Gentoo telepítés kezdőknek

Telepítés után

A szüzesség elvesztése: az első kernel pánik

Hirdetés

Legelőször is kipróbálom a boot menü összes pontját. Imáink, úgy látszik, nem kerültek meghallgatásra: bármelyik gentoo-t is választom, bepánikol a kernel. A debian-nal sincs minden rendben, elkövettem egy gépelési hibát a grub.conf-ban, így a sima rendszer nem indul el, de a rescue igen. Így most azt töltöm be, és először kijavítom az elgépelést (ezt a procedúrát azt is megteheti, akinek nincs másik rendszere a gépén, a minimal cd betöltésével), ami meg is oldja a problémát, legalább a régi rendszerem működik. Ezután próbálok rájönni, miért is történik kernel pánik.

Kernel panic: no syncing: no init found

No, ti rájöttök a hibára? Nekem google barátom segített: a grub.conf-ban a root-nak azt a partíciót kell megadni, ami a gyökérre van mountolva (sda3), nem pedig ami a /boot-ra. Elég láma hiba, beismerem, dehát így tanul az ember. Nem ez az első kernel pánikom, és nem is az utolsó. Gyorsan kijavítom a fájlt a debian rescue módjában, aztán be is töltöm az új rendszert.

Utolsó simítások

Bejelentkezek root felhasználónévvel és a jelszavammal. Persze nem lehet a rendszert állandóan root-ként használni (ne tegyünk már úgy, mintha windows-t használnánk), úgyhogy hozzunk létre egy új felhasználót. Ez rendkívül egyszerűen megtehető a useradd script segítségével. A kapcsolók közül egyedül a -G szorul magyarázatra: ezzel adhatjuk meg, hogy mely csoportokba fog tartozni az adott user. Ettől függ, hogy mikhez lesz joga majdan. A létező csoportokat a groups paranccsal kérhetjük le, de ezekhez később újak is létrejöhetnek, ahogy egyre több programot telepítünk a rendszerre. Utána beállítjuk az új user jelszavát, és pik pak készen is vagyunk a rendszer telepítésével :).

$ useradd -m -G wheel,disk,video -s /bin/bash tobal
$ passwd tobal

Nos, hát ennyi lenne egy nagyon alap gentoo rendszer telepítése. Ezzel egy csak konzollal használható, nagyon fapados rendszert kaptunk, innen viszont a határ a csillagos ég, olyan rendszert rakunk össze magunknak, amilyet csak akarunk. Az én megközelítésemet erre a témára a saját blogomban követhetitek majd figyelemmel.