2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Keringető szivattyú vezérlése ESP8266-tal

Feladat: termosztát jelét és a vízhőfokot figyelni, majd a kapott adatok alapján a keringetőt vezérelni.

[ ÚJ TESZT ]

Beállítások

A devices fülön adhatjuk hozzá az érzékelőket:

A generic dummy device egy "virtuális" eszköz, ebben tárolhatunk változókat a legkönnyebben. Az elsőben a hőmérsékleteket, a másodikban az időket adtam meg. A harmadik (ez Switch input) a termosztát jelét érzékeli, a negyedik is dummy, itt a szivattyú állapot és egy számláló van elmentve.

A switch input részletesen:

Name: nevezzük el, legyen egyszerű, használni fogjuk.
Enabled: engedélyezzük is. Ha valami nem működik, akkor ez legyen az első, amit megnézünk... többször megszívattam vele magam :)
Int. pull up: belső felhúzó ellenállás használata, ha igényeljük
Inv. logic: fordított logika, high lesz a 0, low lesz az 1. Nem feltétlenül szükséges (ebben az esetben), de így könnyebb végiggondolni a programot, ha 1 a high.
Ami fontos még, a de-bounce rész, itt lehet egyébként dupla kattintást, hosszú gombnyomást beállítani. A relé bemenethez nekünk ez nem kell, azért egy de-bounce érték nem árthat...
A továbbiak a controllerhez kellenek (ha van), ami minket itt még érdekel, az a value érték, ennek is érdemes rövid, de sokat mondó nevet adni.

Végül a display hozzáadása, itt sok extra nincs, tudjuk a vezérlőnket, ha a default I2C lábakat használjuk, akkor beállítani nem sok mindent kell. Érdemes a kijelzőt altatni az OLED display beégést elkerülendő. Ehhez a display timeout értéket adjuk meg, ennyi sec után kikapcsol a kijelző.
GPIO ← Display button(optional): itt a kijelzőt ébresztő gomb GPIO-t adhatjuk meg. Ami hiányzik, hogy ismételt gombnyomásra nem kapcsolja ki. Rules-al megoldható, de végül nem találtam zavarónak, maradt auto 35 sec-en.

Interval értéke másodpercben a kijelző frissítési gyakorisága. 2 sec nekem elég, de kinek mi...
Megadhatunk fix szövegeket is, változókkal, stb... Érdemesebb innen, mint rules-ből. Sajnos a sorok törlése még hiányzik a programból, így néha bekavarodik a fix szöveg és a rulesből kiíratott.

Végül a hőmérőket is adjuk hozzá, Sensor TX az OneWire GPIO-t kell megadni, ha megtalálta a szenzorokat, akkor csak a device address-nél kiválasztjuk őket. Ha valami nem mér, akkor az enabled-re nézzünk rá, vagy válasszuk ki újra a szenzorokat. Values-re itt is igaz, hogy az egyszerű jobb. Formula-nál lehet játszani a visszakapott értékkel, ez a kalibrációnak felel meg. Vízhőfoknál nincs szükség sem a gyakori, sem a nagy pontosságú mérésre, ezért a felbontásnak a 9 bit elég, interval 90 sec nálam megfelelt.

Tools fülön találunk egy parancssort, hasznos, ha tesztelni akarunk valamit. Itt a legtöbb egyértelmű, OTA frissítést egyébként többször, hibátlanul hajtotta végre.
Az advanced menüpontot érdemes részletesen áttanulmányozni. Elnézést a hosszú képért...

Csak azokat emelném ki, amiket állítgatni érdemes:
Rules: szabályok bekapcsolása, standalone módhoz nélkülözhetetlen
Rules cache: a gyakori elemek cachelése, nem vettem észre különbséget...
Use NTP: központi szerverről kapja az időt. Valamiért a magyar szervereket nem kedvelte, de ezzel működik.
Try to clear I2C: ez fontos, ha megakadna valamiért az I2C busz, akkor megpróbálja resetelni.
Force wifi B/G: érdemes bekapcsolni, ha gyenge a jel
Periodical ARP: ez is kicsit kérdőjeles, nem vettem észre változást a kapcsolódásnál
CPU ECO: be, védjük a környezetet és jól is hangzik...
Wifi max power: ha gyenge a jel, lehet kicsit emelni. Lakásban meg lehet korlátozni.
Use last connected: érdemes bekapcsolni, elvileg gyorsabban csatlakozik a hálózathoz. Mérni nem mértem, nálam érezhető eltérés nem volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.