2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry Bold 9780 - érintőkijelző nélkül

A kíváncsiság vezetett: vajon hogyan teljesít egy okostelefon érintőkijelző nélkül 2014-ben?

[ ÚJ TESZT ]

Egyebek és összegzés

Kamera

A készülékben található kamera teszi a dolgát, de nem ér fel az általa készített kép a jelenlegi készülékek képeivel. Hiába, ezen a területen részben nagy volt a fejlődés, részben pedig elmondható, hogy már megjelenésekor sem volt egy kifejezetten kamerás felhasználásra kihegyezett mobil a 9780. A képek 5 megapixelesek, képernyőn nézegetéshez abszolút megfelelnek, illetve 10x15-ös, esetleg 13x18-as méretben papírkép is különösebb kompromisszum nélkül készíthető belőlük.

A közeli kép kb. 15-20 centiről készült, a kamera közelpontja körülbelül 10-15 centire saccolható. Nem vészesek a képek, de a fehéregyensúllyal úgy éreztem, hogy általában problémái vannak a szoftvernek, illetve a zajosodás is megfigyelhető.

Zenehallgatás

Üzleti mobil lévén, ismét egy olyan funkció, mely nem kifejezetten hangsúlyos, de jól működik, használható, a funkcióját ellátja. Van albumok, műfajok, előadók szerinti rendezés, de nincs equalizer. Albumborítót a gyári lejátszó automatikusan megjelenít, lejátszási lista készíthető. Természetesen akinek funkcióiban gazdagabb zenelejátszó kell, az talál bőven az alkalmazásboltban.

Akkumulátor

Szintén elüt a mai mobiloktól a telefon akkumulátorkapacitása, hiszen egy jó állapotban lévő akksival az elég komoly használat (napi 2 óra beszélgetés, 30-40 e-mail, naptár és névjegyzék folyamatos szinkronja, állandóan bekapcsolva hagyott WiFi-vel, bluetooth-szal, 3G-vel) a készülék stabilan és biztosan kibír legalább 2 napot. Hiába, a kis kijelző, a lassú processzor kevesebbet fogyaszt. A rádiós egységek ki- és bekapcsolásával, 2G használata esetén, nem erős használattal a legalább 3-4 napot meg merem kockáztatni, igaz ilyen jellegű felhasználás hiányában kipróbálni sajnos nem tudtam.

Aktív tok

A régi időkben, amikor a 9780 készült, a Bold modellekhez automatikusan járt egy aktív bőrtok, ami a telefon használati kényelmét is jelentősen növelte a védelem és az esztétikum mellett. Az egyes hangprofilokon belül, illetve az egyes eseményeken belül is különböző viselkedés társítható ahhoz, ha tokban van a készülék és ahhoz is, ha nincs (például, az adott értesítési hangot lejátssza-e, rezegjen-e, ha igen hányat tokon kívül/belül).

Ennek a részletes beállítására érdemes volt mindig rászánni azt a negyed órát, amivel ez járt, a valós használat során nagyon hozzá tud szokni az ember és kifejezetten hiányzik más modellekre való váltásnál. Meg kell jegyezzem a gyártó felé negatív kritikaként, hogy a tokkal kapcsolatos beállítások már az első OS 10-es készüléknél, a Z10-nél sem voltak olyan szintűek, mint a korábbi Bold modelleknél. Véleményem szerint ezen kár volt változtatni.

Konklúzió

Mire is érdemes 2014-ben ezt a már nem fejlesztett operációs rendszerű, nem érintőkijelzős régi telefont használni? Gondolkoztam rajta, hogy ajánlanám-e ezt a telefont fő- vagy egyetlen telefonnak, és arra jutottam, hogy nem. Jópár dolog bár nem hiányzik, de már nem úgy működik ezen a készüléken, mint ahogyan azt egy felhasználó a technikai fejlődés eredménye képpen elvárná 2014-ben. Második telefonnak viszont kiváló, ritkán kell tölteni, telefonálni / SMS-ezni / e-mailezni / egyéb szöveges üzeneteket küldeni nagyon kézre áll, nagyon használható.

Sok esetben a fizikai gombok nagyobb előnyt jelentenek, mint egy érintőkijelző, például az egyik kedvencem az, hogy az gombokra például gyorstárcsázást rak az ember, és annak a gombnak a lenyomva tartásával a készülék tárcsáz. Ez kitűnően használható például akkor, amikor az ember a telefont autóban használja, és kihangosítója ugyan van, amin keresztül beszélni tud, de a felhívandó személy kiválasztásához egy érintőkijelzős telefonon olyan mértékű figyelem szükséges (mozgó autó miatti pontatlan érintések, kijelzők olvashatósága stb.), ami talán magánál a kézben tartott beszélgetésnél is balesetveszélyesebb. A Bold használatával viszont feloldjuk a billentyűzárat a készülék tetején lévő gombbal (nem kell ránézni), a kezünket a billentyűzetre csúsztatjuk, kitapintjuk az 5-ös számot (vagy D betű), melyen egy kis kidudorodás található, így azonnal vakon navigálunk a billentyűzeten. Akár anélkül hívjuk a megfelelő személyt, hogy a telefonra egyáltalán ránéznénk, vagy a zsebünkből kivennénk.

Második telefonnak azért is ideális, mivel vezeték nélkül szinkronban tartható a leggyakoribb, más platformon is használt szolgáltatásainkkal és programjainkkal, tehát azonnal ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Például amikor az ember elmegy biciklizni, és a Runtastickal naplózza az útvonalat, távot, időt és kalóriát, akkor nem a 100-200 ezer Ft-os mobiltelefonját viszi magával, hanem ezt a jelenleg maximum 10 ezer Ft környékén megvásárolható készüléket, amin a Runtastic ugyanúgy fut, és ugyanabba a felhőszolgáltatásba tölti fel az adatokat, és az ember ugyanúgy eléri az e-mailjeit, naptárát, térképet ugyanúgy visz magával a készüléken, nem is beszélve arról hogy a 9780 sokkal kisebb a mai általánosan használt készülékeknél, ami ebből a szempontból kifejezetten előnyös. Mivel Micro USB csatlakozón keresztül kapcsolódik a számítógépre, és tölteni is ezen a csatlakozón keresztül lehet, nincs szükség plusz kábelek és töltők beszerzésére, emiatt is második telefonként problémamentes a használata.

Végül meg kell említeni, hogy a régi BBOS készülékek még profitálnak a BIS szolgáltatás adattömörítési (és titkosítási) lehetőségeiből, aminek köszönhetően az adott mobilinternet keret lényegesen nagyobb adatforgalmat tesz lehetővé, mint a tömörítést nem használó készülékek és szolgáltatások esetén. BIS használata esetén az adatforgalom a blackberry.net APN-en keresztül zajlik, így a telefonra letöltött adatok a gyártó szerverén keresztül érkeznek meg tömörített formában. Ha hozzáteszem azt, hogy a készülék elsődleges felhasználási területe a szememben a telefonálás mellett a szöveges adattovábbítás, és tudjuk azt, hogy a szöveges információ igen jól tömöríthető, beláthatjuk azt, hogy az adattömörítés lehetősége nagyon jól jön a nem túl bőkezűen mért adatcsomagok kihasználhatósága szempontjából.

Meglátásom szerint tehát a BlackBerry 9780 (és más, BBOS-t futtató mobilok) jól használhatóak 2014-ben is, érintőkijelző nélkül, hiszen a kezelőfelületet az évek során a gombok + trackball/trackpoint vezérlésre csiszolgatták a fejlesztők. Érdekes megfigyelésem volt egyébként, hogy olyan programban tűnt fel az érintőkijelző hiánya, amit már az érintőkijelzős korszakban fejlesztettek, csak még megjelent erre a platformra is, például a BlackBerry Messenger csatornákat kezelő része. Csatornák nem régóta vannak a Messenger szolgáltatásban, az appon belül a kategóriák közötti váltáshoz kifejezetten hiányoltam az érintőkijelzőt. Más esetekben, főleg a beépített programok, és a régebben fejlesztett appok esetén eszembe sem jutott volna, hogy a kijelzőt fizikailag megérintve könnyebben elvégezhettem volna az adott feladatot.

Számomra ez volt a próba lényege, hogy megállhatja-e egyáltalán a helyét egy érintőkijelző nélküli telefon a mai korban, és a prekoncepciómmal ellentétben arra kellett jutnom, hogy igen. Félreértés ne essék, nem kívánom a technika visszafelé fejlődését, de érdekes tapasztalás volt, hogy ha egy kezelőfelületet jól megcsinálnak, a rajta futó programokat optimalizálják a készülék adottságaihoz, akkor nem az érintőkijelző dönti el a kezelhetőséget.

Azok a kérdések, amik miatt második telefonnak tudom elképzelni a Boldot, nem az érintőkijelző hiányából, hanem a mai alkalmazások igényéhez mérten elavultnak számító hardverből fakadnak. Amennyiben azonban főleg a gyári, beépített alkalmazásokkal használjuk a készüléket arra, amire alapvetően kitalálták, hibátlanul megoldunk minden feladatot vele. Ennek alapján azt kell mondanom, hogy a gyártó egy számomra várakozáson felül időtálló megoldást tett le az asztalra a korábbi rendszeren alapuló telefonjaival.

Biztos, hogy rengeteg dolgot kihagytam, amit a fórum BB-s közössége ki tud pótolni, remélem ki is egészíti az írásomat a kommentek között.

A fenti írás elkészítése számomra egy érdekes tanulsággal zárult. Becsületszavamra nem beszéltem össze lezerpiramis szerzőtársammal azoknak a kérdéseknek a tekintetében, amit ő kiemelt a 9780 - Z10 összehasonlításban, ugyanis én a saját részemen az általa leírtak beemelése után már egyáltalán nem változtattam. Mégis, ha összevetem az általa leírtakat, körülbelül ugyanúgy gondoljuk a két készülék (és platform) összehasonlítását, ami annyi megerősítéssel jár, hogy ebben az esetben nem járunk messze az igazságtól.

(A képek forrását egyenként jelöltem, ahol nincs forrásmegjelölés, azok a saját képeim.)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.