2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy új gép születése

Rövid írás és pár kép a Corsair Carbide 400R házról, valamint az Artic Freezer 13 és 13 Pro CO hűtőkről

[ ÚJ TESZT ]

Tuning, stb.

Nos, akkor keressünk más célt, ott van a gyári hűtő, ami jóóó.... sz@r. Oké, átlagos egyorrú usernek megfelel, ha ezen akar spórolni, mert simán elviszi alapórajelen a procit, ám felpörgéskor (márpedig a gép indulásakor felpörög) olyan sértő turbina hangja van, hogy füldugóért kiáltanék.

Az MSI szerencsére Windows alól is elérhető BIOS állítási lehetőségeket ad, ClickBIOS II. Illetve van LiveUpdate 5-is, szóval mindent kezdjünk egy frissítéssel.
Van új BIOS, 2.3-as, hát uccu neki. Két lehetőség van, pendrive-ra rakni (DOS) illetve Windows alatt.
Naná hogy Win alatt, hajrá. Letölt, figyelmeztet, hogy zárjak be mindent, de mindent, és utána kegyeskedik nekiállni. Majd a századmásodperc alatt lefutó DOS ablakban egy error-t látni, és újraindítja a gépet. A frissités sikertelen.

Marad a pendrive megoldás. 2.3-as BIOS fent, haladjunk. Az az opció, hogy az OS alatt lehessen tuningolni, le van tiltva a BIOS-ban. Szóval először be kell menjek bootnál a BIOS-ba (ami mint korábban említettem, az LCD TV-ben szétesik), átállítom az opciót, Save & Reboot. Hát akkor ClickBIOS.

Vizslatom a PH! i3/i5/i7 topicját, mivel monitoroznak és terhelnek a népek. Linx és CoreTemp leszed, álljunk neki. alapfeszen 3,8GHz-ig húzza, a proci hőmérséklete a légkondis szobában elfogadható 70°C. 4,0GHz-nél a Linx futtatásakor már lefagynak a Desktop widgetek. Hát akkor plusz fesz.
Az G43-ban minden bizonnyal úgy voltak, hogy occó lap, szóval kevés opció, a plusz fesznél három lehetőségünk van, +0.02, +0.04 és +0.06 Volt az alapfeszen felül. Nos, nem jöttem zavarba a lehetőségek széles tárházától, +0.02 Volt, szorzók 40-re állítva. Linx elindít, a hőfok 79°C-ig emelkedik rövid idő után (screen).
Megy ez kérem, jöhet a 4,2GHz, Linx fut, a CoreTemp hőmérséklet mutatója pedig kiakad, 45°C-ról egy pillanat alatt 65°C-ra, majd 82°-re ugrik, és a gép keményre fagy. Ok, hát akkor vissza 4GHz-re. Gyári hűtővel ne indulj tuningversenyen, mondom magam elé félhangosan.

Másnap megérkezik az Artic Freezer 13Pro CO, de a tervem, hogy én most tesztelgetni fogok, bokros teendőim miatt kútba esik. Mikor végül időm szakad rá, élvezettel veszem le a gyári hűtőt, és rakom a két Freezer mellé. A Freezer 13 régi ismerős, több gépre raktam már, és ár/értékben szerintem elfogadható, egy AMD-s gépben X2 4400+ -on trónol egy Freezer 64, és már vagy hat éve problémamentesen végzi a dolgát. A venti a bordára van rápattintva, szóval ha hangosodik, lecserélhető egy másikra, vagy ráapplikálunk egy tetszőleges 9cm-es ventit... valamilyen módon. A 13-as sem rosszabb, a hűtőborda kicsit változott, de az alapkiképzés azonos.

A 13Pro egy számmal nagyobb kiadás, immár 12cm-es ventivel, a talp tetején egy kis légkavaróval, ami elviekben a CPU foglalat melletti elektronikát hűtené. Olvastam valahol, hogy ezt le lehet húzni. Hát nem, a kábelbe ez az egy fixen van. A hűtőventit, azt lehet cserélni, mert annak van csatlakozója.

Apropó hűtőventi, mind a 13-asról, mint a 13Pro-ról elég nehézkesen varázsoltam le, úgy kellett egy vékony csavarhúzóval benyúlni a rögzítőpatentek mögé. Mind a 13, mind a 13Pro CO hűtője egyébként egybe van építve a tartórésszel, szóval nem tudom, hogy képzelték a cserét. A Freezer i30 és a30 esetében van olyan, hogy a különálló tartókeretbe bármilyen szabványos 12cm-es ventit bele lehet rakni. Azért szerettem volna olyat...

A két Freezernek ugyanolyan az inteles rögzítőkerete, műanyag keret, amibe két-két részből álló lábak mennek bele. A hűtő maga ehhez a kerethez csatlakozik két fém füllel, amiben furatok vannak egy-egy csavarnak. Kipróbált, bevált módszer, ha nem is a legegyszerűbb és legjobb.

Szóval behelyeztem a Freezer 13-at, és éppen pattintanám fel a hűtőventit, amikor ráébredek, hogy nekem ezt le is kell vennem! És itt megállt a levegőben a kezem. A Freezer 64-ről sokszor szedtem már le a ventit, az olyan lazán járt, hogy még csak segédeszköz sem kell. De a Freezer 13-asoknál kézzel nem sikerült lepattintanom. Itt beugrott egy másik kép. Minden CPU hűtő tesztnél a házból kiszerelt alaplapon teszteltek. Ahol könnyű hozzáférni mindenhez. Én, a marharépa, egy már összeszerelt házban szeretném ugyanezt. Az az érzés, amikor gerinceden kúszik fel a hűvös hideglelés, hogy most egy oltári nagy marhaságot készülsz csinálni... na, az valami gyönyörű.

Freezer 13 kiszed, Freezer 13Pro CO behelyez, hűtőventije felpattint, gépet beállítja a helyére. Kétszereplősre olvad a hűtőteszt.

Nézzük először mit hozott 4GHz-en, +0.02 Volton: 63°C (screen).
Ez stock coolerhez képest 16°C mínusz. Nem kevés, de én azért többre számítottam, elvégre is a gyári hűtő még csak nem is hőcsöves-fém hűtőlamellás, hanem egy teljesen hétköznapi, egyszerű fekvőhűtő, rajta egy mai standard szerint kicsi ventilátorral. A 13Pro CO meg egy picike híján 0.9kg-os monstrum, négy hőcsővel, hatalmas hőátadó felülettel, amit egy 12cm-es venti hűt. Hozzá kell tenni, hogy jóval halkabb, mint a gyári hűtő, de azért zajtalannak nem nevezném, amikor max. fordulatszámon pörög.

No sebaj, nézzük miből élünk: 4,5GHz-hez már +0.06 Volt szükséges, a hőmérséklet 71°C, de pár perc Linx után hibázik a rendszer, az Intel Burn tesztje pillanatok alatt lefagy. 4,43GHz stabil, akár +0.04 Volton is, 69°C Linx alatt (screen), az Intel Burn tesztjével az azért szépen lassan 79°C-ig felfűtötte.
Elégedetten hátradőlve visszaveszem 4,22GHz-re, tesztelgetem, de 75°C fölé sehogy sem hajlandó menni. A cél az, hogy stabil és megbízható legyen mindenek előtt, de persze ésszerűen elérhető plusz teljesítményeket azért kihasználva. Feltehetően egy jobb alaplapban, némileg magasabb feszen a 4,5GHz stabilan meglenne akár a Freezer 13Pro-val is szerintem, komolyabb hűtővel tán a 4,6-4,7 is. De azok az alaplapok plusz 30e Ft körül mozognak, a hűtés meg még 10e Ft alsó hangon. Ha tennék bele egy SSD-t (ejj, ha négy alaplapi SATA3 lenne), az többet dobna a hétköznapi használatban, mint a plusz 300-500 MHz.

Mindent összevetve nem rossz kis gép ez. Az eredetileg eltervezettek szerint kb. semmi sem jött össze. Morfondírozok azon, hogy még egyszer nekiugrok a drivereknek, hátha valahogy kivarázslom a 7.1-es hangot a videokártyából, de per pillanat túlságosan is kiábrándult vagyok ehhez.
Az alapot is bánom picit, ám azzal vigasztalom magam, hogy már így is jóval többet költöttem a gépre, mint az racionális elvekkel meg tudnám magyarázni, tehát elégedjek meg azzal, amit összedobtam magamnak.

A képek nagyban itt megtekinthetőek

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.