2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

i7-2600 vs 6700k

CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600: megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni.

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés

Fogyasztás

A teljes rendszer fogyasztását tudtam csak mérni. Az i7-2600-nak nincs szégyenkezni valója. Rendszerszinten nincs nagy hátrányban a 6700k-hoz képest terhelés nélkül, terhelve pedig kevesebbet fogyaszt, mint a Skylake. Ha a fogyasztás/teljesítmény arányt nézzük, akkor már a Skylake vezet nem is kevéssel.

Tuning nélkül a 6700k 10%-kal sem fogyaszt többet, amit örömmel be lehet vállalni a másfélszeres teljesítményért cserébe. Tuningolva nem sokkal emelkedik a fogyasztás, de kicsit többel elég ahhoz, hogy túlmelegedéssel küzdjön a gép. Az alulfeszelt (6700k UV) beállítás alapjáraton kicsit többet fogyaszt, mint alapesetben, ami annak köszönhető, hogy fix feszültséget kap a processzor, de terhelve a futtatott programtól függően 11-19 W-tal kevesebbet kér, mint a gyári beállítás.

Értékelés

Az eredetileg felvetett kérdésekre a limitált tesztek alatt is sikerült választ kapni.

CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600. Ez már megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni. Egy keményen tuningolt 2600k (3770k stb.) esetében 15-20%-ért már nem biztos, hogy kifizetődő a váltás.

A platformot nézve sok új dolog van, ami miatt a csere mellett döntöttem. Többek között ott van az új USB, PCIe csatlakozó kiosztás, M.2 flash csatlakozó. A DDR4 egyelőre nem előny, de szerintem 1 éven belül lassan átveszi a vezetést.

Az alaplap viszont nem volt a legjobb választás. Hogy egészen pontosan fogalmazzak, a lap jó, sőt nagyon jó, csak drága. Sajnos a sok gamer-tuningos funkció közül én nagy valószínűséggel egyet sem fogok kihasználni az elkövetkező négy évben. Az alaplapon lévő nyomógombok elhelyezése nem szerencsés, két GPU-val már tuti nem lehet használni ha házba van építve. Apróság, de a default BIOS beállításokkal való újraindítást én inkább a hátlapra raktam volna, mert az tényleg hasznos lehet.

Az értékelés végére hagytam a tuning-potenciált. Nem kicsit csalódtam. Arra számítottam, hogy meglesz a stabil 4.7-4.8 GHz, mert az újabb csíkszélesség mellett nem vesz fel több száz Wattot a rendszer és ezt már az előző gépemnél is tudtam hűteni. Azt hagytam ki a számításból, hogy az Intel ezen a szinten monopolhelyzetben van.

Az AMD tud versenyezni a Sandy-vel, talán szénné húzva eléri egy Ivy szintjét, de még akkor is le lesz maradva 25-30%-kal a 6700k-hoz képest. Ezért aztán hiába készültem MX4 pasztával, néztem meg, hogy a mag hogyan helyezkedik el és pasztáztam a processzort ezt figyelembe véve.

Négyszer futottam neki, vagdosta szét a kezem a Ninja, de 1-2 Celsius-on belül voltak a hőfokok, tehát nem ronthattam el nagyon a hűtő felrakását. Szimplán az Intel által a kupak alatt használt paszta és a szilíciumlap kis mérete miatt nem lehet könnyen lehűteni a processzort. Finoman fogalmazva rossz a kupak alatti paszta, kicsi a felület és ezek miatt nagy a hőmérsékleti lépcső.

Ráadásul a gyári VID és a lap is sokkal több feszültséget ad a kelleténél. Aki bevállalja a heat spreader eltávolítását és méretes lég- vagy vízhűtéssel fut neki, annak sokkal több sikerélménye lesz. Nekem nem ér meg pár százalék gyorsulás annyit, amennyivel nő a hőmérséklet és a zaj. Maradok a gyári frekvenciánál, csak 150 mV-al kevesebb feszültséggel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.