén is van elmaradása, de erről később részletesen. Előnye viszont, hogy jóval vékonyabb. 7,5-8mm vastag, az iPhone pedig 11-12mm, ami már eléggé kitöm egy átlagos zsebet. Ára is ennek megfelelően más, egy Touch a legtöbb helyen 85e Ft (a 8 gigás változat), iPhone pedig feltörten 130e körül mozog, de akkor már a hivatalos árral érdemes összehasonlítani, legyen tiszta forrás: Franciaországban törvény kötelezi őket, hogy árulják kártyafüggetlenül, ott olyan 190e Ft-nak megfelelő Euro-ba kerül.

A drága tükör. (Hova került az a logó. :) )Érdekes.

5. Fejezet
Maga a kütyü

Maga a Touch 110mm*61.8mm*8mm kiterjedésű eszköz elején hatalmas 3.5”-os érintőkijelzővel. Elsőre elég nehéznek tűnik a maga 120 grammjával. Mindössze két fizikai gomb található rajta: a tetején egy bekapcsoló gomb, illetve az előlapon egy home gomb, ami az alap menübe visz vissza. Minőségileg nincs vele gond, elég masszív benyomást kelt. Személy szerint nekem elsőre a formája átlagosnak tűnt, viszont azóta egyre jobban megtetszett. Arról már keringtek videók a neten, hogy még pengével sem lehet megkarcolni a kijelzőjét, persze ez azért elég erős túlzás, de azért tényleg elég ellenálló. Az egy hónapos kemény használat alatt mindössze egyetlen vékony karcot találtam rajta, az is csak megfelelő szögben, megfelelő világítás mellett látható. Ellenben a hátulja fém, merészebbek akár tükörnek is használhatják. Pont ettől picit hivalkodónak tűnhet a hatalmas tükröződő felület, azért picit máshogy mutat, mint egy Nano-n. Az azonban mind a két oldalára jellemző, hogy eszméletlenül gyűjti az ujjlenyomatokat. Tisztaságmániásoknak nem ajánlom, szerintem agyvérzést kapnának két napon belül. Adnak hozzá iPod feliratos törlőkendőt is, sűrűn kell használni, de én inkább ajánlanék hozzá egy szemüveg tisztítót. Sajnos a hátulja elég könnyen karcolódik, már találtam rajta pár karcot, pedig mindig telefontartóban hordom, ami védi. Lehet hozzá kapni szilikon tokokat is, de én nem csúnyítom el, mindemellett nem cukorból van, és az eszköz legyen értem, és ne fordítva.

Szép.Oldalról.

6. Fejezet
Szoftver

Karácsony előtti héten vásároltam, gyárilag az 1.1.2-es szoftverrel. Jellemző a felépítésre az Apple filozófiája: úgy van megcsinálva, hogy az informatikai analfabéták is szinte azonnal tudják használni. Nincs is olyan sok beállítási lehetőség, viszont kibontottam, bekapcsoltam, itthoni routernél fel kellett venni a mac címét az engedélyezett listára, és már netezhettem is vidáman. A Safari tette a dolgát, az érintésérzékenységnek köszönhetően könnyen lehet az oldalon bóklászni, és ha duplán „rátappolunk” () az ujjunkkal egy bekezdésre, azt a kinagyítja. (Újabb duplával visszaáll a méret.) A Youtube külön menüpont lett, mert a böngésző nem támogatja a Flash-t, így ott hiába is próbálunk videót nézni. Másik kérdés a Google video. Arra olvastam egy trükköt, miszerint a videónál rá kell menni, hogy download for iPod/PSP, akkor letölti, és a beépített Quicktime-mal megnézhető a videó. A menüből elérhető még egy naptár (van napi, havi nézet, illetve programok listája), beállíthatunk címkét, helyszínt, ismétlődést (napi, heti, kétheti, havi, éves), időtartamot (egész napos is lehet), illetve hangjelzést. Van egy kapcsolatok menüpont, ahova ismerősöket vehetünk fel, csak éppen semmi értelme, mert sem telefonálni, sem pedig e-mailt küldeni nem tudunk. Óra alól elérhető egy világóra, ahova felvehetünk különböző városokat, így egyszerre több város helyi idejét is áttekinthetjük. Ugyancsak itt található ébresztő, ahova felvehetünk több időpontot is, ám ha stand by-ba kapcsol a készülék (beállított idő után, vagy ha lezárjuk a készüléket a felső gombbal, és nem fut zene, vagy aktív program a háttérben), akkor nem fog csipogni, tehát nincs sok értelme. Van még stopper köridővel, és egy visszaszámláló. A főmenüből elérhető még egy alap számológép, és a beállítások. Itt állíthatjuk, hogy melyik wifi hálózathoz szeretnénk csatlakozni (kezeli a WEP, WPA és WPA2 titkosítású hálózatokat is), innen tudjuk törölni a cookie-kat, stb.

7. Fejezet
Apple, te mocskos!

Most január második hetében tartották a Macworld Expo-t, ahol számos szintén nyálcsorgató újdonság (Macbook Air, a világ legvékonyabb notebookja, és nem ULV procival…) mellett az iPhone/iPod Touch 1.1.3-as frissítéséről is szó esett. Átrendezhető menü, nagyobb biztonság, megváltozott dock. Erről később szintén részletesebben. Ami viszont jobban érint: a mostantól forgalomba kerülő Touch-okra alapból telepítve van a Mail (levelező), Weather (időjárás), Stocks (árfolyam figyelő), illetve a Notes (jegyzetelő). Ok, szép frissítés. Csak ahogy látom: régi Touch tulajoknak ez a frissítés 20$. Na elmehettek a… Most vettem drágán és még fizessek. Akkor pont az 1.1.3 volt fent, és egy napig nem tudtam a régit visszarakni. Még azt is mondtam, hogy a levelező kell nekem kifizetem azt 4e Ft-ot, ám nálunk az iTunes nem elérhető, innentől kezdve nincs mit tenni. Másik probléma, hogy ha megyünk valahova, ne kelljen már notebookot vinni, egy hálózati töltő. Néztem, 10e Ft (!!) hozzá, de meg kell venni, mert az utángyártottakkal nem megy rendesen, állítólag a Touch pedig különösen érzékeny erre. Szóval van itt minden, ami kell, csak minket erre Európában szívatnak elég rendesen…

A doboz, és az emelegett töltő.

A második rész is hamarosan várható, abban többek között szóba kerül a jailbreak, az akku, a third party alkalmazások, stb. Azért nem egyben raktam fel, mert túl hosszú lett.

Azóta történt

  • iPod Touch, ez nem iPhone 2/2

    Egy kis összefoglalás: az előző részben próbáltam minél pontosabb képet adni az iPod Touch-ról...

  • iPhone VS iPod

    Eljutottam arra a pontra, hogy valami újat szeretnék, valamit ami eddig nem volt. Ekkor jött az ötlet: iPhone.

Előzmények

  • Digitális érdekességek

    Sziasztok! Ez az első írásom a Logoutra, mint látjátok eléggé újonc vagyok még itt. Dany007...

  • Alcor NUN 2GB MP4 lejátszó TESZT

    Pár hónappal ezelőtt megvásároltam ezt a kis szépséget és hogyan is mondjam nagyot csalódtam...

  • Samsung P2

    Samsung P2 Mivel a régi mp3 lejátszóm már nem igazán működött valami új után kellett...

  • iPhone, User oldalról

    Rengeteg tesztet láthattunk, olvashattunk már különböző weboldalakon, újságokban az Iphone-ról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.