2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Elephone G9: meglepő teljesítmény az alsó szegmensben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

4.5", 64 bites CPU, Dual SIM, LTE, SD kártyahely, LED villanó, 8Mp kamera 100 dollár alatt?!

[ ÚJ TESZT ]

Kamera, Zene, Rendszer

Kamera

A fotókat csak gyorsan lőttem automata módban, mindenféle beállítás nélkül.

Az első két kép ugyanarról készült, a második fotón be volt kapcsolva a HDR mód. A képek - természetesen a telefonhoz mérten - szerintem megfelelőek, én bevallom, sokkal rosszabbra számítottam. A Moto G 1-re jellemző "olajfestményesedés" itt is jelentkezik, de talán kevésbé, ebben az árkategóriában kattintgatni bőven jó. Amúgy a gyári Google Camera apphoz képest a G9 kibővített kamera alkalmazása rengeteg extrát tartalmaz, lehet választani tájkép, portré, élő fotó és mozgáskövetés módok közül, meg lehet adni a felbontást, fehéregyensúlyt, témákat és még sorolhatnám.

Bár sokan az egyszerűséget szeretik, de a kísérletező kedvűeknek azért nem rossz ez. Ami számomra pozitív, hogy a hangerőgomb lenyomásával is lehet fotózni, nem kell a képernyőt tapizni, ha nem akarjuk. Az előlapi kamerával viszont nem is teszek fel képet, mert az szokás szerint kritikán aluli, ez sem lesz a szelfigyárosok kedvenc telefonja. Nézzük, hogy gyenge fényviszonyoknál mi a helyzet.

Az utolsó két tesztfotó megmutatja, hogy az alacsony fény - ahogyan az a telefonoknál lenni szokott általában - nem barátja a G9-nek sem. A vaku nem a megfelelő pillanatban villan, talán ez még javításra kerül. Ahogyan az várható is volt tehát, elég gyenge fotókat lőhetünk rossz fényviszonyok mellett.

Zene

Egy Xiaomi Piston 2 fülessel a zenei részt is kipróbáltam, szerencsére jól működő FM rádió van benne, a gyári Zene alkalmazás a saját mp3 zenéimet pedig - bár nem vagyok vájtfülű, de - szerintem egész jól megszólaltatja. (A Meizu M2-n is gondolkodtam anno 5" mérete ellenére, de sokan írták, hogy az nagyon gyenge zenei szempontból, ráadásul a fizikai home gombja lötyög, úgyhogy azt végül kilőttem.) És íme, egy újabb pozitív csalódás a G9-el kapcsolatban: A Motorolákkal ellentétben ez kezeli a Piston fülesnek nemcsak a play/pause/híváskezelő gombját, hanem hangerőgombjait is! Erre nem számítottam, újabb örömteli meglepetés.

Rendszer

Az 1GB RAM-ból kb. 550MB szabad bekapcsolás után, aki sok alkalmazást használ annak ez biztosan kevés lesz, átlagos júzernek elég. A 8GB tárhely felét az Android lefoglalja, a maradék 3.5-4GB áll rendelkezésre, SD kártyát nem próbáltam, de arra is képes telepíteni. Érzésre a szűz, még belakás előtt álló rendszer megfelelően gyors, édesanyám Pop C2-nél pl. sokkal gyorsabb, folyékonyabb a használata. Néha van, hogy egy kis időre elgondolkodik a rendszer, sajnos ez úgy látszik, ebben a kategóriában még mindig könnyen elő tud fordulni, de teljes lefagyást eddig nem tapasztaltam. Értesítéseket jelző LED nincs az előlapon, ezt kicsit sajnálom.

Az akkumulátor teljesítménye visszafogott nyomkodás mellett 1 SIM kártyával, Wifivel, kikapcsolt GPS és BT mellett meglepő: 2 napot bírt első etapra, ami szerintem igen jó, készenlétben nem merül nagyon. Aki két kártyával használná, az nyilván némileg magasabb fogyasztásra számíthat, valószínűsíthető, hogy úgy már minden este igényelni fogja a telefon az életet adó delejt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.