2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Egy Hi-Fi átalakulása

Sajnos (vagy inkább mégsem), le kellett cserélnem az évek óta szolgáló JVC Interiart 82 cm-es monstrum TV-m.

[ ÚJ TESZT ]

Erősítőre visszatérés

Mivel nem lehetett tovább halogatnom ezt a kérdést, muszáj volt valamit lépnem.

Először is nekiálltam leszedegetni a számomra szükségtelen dolgokat a panelekről, illetve azokat, amiket később áthelyeztem.

Ilyenek például a mikrokapcsolók, infra vevő, hangfal csatlakozók, antenna csatlakozó, bemenet aljzata, stb.

A kijelző kivarázslása már nehezebb feladat volt, így elcsipkedtem a lábait, majd az összeset egy méretre vágtam vissza, és elhajtogattam őket a későbbi könnyebb forraszthatóság érdekében.

A megvalósítás tekintetében eleinte más elképzelés volt tervben, így lényegében az összes ledet forraszthattam vissza a potméterekkel együtt, mert letisztultabb végeredményre vágytam inkább.

Legvégső összeállításban az előlapon 3 db nyomógomb, 4 db mikrokapcsoló, és természetesen a gyári kijelző kapott helyet. Ebből a mikrokapcsolóból 6 mm-es nyomó résszel rendelkezőt választottam, mert az előlapot mindenképpen plexiből szándékoztam megcsinálni, így még kényelmesen lehet használni őket.

Az alábbi funkciók lettek "kivezetve" az előlapra:

Nyomógomb: Power, Tuner, AUX
Pillanatkapcsoló: két rádió funkció, Power Sound, Surround

Ezután követtem el egy komolyabb akciót a fentebb említett két panel közötti csatlakozó kiiktatására. Mivel csökkent a kész doboz mérete az első variációhoz képest, így változott az elhelyezés is, ami miatt a front panelről mindegyik érintkezőt kiforrasztottam, majd kábeles megtoldással "növeltem" az elhelyezhető távolságát, amit végül ragasztópisztolyos rögzítéssel koronáztam meg.

A kijelző is kapott a jóból kábel tekintetében:

Az előlap fekete plexiből volt tervezve, de ez a méretekkel együtt módosult arra, hogy a teteje és a hátulja is plexit kapott.
Színezett plexit nem kaptam, így kénytelen voltam 4 mm-es víztisztát vágatni, és ezt lefújni matt feketére. Természetesen előtte a rögzítési és egyéb furatokat elkészítettem a lapokon.

A kijelző helyét leragasztottam:

A 13 cm-el alacsonyabbra átszabott doboz:

Mivel betyárosan bitang Watt vadász Hi-Fi-ről van szó, ezért található benne ventilátor is, így ez kapott egy nyílást az oldallapon, ezzel együtt legalább szellőzik belül is az egész. Igaz még nem láttam pörögni azt a légkavarót, de a lyuk és a közötte lévő térben bőven jut be levegő is, ha mozgásra adná a fejét, így emiatt nem igazán akartam légtechnikázni. Kapott egy PC-s ventilátor rácsot, amit szintén feketére festettem.

A CD mechanika gumijait felhasználtam a nagyobbik panel rögzítéséhez:

Az egész belsőséget egészben kellett beleraknom (a trafón kívül), így két kéz nem nagyon volt elég... Ezen a ponton már nagyon untam az egészet, szóval itt jöttek a morbidabb megoldások, ettől függetlenül beton stabilan áll a felül lévő panel, mert ismét jó szolgálatot tett a ragasztópisztoly. Bal oldalról egy aprócska lemezhez, bal oldalon a ventilátor tetejéhez, hátul pedig a plexihez van ragasztva.

Felkerült az elő- és hátlap, plusz egy keret, ami a tetején lévő plexit hivatott tartani:

A kijelző is a helyére került, a már megszokott ragasztópisztoly + sziloplaszt kombóval

Pillanatkapcsoló ügyben is a ragasztó volt a befutó...

Az infra nem volt képes festéken keresztül venni a jeleket, így utólag kapott egy furatot, és őt is a szokásos szisztéma szerint rögzítettem.

Mivel rádiót is hallgatni szeretnék néha, ha már van ilyen funkciója, így rögtönöztem egy antennát a kijelző műanyag keretéből, és egy köteg adapter kábelből

Beépítve, szintén ragasztóval...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.