2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az enyém 10,5 centi... vastag

Egy igen vaskos laptopot szeretnék bemutatni, ami méretével igencsak kitűnik a kor laptopjai közül is.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Jó pár évvel ezelőtt kaptam egy Acer LX1100-as típusú laptopot, csak magát a gépet, de a felkínáló szerint a gép egy univerzális töltő csatlakoztatása után elindult, és képet is adott. Így egy újabb gyöngyszemben reménykedve fogadtam el a gépet.

Megérkezése után egyből kipróbáltam, és sajnos nem voltam boldog, mert igaz, a gép elindult, képet is adott, a BIOS-ba is be lehetett lépni, de ott semmit sem lehetett állítani, mert lefagyott a gép. A megfelelő beállítások nélkül meg nem volt hajlandó bootolni. Így felköltöztettem a padlásomra, a „majd egyszer lehet, hogy kezdek velük valamit” kategóriába rakott gépek tetejére.

És hát le is húzott a laptop ott jó pár évet. Mígnem most nyáron ráleltem, gondoltam hát, kipróbálom. Ugyanúgy elindult, de sajnos a bootolásig ezúttal sem jutottam vele. Ekkor kicsit határozottabb voltam, és gondoltam, nem adom fel egykönnyen, megcsinálom vagy megcsináltatom.

Szétszedtem atomjaira, de sajnos csak az alaplappal és a rákötött kijelzővel is ugyanazt produkálta a gép. Abban reménykedtem, hogy hátha csak az alaplapi Dallas-chip okozza a hibát, hiszen az tartalmazza a CMOS-beállítások megtartásáért felelős akkumulátort is. De mivel az alaplapra forrasztott volt, így külsős segítséget igényeltem. FinalCaleb barátom szívesen elvállalta az Dallas-chip kicserélését. A képen, az alaplap jobb oldalán látható, hogy a Dallas-chip tetejére rá lett építve egy cserélhető szabványos RC2032-es gombelem

Ekkor egy aprócska fény kigyulladt, hiszen már lehetett a BIOS-ban állítani mindent, ami szükséges, hogy elinduljon a rendszer, de bizony még ráncolhattam a szemöldökömet. Jöhetett az összeszerelés, csak miután a szétszedés és az újból összerakás között eltelt egy bő hónap, az összerakás is egy újabb kihívás volt, ráadásul kiderült, hogy a laptop floppy-meghajtója, és a merevlemeze is hibás volt.
A floppy-meghajtó kevésbé volt nagy érvágás, mert egy teljesen átlagos asztali PC 1,44 MB-os floppy-meghajtóját tartalmazta némileg vékonyabb kivitelben. Fogtam egy normális floppy-meghajtót, lebontottam a burkolatát, és már passzolt is a „kis” Acerbe.

Igen ám, de a döglött HDD miatt már nagyobb volt a gond, mert igaz, ebből is egy teljesen átlagos 3,5 colos asztali merevlemez passzolt a laptopba, csakhogy a tápellátása már egyedi volt.
Már féltem, hogy itt is forrasztgatni és moddolni kell, de észrevettem, hogy ebből a korból az összes vagy legalábbis nagyon sok Conner desktop HDD-t lehetett úgy is árammal táplálni, ahogy azt ez a laptop tudja biztosítani.

Viszonylag elég sok (100+) régi pár száz MB-os HDD-m van mindenféle gyártótól, de Connerből csak egyet találtam. Nem működött. Aztán egészen véletlenül egy szintén évek óta a padláson porosodó 486-os félkonfigon megakadt a szemem. Az esély, hogy ilyen HDD-t tartalmazzon, kb. 1%. De bejött. Conner-típusú HDD volt benne. Bíztam benne, hogy működni fog, és működött. Így hát összeállt, működött, úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva!

Az első reménysugarak:

Na de mit is tud pontosan ez az Acer LX1100-as típusú hordozható számítógép?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.