2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy új gép születése

Rövid írás és pár kép a Corsair Carbide 400R házról, valamint az Artic Freezer 13 és 13 Pro CO hűtőkről

[ ÚJ TESZT ]

Némi szívás, aztán megint szívás...

Amikor az ember a nehéz (bruhaha....) munka gyümölcsét élvezendő hátradőlne... nos általában akkor jön rá, hogy éppen minden összeomlani készül körülötte.

A nappaliban egy újabb LG LCD TV-re kötve a BIOS nagyszerűen működött, látszólag minden szép és jó. Volt. Átvittem a számítógépszobába a gépet, rákötöm az erősítőre a HDMI-HDMI kábellel, és az erősítőtől megy tovább a kábel a jó öreg Samu LE-40A659-es LCD TV-mbe, amit immár évek óta használok nagy megelégedéssel monitornak.
Itt kaptam az első pofont, mert ezen a TV-n az MSI Z77A-G43 pompázatos UEFI BIOS-a szétesett, nagyon. Valamennyire még használható, hiszen elolvashatóak a menüpontok, de csak a menü közepe, ez azért blama. Köszönjük, ó Gremlinek ősatyja, hogy gondoskodsz szórakoztatásunkról...

Rá se ránts, gépre felkerül a vadonatúj Windows 7 SP1 x64, mennek a frissítések, friss driverek fel, úgy tűnik minden perfect és szuper és egyébként is, mi baj lehet?

Nincs hang.

Kérem szépen, én nagyon szeretnék párt találni magamnak, de a kábel túlvégén nincs semmi, tessék elhinni nekem. Ezt mondja mind az erősítő. A videokártya drivere látja az Onkyo 606-ost, küldi is ki neki ipari szinten a 7.1-es hangot, csak éppen az erősítő megnyikkani se hajlandó. Xbox360-ról, HDMI-vel hajtva szól, szépen, gyönyörűen. Nem az erősítőnél van a gond. Próbálkozom tovább, különféle jeltípusok jönnek. A végén sztereo PCM jel megy már, de még azt sem hajlandó észlelni. Néha-néha mintha elkapná, egy apró pittyenés, vagy már csak képzelődöm? De semmi.

Oké, nem ez az első eset, hogy a modern technika ördöge masszív akadályokat igyekszik az utamba állítani, hogy elérjem a hőn áhított célt, de sose rettentem meg, ez csupán kihívás, amit meg kell oldani.
Kábelcsere. Nem a kábel a hibás. DVI-HDMI átalakítás. Nem működik. Grrr.... Bedugom a HDMI kábelt a TV-be. Perfektül felcsendül a Windows teszthangja. Sztereóban. A Samu A659-en van optikai hangkimenet, de a 4870X2 esetében már leteszteltem, arra képtelen, hogy a HDMI-n beérkező audiojelet kiadja rajta. Zsákutca. A jelek alapján valamiért az Onkyo erősítőm, ami minden más forrásból nagyszerűen leszedi akár a DTS-ES sávot is, a 7950-es Radíral nem hajlandó közelebbi kapcsolatot létesíteni.

Hát akkor jöjjön az alaplapi zajkeltő optikai kimenete, megnézzük mit tud.

Ha lenne az MSI Z77A-G43-on optikai hangkimenet. De nincs. Felteszem az MSI mérnökei úgy voltak vele, hogy ott van a HDMI kimenet úgy is az alaplapon, ha digitális zajforrás kell, majd onnan veszi a kedves vásárló. Ez különben is egy olcsó Z77-es deszka. Bevallom a digitális hangkimenetek hiánya fel sem tűnt eddig rajta. Az adatlapján nem kerestem (hát azé' van a 7950-es HDMI kiemenet!), és rá se néztem alaposabban, hiszen a Dolby Digital Live! nem érdekelt most ez esetben. Összetört pillantásokat vetek a hat Jack dugóra az alaplapon. Ezt akartam elkerülni...

Szóval a digitális korszak idején, elavult Jack -> 2x RCA kábelekkel összekötöttem az alaplapom Realtek 892-es hangkeltőjét az erősítőmmel. A Realtek szoftverét jól ismerem, rutinszerűen állítottam be. Olyan lelkesedéssel, ahogy a halálraítélt mehet a vesztőhelyre.

Ha egészen őszinte akarok lenni, igazából nem rossz, térhatás megvan, mélyek, magasak, közép a helyén... de fél fölé tekerve a hangerőt már hallható alapzaj jön a hangfalakból.
Annyi szerencsém van, hogy a jelek szerint nem a deszkán működő változókból szedi össze, mert sem a videokártya leterhelésekor, se a merevlemez működésekor nem változik a sistergés hangszíne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.