2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

i7-2600 vs 6700k

CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600: megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni.

[ ÚJ TESZT ]

Alaplap

Nem nagy választék volt mATX-es lapokból, végül az Asus Gene VIII-nál kötöttem ki. Belátom, túllőttem a célon, amit kicsit megbántam, de lecserélni nem fogom. Nem a lappal van baj, csak az bánt, hogy sok funkcióját haszontalannak érzem beépítve jó mélyen az asztal alatt. Nem egy költséghatékony megoldás született, de 4 évente ki lehet rúgni a hámból...

A doboz fedlapját felhajtva és a műanyag takarót leszedve a lenti látvány fogadott. Nekem tetszik a piros-fekete-szürke kombináció. Nem csúnya, de a házba bezárva nem látszik, szóval lehetne akár a klasszikus zöld vagy P3 időszakban megszokott Asus narancssárga is.


Asus Gene VIII, az alaplap

A tápáramkör szépen kidolgozott hőcsövekkel összekötött bordák alatt van. A lapon már csak PCIe csatlakozók vannak, amik az új processzornak hála 3.0-sak. Egy GPU esetén a megszokott 16x, de támogatja - ha valamiért rám jönne a 4k őrület - az SLI-t vagy Crossfire-t is. Ilyenkor mind a két kártya 8x módban fut. Van még egy hátul nyitott 4x slot is, de a P180 miniben a hely elég limitált, ezért nem hiszem, hogy ki tudnám használni.

A háttértáraknak egy M.2 socket is van a lapon, ami SATA és PCIe (SHCI, NVMe) módot is támogat. Ez utóbbi reményeim szerint egyre olcsóbb lesz a közeljövőben. Eddig csak szerverhez való flash kártyákkal volt tapasztalatom, de azok alapján nagyon várom, hogy megfizethető legyen. A klasszikus meghajtókat 6 darab SATA és 2 SATA Express (4x SATA-ként is használható) portra köthetjük. Természetesen mind 6Gb/s sebességre képes.

A lap árát az extrák indokolják. A hang áramkör kialakítása sokkal igényesebb, mint az átlag lapokon. (ESS ES9023P DAC, TI RC4580 műveleti erősítő...) Ha nem süket az ember, akkor hallható a különbség, de szerintem egy külső DAC többre képes. Ennél sokkal érdekesebb és tuningolásnál hasznosabb is a kép alján látható négy gomb.

Pontosabban a power (piros) és reset (fekete) gomb ami jól látható, de mellettük van még egy retry (reset, de megtartja a beállításokat) és safe (alap beállításokkal restartol, de megtartja a tuning beállításokat) gomb is. Ha valami gond lenne az indulás során, akkor a jobb felső sarokban lévő kijelzőről lehet leolvasni a hibakódokat. További feature-ök: feszültségmérőpontok, állapot ledek... Szóval csupa hasznos funkció tuningoláshoz.


Asus Gene VIII hátlapja

A hátlapon lévő kivezetések is tükrözik, hogy jelenleg ez a legmodernebb platform. A hat darab USB 3.0 mellett van egy-egy (ASMedia controllerrel megoldott) Type-A és Type-C 3.1 csatlakozó. A processzorba integrált GPU HDMI 1.4b és DisplayPort 1.2 csatlakozókon keresztül tudja meghajtani a monitorokat. Az DisplayPort 60 Hz-el is képes megjeleníteni akár 4k felbontású képet. A szokásos hang és hálózati csatlakozók mellett megtalálható még egy kombinált PS/2 port is.

A hálózatot egy Intel I219-V chipre bízták, amivel LAN guard (extra túlfeszültség védelem) és GameFirst (játékra optimalizált QoS) funkciókkal büszkélkedhet az Asus szerint. Az első hasznos lehet, de az utóbbi internetes játéknál nem hiszem, hogy bármit is számíthat.

Ami viszont tényleg egyedi, az a Clear CMOS és az USB BIOS Flashback gomb. Nem értem, hogy az első helyett miért nem egy safe gombot raktak ide is. A flash viszont jól használható egy elrontott BIOS helyrehozásához. Elgondolkoztam, hogy milyen gyakran fordulhat ez elő és kinek lehet ez hasznos. Ha valaki nem ért hozzá, akkor annak töltött fegyvert adnak a kezébe. Arra jutottam, hogy ha valaki ért hozzá, akkor egy alaplapon lévő gombbal is elboldogulna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.