2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hordozható 286-os plazmával

1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne.

[ ÚJ TESZT ]

Belülről

Először csak azt néztem, hogy működik-e a gép. Erős életjeleket mutatott, ráadásul találtam neki egy megfelelő célpontot, ezért betoltam a műtőbe. Először csak életmentő műtétet végeztem, és az alaplapra koncentráltam. Remélem a képek beszédesek lesznek.

Nem csak kívül volt mocskos, de belül is. Gyors szemrevételezéssel látható a logikus felépítés, minden megvan ami kell. Leghátul portok és CGA vezérlő. Azokat követi a HDD és FDD, az egész alatt pedig az alaplap. A kiszedett billentyűzet alatt bal oldalon CPU (AMD 286 @12MHz) és CMOS akkumulátor. Jobb oldalon a memóriák sorakoznak. Mindenhol máshol pedig a chipkészlet százlábúi. A floppy-HDD pároshoz 3 kábel tartozik, ez pedig azt jelenti, hogy MFM vagy RLL a vinyó.

SIPP RAM-ok, összesen 1MB, 4x 256kB-os modul formájában. Még egy MB-ot be lehet szuszakolni a gépbe, bár szerintem fölösleges, így jó ahogy van. Ezek is jó koszosak, pedig itt már kapott egy kis sűrített levegőt. Én meg nem jutottam lélegzethez. Legközelebb hallgatok a józan eszemre, és kiviszem a szabadba a gépet.

Jól gondoltam, ez egy NEC MFM merevlemez. Lassabb, mint az ST225, de sokkal halkabb és csak 3.5"-es. Valamit valamiért, itt a hordozhatóság nyert a sebességgel szemben.

A maradékot is kiszerelve már csak az alaplap maradt a kezemben. Még mindig nagyon mocskos volt, pedig kapott még több sűrített levegőt. Szegényke vérzett, ezért sürgős kezelést igényelt. Amit majd' elfelejtettem az itt jól látszik: egy 8 bites ISA slotja is van a gépnek, oda beférne pl. egy Adlib kompatibilis zajkeltő.

Hogy mit értek a vérzés alatt? Nézzétek meg jobban az akkut! Ereszti a lúgot, mint a legtöbb ilyen korú darab. Nagyon sok alaplap halálát ez okozta. Mondjuk ez még semmi a Vartákhoz képest, azok az igazi gyilkosok.

A következő kép az előtt készült, hogy ment volna száradni az alaplap. Az idáig vezető lépések: akkumulátor kiforrasztása, ecetes passziválás, vizes mosás, sűrített levegővel a víz nagy részének eltávolítása. Nem 100%-os az eredmény, mert érzésre még maradt rajta kosz. Ez pl. a billentyűzet csatlakozónál látható a képen, de sokkal jobb, mint volt. Az alkoholos kezelés még hátravolt, de következő estéig hagytam száradni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • GEO Persona GLT-216A

    Bemutatok egy igazi, prémium minőségű 30 éves laptopot mechanikus billentyűzettel és VGA kijelzővel.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.