2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy csúcskategóriás számítógépház

Milyen is egy minőségi ház? Egyszóval jellemezném: Lian-Li

[ ÚJ TESZT ]

Külső

A ház szépen bedobozolva érkezett meg hozzám. Leragasztva, pántolószalaggal átkötve. A hatalmas doboz meglepően könnyű volt, a HAF-X-hez képest. Hogy durva hasonlattal éljek, szinte egy kézzel lehetett volna dobálni(persze nem ez volt a tervem:)).

A házat a hungarocellen kívül egy kék fólia védi a sérülésektől.

Miután kicsomagoltam, szinte ledöbbentem. A teljes ház külső burkolata szál-csiszolt fém(ezt a későbbi képeken látni is lehet), minden egyes darabja. Sehol egy plexi, egy oldalsó ventilátor, sőt felső sincs. Egyetlen "törés" talán csak az előlap lyukacsos mivolta, de erre szükség van a mögötte található ventilátoroknak. Talán a bekapcsoló és a reset gomb műanyag, de ha az is, annyira jó minőségű, hogy simán fémnek is lehet hinni. Én nem tudtam megállapítani. Az előlap és a hátlap, nem leszerelhető, a vázhoz hozzá van szegecselve(azt nem tudom, hogy a többi LL háznál is így van e). Az első benyomás jó volt, a képeken, nem nézett ki ennyire komolyan. Gyorsan szét is kaptam a HAF-X-emet, és egymás mellé tettem őket. Kisebbnek tűnt a ház, ami később egy két dologban igaznak is bizonyult, viszont más szempontból meg nagyobb is, mint a CM háza, ami itt-ott beütött a szerelésnél(sajnos mindkét szempontból ez hátrány a HAF-X-el szemben).

A különbségek szemmel láthatóak. A Lian-Li(a továbbiakban: LL) magasabb, ugyanakkor rövidebb, mint a HAF-X. Míg más házaknál a 3,5"-os és az 5,25"-ös meghajtó helyek a ház elején helyezkednek el, addig a PC-X1000-nél ez nem így lett. A 3,5"-os helyek a ház belsejébe kerültek, kiszerelhető meghajtórekeszek formájában, valamint az 5,25"-ös helyekből is csupán 3 darab van felül, ebből egy az alapból 3,5"-os de nagyobbra is alakítható. Ennek a kialakításnak köszönheti az alig 40 centis hosszát.
Az előlapi panel a ház tetején található, egy kis ajtó mögött. Ugyan nincs semmilyen rugó, stabilan a helyén marad, könnyű kinyitni.

Papíron a két ház egyforma széles, ami elsőre a HAF-ra nézve(hála a sok műanyag idomnak) nem tűnik igaznak, pedig az. Persze van még hátul 2db kialakított, gumírozott nyílás a vízhűtéssel rendelkező tulajoknak.
Szellőzésben is eltér a két ház. Míg a CM 3 óriási(mind 23cm - elöl, felül, oldalt) és egy kisebb(14cm - hátul) ventilátorral "machinál"(), addig a LL háza 5 kisebbel(14cm - 3db elől, 2db hátul).
A legfontosabb különbség a ház hátulján leledzik. Ez egy kis háromállású kapcsoló, egy beépített ventilátorszabályzó.

Értelemszerűen alacsony, közepes, és maximális fordulatra állíthatók a rá kötött ventilátorok. Alacsony fordulaton szinte hangtalanok a gyárilag mellékelt légkavarók. Közepesen már megjön a hangjuk, de itt még inkább a szélzaj dominál. A maximális fordulatszám viszont csak mazochistáknak ajánlott. Itt már komoly motorzaj jelentkezik. Mivel a szabályzó egy "tartozék", megoldódott a hetek óta húzódó ventilátorszabályzós problémám, nem kell erre külön költenem, teljesen jól használható.
Számomra a két ház között külsőben orrhosszal nyert a Lian-Li. Hiába szép a CM zászlósa, egyenesen ormótlan bestiának tűnik a másik mellett. A taiwani házra nézve nem győztem vödröt hozni az összevissza csorgó nyálamnak:D.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.