2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Egy régi asztali lámpa új élete

Erergiatakarékosságból ledesre alakítottam egy régi halogén izzós asztali lámpát.

[ ÚJ TESZT ]

A kapcsolás

A ledek meghajtásáról egy MP2481-es típusú kapcsolóüzemű ledmeghajtó ic köré épülő kapcsolás gondoskodik. Az áramkör alapja az adatlapban is megtalálható step-up/down kapcsolás, mely széles tápfeszültség tartományban teszi lehetővé a kapcsolás üzemeltetését, mivel 4,5V-tól 26V-ig bármilyen egyenfeszültségről üzemel.

A ledekre jutó áram nagysága az R5 (R6,R7) ellenállás (vagy ellenállások) értékétől függ, mivel az ic maximum 1,2A-t tud kipréselni magából így a panelt úgy terveztem meg, hogy három különböző áram is beállítható legyen különböző felhasználáshoz csak ellenállásokat kell pluszban beforrasztani a nagyobb áram elérése érdekében.

A ledek fényerősség állításáról egy 555-ös timer ic-re épülő pwm áramkör gondoskodik, melynek egy 78l05-ös tápstabilizátor ic gondoskodik a stabil tápfeszültségéről. Az 555-ös is ugyan elég tág tápfeszültség határok között üzemel, 4.5V-tól 16V-ig, de a led driver ic maximális tápfeszültségéhez képest kisebb a maximális érték, így inkább egy feszültség stabilizátort is beépítettem. A lámpához a méretei miatt egy 18V-os kapcsolóüzemű dugasztápot gondoltam felhasználni, e miatt is szükségessé vált az 78l05.

A pwm az mp2481 engedélyező bemenetére kapcsolódik, így a pwm kitöltési tényezőjével szabályozható a ledek fényerőssége a ledeken átfolyóáram értékének változtatása nélkül. A pwm alkalmazásával lehetőség nyílik a ledeket nagyobb árammal is hajtani.

A fentebbi kapcsolási rajzban szereplő értékekkel a pwm frekvenciája 1KHz könyékén van, ez a ledmeghajtó ic-nél maximálisan használható pwm frekvencia.

A ledek ebben a kapcsolásba 700mA-el lesznek meghajtva, maximálisan 50%-os kitöltési tényező mellett, így érve el nagyobb fényerőt, a normál áramú (350mA) üzemhez képest közel azonos melegedéssel, bár a fényerő változása a két mód között koránt sem lineáris, a látás útján tapasztalt különbség sajnos nincs fényerősség, fényintenzitás mérő műszerem, úgy 1/3-al lehet nagyobb a fényerő 700mA és 50%-os pwm esetén.

Miután elkészült a nyákterv és a nyomdai fólia is elkészült a panel levilágításához, nekiláttam a panel elkészítéséhez. Kimarattam a nyákot, kifúrtam az átkötésekhez és csatlakozókhoz szükséges furatokat, az átkötéseket a két oldal között levágott alkatrész lábakkal oldottam meg, amik forrasztását lecsiszoltam, az alsó oldalon a hűtőfelület kialakítása miatt vált szükségessé, a panel felső oldalán csak esztétikai szerepe van.

Felhelyeztem a zöld lötstop fóliát,

melyt levilágítás után előhívtam.

A nyák készítésével az adott este el is ment, így a zöld fóliás nyákot még visszatettem UV fény alá, hogy keményedjen, ugyan 30 perc körül írja a leírása de a több idő nem okoz problémát így másnap estig UV fény alatt 'napozott'

Másnap este méretre vágtam a panelt, beforrasztottam az alkatrészeket és egy gyors teszt után működőképesnek ítéltem a panelt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

  • Mobilrack mod

    Házcsere után zavart a nem egységes előlap, így a tettek mezejére léptem.

  • Lemezhajlító házilag

    Szükségem volt egy lemezhajlítóra a Pincegép készítéséhez, hát készítettem egyet!

  • A Pincegép építésének története #4

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, negyedik befejező rész.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.