2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Ékszerkészítés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

3 éve elterveztem, hogy belevágok egy akkoriban számomra teljesen új irányvonalba, mégpedig az ékszerkészítésbe.

[ ÚJ TESZT ]

3 éve elterveztem, hogy belevágok egy akkoriban számomra teljesen új irányvonalba, mégpedig az ékszerkészítésbe.

Akkoriban közzétettem 1-2 kész munkát és folyamatfotót, de az akkor még csak kísérletezés volt, de azóta sok víz lefolyt a Dunán!

Szóval 2011-ben belevágtam az ékszerkészítés nemes feladatába, egyrészt mivel ezt a művészeti ágat még nem próbáltam soha, másrészt pedig úgy gondoltam, az üdítő kikapcsolódás mellett esetleg egy kis zsebpénz is lehet kilátásban (mert tudjuk, hogy az mindig jól jön, főleg egy egyetemistának).

Persze semmi kiforrott terv nem volt, gondoltam egyet, összekapartam otthon 1-2 szerszámot meg nyersanyagnak való fát, és kezdődhetett is a bohóckodás.

Nagyon mélyen nem mennék bele minden munkafázisba, mert nem egy érdekes dolog, lényeg a lényeg, hogy a kifúrt, lecsiszolt nyers medálba forrasztó/égetőpákával beleégettem a kívánt mintát (később festettem is már), majd ezután lelakkoztam 2-3 rétegben, a végén pedig szaténzsinórra fűztem és kiegészítettem 1-1 kis fabigyóval.

Íme néhány folyamatfotó:

Az első időkben csak 5-6 darabos szériákat készítettem, amíg tartott a kísérleti fázis, később már nagyobb mennyiséget is legyártottam egyben.

Soha nem volt grandiózus tervem ezzel az egésszel: ezt az is mutatja, hogy kezdetben az ismerőseim közt szétosztogattam a termés nagy részét.

Próbálkoztam interneten keresztül is értékesíteni, de az érdeklődés mondhatni egyenlő volt a nullával.
Csináltunk facebook-oldalt is az ékszereknek, de a lájkokon kívül többre nem jutottam. Az internetből ebben a tekintetben kiábrándultam, de azért a helyzet mégsem volt reménytelen, ugyanis egy-két nagyobb szabadtéri rendezvényre, vásárra sikerült kijutnom az évek alatt.

Ugyan nem vittem túlzásba, mert tényleg csak 1-1 alkalom volt évente, viszont ilyenkor érdeklődő is volt rendesen. Az akkor prezentált darabokból itt van pár kép ízelítőnek:

Mindez szép volt és jó, viszont ahogy telt-múlt az idő, egyre kevesebb idő jutott minderre, és az is csökkentette a munkakedvem, hogyha nem volt vásári szezon, akkor forgalom sem.

Így aztán egy időre abba is hagytam az alkotást, csak pár hónapja álltam neki ismét.
Viszont most teljesen új irányvonalat próbálgatok, mivel rá kellett jönnöm, hogy a faékszer megmunkálása a kezdetektől a végeredményig igen macerás, mivel minden kézzel készül, nem sok géppel dolgozom/dolgoztam.

Amit most kitaláltam az a süthető gyurma ékszer.

Ez teljesen más terep, itt is a kísérletezési fázissal kezdődik minden, viszont azt már most megmondhatom, hogy több lehetőség van benne, és sokkal dekoratívabbnak is gondolom, mint a fát, emellett az elkészítésük sem olyan körülményes.

Szerencsére a színválaszték igen bőséges, és a sütés utáni fúrás is sokkal könnyebb, mint a fánál (és ez csak kettő a sok pozitívumból). Már jópár darabon túl vagyok, és nagyon úgy tűnik, hogy most egy darabig ezzel az anyaggal fogok dolgozni.

A most készült apróságokból itt egy kis kedvcsináló:

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.