2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Egy régi asztali lámpa új élete

Erergiatakarékosságból ledesre alakítottam egy régi halogén izzós asztali lámpát.

[ ÚJ TESZT ]

Festés és összeszerelés

A lámpa talpának és fejének műanyag burkolatát hígítós ronggyal áttörölgettem, hogy megszabadítsam a kosztól portól és egyben zsírtalanítsam is a festéshez.

Első rétegnek bézs színű filler-t (szórókitt) használtam, hogy a műanyag kisebb karcolásait eltüntessem, sajnos a végére ki is fogyott a flakon, néhol le is köpködte a lámpa burkolatait.

Amíg a filler száradt, előszedtem a ledes alu lemezt, leszereltem a ledeket róla majd kicsit felpolíroztam mind két oldalát, nem egészen olyan szép tükrös lett mint szerettem volna, ebben Pajszert nem tudom utánozni (aki nem ismerné a 2009-es MTH-n casecon kategóriában Övé lett a harmadik díj a Mirror nevű gépével, Pajszer ha olvasod ezt légyszi jelentkezz szívesen olvasnám újra az alumínium lemez polírozásáról készült irományodat, sajnos az eredeti helyén már nem elérhető, vagy aki ismeri személyesen kérem adja át neki, köszönöm )

Első körben 320-as csiszolópapírral lecsiszoltam a festékréteget, utána 1000-es papíron vizesen tovább csiszoltam, majd 1500-as papír következett szintén vizesen. Legvégül a dremel gépemhez kapott polírozó pasztával próbáltam tükör fényesre polírozni, na az minden volt csak tükrös nem, így befogtam az esztergába és ott nagy sebességen megforgatva (3200rpm) wd40-es 1500-as csiszoló papírral sikerül viszonylag normálisra polírozni, végül wd40-es rongyal fényesítettem ki.

Nem mondom, hogy nem lehetne tovább játszani vele, de ez már így marad

Amíg az alu lemezt polírozgattam a filler is szépen megszáradt, a biztonság kedvéért még rásegítettem egy kis hőlégfújós szárítással is, ami után vizes csiszolószivaccsal átcsiszoltam a felületet, utána hígítós tisztogatás majd az első réteg ezüst festék következett. Másnap száradás után kapott egy kis vizes csiszolást és újabb réteget.

Újabb egy nap száradást követően lefújtam fényes színtelen akril lakkal is.

Lakkozás után három nap száradási időt adtam a lakknak, hogy összerakáskor ne maradjanak rajta az ujjlenyomataim (jártam már így sajnos).

Három napos száradás után nekikezdtem összeszerelni a lámpát, mivel találtam az eredeti egy áramkörös kapcsoló helyett két áramköröset így kicseréltem.

A kapcsoló miatt az áramkör hűtőbordájából újra vágni kellett, hogy beférjen a kapcsoló a helyére.
A fennmaradó helyekre ólom darabkákat tettem, hogy kevésbé legyen borulékony a lámpa.
Sajnos teljesen kitolt teleszkóppal és lehajtott állásban (bár nem életszerű felhasználási helyzet) még így is felborul, de már sokkal jobban bírja a strapát.

A fejhez készítettem alumínium lemezből egy kis karikát, amolyan fényterelő szerepet tölt be, tervezési hiba miatt az egyik rögzítő fül rossz helyen lett kialakítva, de egy kis toldalék lemezzel sikerült megoldani a rögzítését. A lemez kapott egy kis polírozást, nem 100%-os, de jelen esetben megteszi.

A lámpa alsó része is össze lett szerelve, sajnos a kapcsolóval sikerült kicsit megnyomni a festést, nem annyira észrevehető, e miatt nem fogom újra festeni egyelőre (pedig eljátszottam a gondolattal , de inkább már használnám).

A lámpa készre szerelve:

A műhelyben végeztem egy kis összehasonlító tesztet, sajnos az állvány nem volt kéznél (lusta voltam a lakásba feljönni érte) így nem teljesen egyezik a kép. A képek azonos záridővel és blendével készültem manuális módban (az EXIF infó kiolvasható, méretváltoztatáson kívül nem történt manipulálás). Az első képen egy 60W-os normál átlátszó burás izzólámpa fénye látható, a második képen az 5db 1W-os lámpa 700mA-el, 50%-os kitöltési tényező mellett hajtva. Szerintem felveszi a versenyt fényerősségben, de fogyasztásban mindenképp .

Végül felkerül a lámpa a lakásba, az új vezetékkel pont elért a konnektorig, így hosszabbítóra sem volt szükség.

Készítettem egy képet sötétben is, a fényt csak a ledes lámpa adja, a fényképezőgép beállításai megegyeznek a műhelyben készült képekével.

Sok időt beleöltem, de szerintem megérte, végre van egy nekem tetsző fényerőszabályzós és főképpen energiatakarékos asztali lámpám.
A sikeren felbuzdulva a következő alany párom asztali lámpája lesz, később pedig a műhely helyi megvilágítását biztosító lámpái (köszörű, eszterga, és a munkapult), ha lesz rá érdeklődés a cikkhez tartozó fórumtémába teszek majd fel képeket ha egyszer elkészülnek.

Köszönöm, hogy elolvastad

Azóta történt

Előzmények

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

  • Mobilrack mod

    Házcsere után zavart a nem egységes előlap, így a tettek mezejére léptem.

  • Lemezhajlító házilag

    Szükségem volt egy lemezhajlítóra a Pincegép készítéséhez, hát készítettem egyet!

  • A Pincegép építésének története #4

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, negyedik befejező rész.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.