2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Egy régi asztali lámpa új élete

Erergiatakarékosságból ledesre alakítottam egy régi halogén izzós asztali lámpát.

[ ÚJ TESZT ]

Az átalakítás

Miután a lámpát darabjaira szedtem és nagyjából letakarítottam a darabokat a kosztól. Főleg a teleszkópok kerültek jobban takarítás alá mivel elég csúnyák voltak és kíváncsi voltam a rájuk rakódott kosz eltávolítható e, de szerencsére semmi maradandó károsodást nem szenvedtek. A hígítós tisztogatás meghozta az eredményt, újra csillogósak lettek. A végleges összerakás előtt majd egy fémtisztítós pucováláson átesnek majd és egy kis kenőanyagot is kapnak a könnyebb mozgás érdekében, a jelenlegi állapotban a beleülepedett kosz miatt sajnos eléggé nehezen mozognak.

A lámpa aljából kiszereltem az eredeti transzformátort, ami szerencsére működő képes csak a szekunder oldalon elhelyezett biztosíték volt kiégve. Az eredeti rögzítési pontjait használtam fel a 18V-os dugasztáp rögzítéséhez, ehhez az egyik kis konzolt el kellett távolítani az alaplapról, utána egy darab 10mm-es plexiből készített rögzítővel az eredeti csavarok felhasználásával rögzíthető lett a dugasztáp.

A fényerősséget állító potmétert az eredeti kapcsoló vonalában a burkolat alsó széléhez közel alakítottam ki, a potméter elfordulása ellen a kis körömnek is kellett kialakítani egy furatot melyet két 1,5mm-es furat egybenyitásával készítettem.

Végül beszereltem a potmétert.

A ledet meghajtó kapcsolás a nagyobb áram (700mA) miatt már hűtésre szorul, így egy régebbi p1-es hűtőbordát használtam fel a hűtésére, melyre hővezető paszta és pillanatragasztó felhasználásával rögzítettem. A hűtőbordát a dugasztápot rögzítő plexi darabra csavaroztam fel úgy, hogy a lamellái felfelé nézzenek. A fél órás próba során nem melegedett számottevően így a borda mérete elégségesnek bizonyult még zár burkolat esetén is.

A dugasztápot megszabadítottam a konnektorba dugható részétől.

A keletkezett nyílást egy műanyag lappal zártam le, melyen átvezettem a hálózati tápfeszültséghez kapcsolódó vezetékeket, a kiszakadás ellen kötegelővel rögzítettem egymáshoz a műanyag lap felragasztása előtt.

A lámpa eredeti kapcsolóját a bekötöttem a hálózati vezeték és a dugasztáp vezetéke közé és zsugorcsővel szigeteltem le. A hálózati vezeték másik ere közvetlenül a dugasztápra lett forrasztva, a forrasztást itt is zsugorcsővel szigeteltem.

A lámpa eredeti vezetékén volt egy műanyag cső, amit átmentettem az új vezetékre is és ennél fogva egy alumínium lemezből készült leszorítóval a eredeti trafó egyik rögzítő tönkjéhez csavaroztam.

A lámpában volt egy kicsúszás gátló rögzítés is, ide is berögzítettem a vezetéket.

A hálózati feszültség nem játék, aki hasonló átalakításra adja a fejét fokozott óvatossággal járjon el, inkább bízzon meg egy szakembert a biztonság kedvéért!!
Az átalakításból adódó balesetekért és károkért nem vállalok felelősséget!!.

A dugasztáp kisfeszültségű vezetékébe bekötöttem a lámpa eredeti biztosíték tartóját, a táp ugyan rövid-zár védett de sosem árt az elővigyázatosság, a biztosíték ház ha már van használjuk. Az áramkörhöz a csatlakozást a számítógép házaknál megszokott kis fekete csatlakozóval oldottam meg.

Az első próba összerakás után tapasztaltam, hogy a hűtőborda miatt a kapcsoló kijön a helyéről, nem fér el a vezetéke, így a borda tollait megnyirbáltam kicsit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

  • Mobilrack mod

    Házcsere után zavart a nem egységes előlap, így a tettek mezejére léptem.

  • Lemezhajlító házilag

    Szükségem volt egy lemezhajlítóra a Pincegép készítéséhez, hát készítettem egyet!

  • A Pincegép építésének története #4

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, negyedik befejező rész.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.