2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hordozható 286-os plazmával

1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek, játék

Még az első bekapcsolásnál nem tudtam ellenállni, hogy néhány alap tesztet le ne futtassak. A kosz nem csökkentette a gép sebességét. A 12 MHz-es 268-os nem gyors, de Landmark alatt hozza, amit kell. A CGA teljesítménye gyenge, de ez nem meglepő, mert 8 bites buszra illesztették az adaptert.

A merevlemez sebessége megfelel kb. az egyszeres sebességű CD-nek. Itt még nem tudtam, hogy egy MFM-es példány, de a mérések alapján egész jól kitaláltam. A legelterjedtebb ST-225-tel talán felveszi a versenyt, az lehet kb. ennyire lassú.

A Checkit merevlemez tesztje is hasonlóan gyenge eredményt dobott. 286-ból is össze lehet rakni ennél gyorsabbat. Igaz, ez hordozható darab még akkor is, ha minimum 5 kg-ot nyom. A referencia ST255-nél végül lassabbnak bizonyult.

A Checkit a grafikus teljesítményre is kb. azt mondta, amire számítottam. Semmi újdonság nincs, talán csak a BIOS hívásokkal elért eredmény lett jobb, mint vártam. Attól függ, mire akarja használni az ember, de akkoriban már a birtoklása is csodálatos dolog volt.

A CPU teszt sem okozott meglepetést. Egy kicsit lassabb, mint amit a frekvencia különbség indokolna a referencia 16MHz-es AT-hoz képest, de nem sokkal tér el a 0.75-től. Lehet több oka, más wait state-es RAM, processzor gyártó, chipset...

Végül kipróbáltam egy játékot is. A Stunts szépen elfutott a rozsdaszínű megjelenítőn. A speaker sikerrel elnyomta a gépben zúgó ventilátort és a merevlemezt is. Egészen megkedveltem ezt az öreg, romos vasat. Itt már eldőlt, hogy ki kell pofozni. Akkor még ezt tettem hozzá: "Lehet, hogy kap 1-2 plusz programot és élvezheti a többi nyugdíjas társaságában a jól megérdemelt pihenését." Hogy ezt miért írtam és mi volt a munkám célja, azt utolsó oldalon olvashatjátok el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • GEO Persona GLT-216A

    Bemutatok egy igazi, prémium minőségű 30 éves laptopot mechanikus billentyűzettel és VGA kijelzővel.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.