2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Elkészült egy honlap

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Közel egy év alatt egy barátommal megírtunk egy komplett portálrendszert. Ez volt az első ilyen komoly...

[ ÚJ TESZT ]

Közel egy év alatt egy barátommal megírtunk egy komplett portálrendszert. Ez volt az első ilyen komoly munkánk, erről fogok írni.
Az ötlet már 2007 végén megvolt, persze akkor még csak nagyjából. Juventussával – ő volt a társam ebben a projektben - beszéltünk MSN-en, hogy milyen jó lenne egy igazi nagy weboldal, meg hogy milyet kéne csinálni. Akkor még nem nagyon lett belőle semmi, nagyjából addig jutottunk, hogy én programoznék, ő meg designolna.
A tényleges munka 2008 nyarán indult be, letisztáztuk az elképzeléseinket: Közösségi blogot akarunk, (először legalábbis) 4 emberre, a közös téma pedig a videójátékok és úgy általában mindenféle kockulás lett volna. Kezdetektől egyértelmű volt, hogy nem kizárólag ilyen témájú bejegyzéseket akarunk írni, ez csak afféle fő meder, filmekről, személyes élményekről is írunk, mindösszesen a „ki milyen zoknit vett fel ma reggel” típusú érdektelen bejegyzéseket akartuk elkerülni.

Én nekiálltam a régi oldalaimat is működtető motor bővítésének, Juventussa meg állítólag valami designnak. A korábbi oldalamból sok minden hiányzott, ami ehhez mindenképpen kellett: se fórum, se regisztráció és felhasználókezelés, se több szerkesztő támogatása... A motor alakult, bővült fórummal, regisztrációval, stb. A design időközben kész lett, de aztán elvetettük, Juventussa a nulláról újrakezdte, így készült el a jelenleginek a prototípusa. Logó nélkül, baloldali menüsávval... 1100 px széles. Az akkor már gyakorlatilag mindent tudó php motort ennek raktuk alá. 2008 őszének a végén járhatunk most nagyjából.
Innentől kezdve az volt a menetrend, hogy egyesével végigmentünk minden funkción, mindenhez készült szépen design, illetve ilyenkor rendszerint a motor főbb hibái is kiderültek, ezek akkor javításra kerültek. Gyakorlatilag mindennel elkészültünk egy pár hetes hajrában. Egyedüli kivétel a fórum volt, annak a szépítése nagyon sokat késett, holott a motor része már rég kész volt.
Ez után kezdődött el a szabványosítás, ezt jórészt én csináltam, egyedül. Első körben a baloldali menüsávot eltüntettem, felső menüt hoztam létre helyette, minden más pedig átkerült jobbra. Így az oldal elnyerte nagyjából a mai formáját, immár teljesen kompatibilis volt a sok 1024*768-as felbontást használó monitorral is. A következő hatalmas lépés a kód szabványosítása volt, szintén én csináltam meg. A CSS szabvánnyal nem volt gond, a HTML-el már kicsit több, de még ez sem volt túl nehéz feladat. Ezek után jött a leghatalmasabb és legtovább tartó, ugyanakkor a legkevésbé látványos folyamat: kompatibilitás biztosítása minden böngészővel. Mi mindketten Firefox alatt dolgoztunk, de az oldalnak jónak kellett lennie Internet Explorer 6, 7, 8, Opera és Chrome böngészőkkel is. Sőt, végül bónuszban Apple Safarival is megcsináltam. Ez nagy munka volt, a legördülő menüket például teljesen átírtam, de ebből a folyamatból rengeteget tanultam. A régi oldalamon ezzel ugyebár nem volt gond, ott ugyanis nem nagyon volt design, épp hogy egy hátteret beraktam.

Eközben fény derült pár hibára, illetve optimalizálatlanságra a motorban, ezeket javítottam. Valamikor e körül lett elfogadva a Kettétört Klaviatúra is névnek. Az én ötletem, nyugodtan tessék dobálni a köveket. Mért, mi legyen, Fapuma?
A fenti folyamat során a motorban is sok funkció újra vagy átírásra került a felmerülő igényeknek megfelelően.
Most járhatunk úgy 2009 elején. A logó első változata is ekkor készült, Evin munkája – akár a mostani. Ő amúgy nem tagja az oldalunknak, szívességből csinálta, köszönjük szépen.
Innentől a feladat az volt, hogy elhelyezzük az oldalt. A domain (kettetort.hu) 2009 március elején lett kész, a gondok a szerverkeresésnél jelentkeztek, ugyanis míg a domain ára simán belefért nekem, a szerverbérlés drága. Ezt is én ügyeztem, meglehetősen kacskaringós úton, de végül is elértük, az oldal privát szerveren fut, nem valami lassú, reklámokkal teletűzdelt ingyenes szutykon.
Innentől egy kb. egy hetes intenzív bugkeresgélés indult, amiben mindketten aktívan részt vettünk.
Az oldal végül 2009 április 21-én indult. Nem állítom, hogy kész, vannak még ötleteink, nem is kevés, de egyszer meg kell állni. Sőt, igazándiból nem is megállni, mert a fejlesztés folyik tovább, de egyszer ki kell adni.
A nyitással persze egyből belefutottunk még pár hibába, ezeket folyamatosan javítjuk.
Említésre méltó még a „személyzet”, és annak összetoborzása. Először is, ott van ugyebár Juventussa, akivel készítettem az oldalt, ő természetesen marad főállású adminnak és bloggernek. Nálunk ír még Bill Chr, aki Juventussának volt osztálytársa, blogolt korábban is, cikkeket írt a Magyarítások Portálra, így jött a képbe. A következő tagra akadtunk rá utoljára, ő NightVison, akiről azt kell tudni, hogy játékokat fordít, ezért gondoltuk, hogy színesítheti a csapatot. Itt vagyok persze én is, Minigun, én (is) készítettem az oldalt, meg blogoltam én is korábban is, naná, hogy nem hagyom ki.
További embereket igazándiból nem keresünk, de ha összehoz a sors olyan emberekkel, akik jönnének is, meg tudnak is normálisan írni, elfér még pár blogger.
Ennyi volt a történet. Aki ennyi rizsázás után megnézné, miről is volt szó, itt egy link: kettetort.hu
A véleményeket, ötleteket várom ide és/vagy a Kettétört Klaviatúra fórumára, kinek mi szimpatikusabb. Ne kíméljetek minket, új az oldal, van lehetőség változtatni, minél több visszajelzést kapunk, annál jobban tudjuk az igényekhez alakítani az oldalt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.