2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy csúcskategóriás számítógépház

Milyen is egy minőségi ház? Egyszóval jellemezném: Lian-Li

[ ÚJ TESZT ]

Belső

Miután "kiszáradtam", leszedtem az oldalán, amit egy érdekes mechanizmus nyit. Mindkét oldallapot 1 kézzel oldható csavar fog, felül. Miután teljesen kitekerjük, meg kell húzni kifelé, mintha ki akarnánk venni. Persze ez nem lehetséges, mivel a csavarok egy sínhez vannak rögzítve, ami az oldallapokat a tetejüknél rögzíti. Mikor a csavart kihúzzuk, a sín kiold. Ezután az oldallap tetejét már ki lehet billenteni, majd az egész oldallapot kiemelni. Meg kell mondjam okosan ki van találva. Sőt azok akik üldözési mániában szenvednek, lakatot is tehetnek a csavar elé, így nem tudja majd senki észrevétlenül kilopni a cuccokat.(Bár azt nem tudom van e olyan elvetemült, aki képes rádobni egy lakatot.)

Az oldallapot levéve elénk tárult a ház belseje, annak minden újdonságával.

A belső tulajdonképpen három részre, vagy hogy a gyártó szavaival éljek "zónára" van felosztva. A legfelső "zónában" van a három 5,25"-ös meghajtóhely, amiből az egyik alkalmas mondjuk floppy-meghajtó, vagy egy kisebb szabályzó/kártyaolvasó fogadására. Az első háromrészes 3,5"-os meghajtórekesz ezek mögött helyezkedik el, végül leghátul van az első 14cm-es ventilátor, mely közvetlenül leszívja a meleget a rekeszbe beszerelt meghajtókról. Plusz pont a külső ventilátorrácsért.
A középső "zónába" szerelhető az alaplap, melyből akár az E-ATX méret is beépíthető. Van itt még 2db befújó ventilátor(porszűrősek), egy kifelé fújó is. A zóna alján van 2 kialakított hely 2,5"-os meghajtóknak.
Legvégül középtájékon van egy alumínium lemez, amit először merevítésnek gondoltam, de csak félig volt igazam. Nem a ház merevítésére szolgál, hanem a hosszabb VGA-kat a házhoz kapott kiegészítőkkel ki lehet támasztani.
A harmadik "zónába" szerelhető a tápegység(sajnálatos, hogy ez alatt nincs porszűrő), valamint itt található a második 3 részes meghajtórekesz, közvetlenül az ötödik ventilátor(befelé fúj) mögött. Szerencsére a meghajtókról lefújt meleg levegőnek van hol távozni, a táp fölött van egy erre kialakított rácsos rész.

Ezúttal nem szolgáltam hőmérséklet teszttel, mint a HAF-X esetében. Két napos használat után a hőmérsékletek majdnem ugyanazok, mint a régi házammal, úgy hogy a LL beépített szabályzóját használom alacsony fordulatra állítva. Egyszer megnéztem közepesen és max. fordulaton is, de alig lett jobb 2-3 fokkal, 3 is inkább max-on volt mérhető. Azt hiszem elértem ennek a konfigurációnak a hűtési határait(legalábbis léggel).

Megszokott módon a házon belül van a kiegészítőkkel teli dobozka.

Annak idején eléggé ledöbbentem a HAF-X-hez adott kiegészítők mennyiségét látván, de most azt kell mondjam a LL mellett elbújhat, megint. Nem csak mennyiségben, de praktikusságban is győztek az ázsiaiak. Kezdem is sorban mit kapunk még a házhoz, ha megvesszük:
- Leírás a házhoz, valamint egy ajánló a Lian-Li házakhoz kapható kiegészítőkről, árak nélkül. Itt is megmaradt a minimalista hozzáállás(1-1 lap az egész), bár személy szerint jobban örültem volna egy lapozgatható kis könyvnek, mint a HAF-X esetében.
- VGA-kártyához kis műanyag támasztók

- Egy rahedli csavar, gumialátét a 2,5"-os meghajtókhoz

- 2db fekete színű sata-kábel. Pontosan nem mértem meg, de úgy 60cm hosszú lehet.

- 4 és 8 pines hosszabbítókábel a processzorhoz. Érdekes módon csak a 8 pines van harisnyázva.

- És végül egy kis műanyag dobozka, amibe a csavarokat tarthatjuk. Le a kalappal a gyártó előtt, mert ez mindenkinek jól jön.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.