2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy csúcskategóriás számítógépház

Milyen is egy minőségi ház? Egyszóval jellemezném: Lian-Li

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés II. / ...és a tervezői hülyeségek

Jöjjön az optikai meghajtók beszerelése. Itt ütköztem először problémába, amit, szeretnék megosztani, mert sajnos a leírás annyira nem részletes. A leírást és a házat felváltva vizsgálva, kemény fél óra volt, mire rájöttem a mikéntjére. Sajnos ez már nem annyira praktikus.
Ahhoz, hogy legfelülre beszereljünk mondjuk egy DVD írót, először ki kel csavaroznunk a legalsó 5,25"-os rekesszé alakítható 3,5" helyet. (Már ezt nem értettem. Ha én felülre akarok szerelni akkor miért kényszerítenek rá arra, hogy alul kezdjek bontani???) Ezt mindkét oldalon 2 kézzel oldható csavar fogta. Ha ezeket meglazítjuk akkor a rekesz, a hozzá tartozó előlappal hátratolható. Azonban a DVD beszereléséhez teljesen hátra kell tolnunk a legalsó rekeszt, ehhez azonban teljesen ki kell vennünk a csavarokat(Ez már egy WTF fejet kiváltott belőlem).
Ekkor kell igazán egy kis, lehetőleg mágneses fejű csavarhúzó(saját hibámból és nem rendelkezem ilyennel), és ki kell csavaroznunk a felső előlapokat, mindkét oldalon, majd csúsztassuk őket lejjebb(csak később jöttem rá, hogy ki is vehetjük a felső kettő takarót, de csak az egyik oldalon - az alaplapi tálca felől - és csak a legalsó rekesz szintjében).

Nyíllal jelöltem felső takarók csavarjait. Hihetetlenül beleolvadnak a fekete festésbe.

Itt jól látszik a beljebb tolt alsó rekesz, és az előtte lévő letolt takarólemez.

Ha a kívánt helyre beszereltük az optikai meghatót, akkor kétféleképpen dönthetünk. Vagy bámuljuk a meghajtó elejét, vagy beljebb tolva rögzítjük és visszacsavarozzuk elé a takarólemezt. Ha az utóbbi mellett döntünk és odafigyelünk jól járunk. A takarólemez valójában egy rugós ajtó, és egy műanyag gomb, amit ha a meghajtó elé pontosan beállítunk annak nyitásánál az ajtót lelöki, zárásnál a rugó visszahúzza(fontos a pontosság, mert ellenkező esetben zárásnál a meghajtó tálcája megakadhat a takaróelembe). Cserébe a meghajtó előlapja nem töri meg a ház letisztult elejét, mivel alapállapotban ott lesz a gyári takarólemez.

Sajnos itt nem fejeződtek be a problémák. Elkezdtem lassan rákötögetni a tápegység kábeleit a részegységekre. Mint mondottam korábban úgy terveztem, hogy egy vinyó felülre, egy alulra, az SSD-m meg középre. Én egy Enermax Modu 82+ 525W -os táppal rendelkezem, de nem hittem volna hogy ilyenbe fogok belefutni. Jó hosszú kábelekkel rendelkezik ez a táp, de sehogy sem ér el a legfelső merevlemezrekeszig. Sőt ha a DVD írómat nem az alsó 5,25" rekeszbe teszem ahhoz sem ér el. Sajnos a kábelvezetés ennél a háznál sem tökéletes, mintha a tervező azt hitte volna, hogy aki ilyen házat vesz az biztos kW-os táppal rendelkezik(azoknak biztos elég hosszú kábelei vannak). Tudom vannak hosszabbító/toldó kábelek, de jelentem ezekkel nem készültem, és gondolom senki sem készül aki házat vásárol.

Itt még mindig a táp bekötésén agyaltam, kb 1,5 órája, a tervező felmenőit emlegetve...

Ha már a kábelvezetést megemlítettem...

A pirossal jelölt kis nyílások sajnos ATX-es lap esetében nagyon fenn vannak, míg E-ATX lap esetén szerintem el is tűnnek. Nekem ATX-es lapom van, de a tápkábelek csatlakozói nem férnek át rajta, mivel a lapom majdnem a felét elfedi. Nem hiszem hogy ezt nem próbálta ki senki, amikor tesztelték.

A harmadik bajom már nem a tervezők hibája, bár aki akarja rájuk foghatja. Sajnos(na nem mintha szükségem lenne rá) a VGA-tartó kis merevítőt nem tudtam a beköltözés után beszerelni, mivel a Mugen 2-m előtt nem fért el. Akinek magas a processzorhűtője az elfelejtheti a középső merevítőt.

Az utolsó bajnak az alaplap mögötti szűk helyet említeném. Ha véletlen egy vastagabb kábel, esetleg egy csatlakozó a tálca és a hátlap között ragad, akkor sajnos az el fogja tartani a hátlapot, és ki fog púposodni. Nem hiszem, hogy ha kicsivel szélesebb lenne a ház(mondjuk 0,5-1cm-el), annyival rondább lenne, de elkélne egy kicsivel több hely. így sajnos nem lehet egy csomó kábelt elrejteni. Mivel ez egy zárt ház annyira nem zavar, senki sem látja, de a szellőzésbe már beleszólhat.

A végére igaz hogy megszenvedtem mire elért mindenhova "a Záram", de sikerült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.