Hirdetés

2023. december 7., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Keringető szivattyú vezérlése ESP8266-tal

Feladat: termosztát jelét és a vízhőfokot figyelni, majd a kapott adatok alapján a keringetőt vezérelni.

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés / Software

A terv többször változott, egyrészt az alkatrészek miatt (kínai relé -> SSR relé), másrészt a javíthatóság, szerelhetőség miatt (pajzs -> nyáklap).
A kapcsolás a következőképp néz ki:

Programozáshoz az ESPEasy-t választottam, előnye, hogy nem kell library-kat keresgélni, az alap dolgokat már tartalmazza (több eszköz kezelése, ESP-Now, web ui, MQTT és mindenféle kontroller, használható -bár nem minden témában bőséges- dokumentáció, stb.)

Letölteni a Github-ról lehet: [link]. Az oldal alján van röviden, hogy melyik FW mit tartalmaz. Wemos D1 minire 4M1M normal vagy VCC verzió kell.

Ennek a letöltése a release oldal alján található, az ESPEasy_ESP82xx_.zip kell nekünk. A fájlokat kicsomagolva a bin mappában vannak a kész firmwarek, telepítésre a csomagban található ESP.Easy.Flasher.exe program tökéletes, de mással is feltölthető. Telepítős videót németül találtam: [link].

A COM portot ellenőrizzük, force DOUT-ot szoktam bekapcsolni, a post installhoz semmit, valamiért ezt soha nem tudta feltölteni. A normál telepítés kb. 100 másodperc, utána restartoljuk a Wemost és keressük meg a Wifi AP-t, amit létrehoz, csatlakozzunk a configesp jelszóval. Ezután böngészőben -ha nem nyitná meg a setup oldalt- a 192.168.4.1 címen tudjuk konfigolni. A saját WiFi adatainkat megadva az újraindítás után már a mi hálózatunkra jelentkezik be, ott keressük.

ESPEasy beállítások:
Ha mindent jól csináltunk, akkor a következő fogad:

Itt az alap adatokat találjuk, ha több eszközünkön is ESPEasy van, akkor lent tudunk közöttük váltogatni.
A config oldal már érdekesebb, az eszköz neve és száma után a WiFi adatait láthatjuk, itt csak pár módosítás kell: Do Not Start AP-hoz pipa be, vagyis ha nincs wifi kapcsolat, akkor ne álljon át AP/setup módba, hanem tegye a dolgát.

IP settingsnél érdemes fix IP-t adni neki, fórumokon írták, hogy DHCP mellett voltak bajok (rövid routeres DHCP használatnál én semmi hátrányt nem tapasztaltam), hogy javították-e azt nem tudom. Itthon, aminek lehet, annak fix IP-je van, így nem kutattam a témában.

Sleep mode-t csak akkor használjuk, ha a megfelelő módosítást (GPIO-16 és RST pin összekötése) elvégeztük, mert e nélkül nem lesz egyszerű ébreszteni.

Amelyik oldalon vagy menüpontnál kis kérdőjel ikon van, ott a link az online dokumentációra visz, nagyon hasznos és kényelmes megoldás.

Controllers részben lehet a külső "vezérlőket" megadni. Tulajdonképpen ez a kapcsolat a külvilágra vagy az otthoni szerverre. Részletes leírása: [link]

Hardware oldalon a pin-ek alapbeállítását tudjuk módosítani, szükség szerint. Input pullup választható a bemenetre, output low a kimenetre, de ezeket elvégezhetjük a device részben, ha itt kimarad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.