2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry Bold 9780 - érintőkijelző nélkül

A kíváncsiság vezetett: vajon hogyan teljesít egy okostelefon érintőkijelző nélkül 2014-ben?

[ ÚJ TESZT ]

9780 - Z10 összehasonlítás

Ezen az oldalon átadom a szót lezerpiramis-nak, aki a jelen bejegyzés tárgyát képező 9780-at a BlackBerry Z10-zel hasonlította össze.

Számomra fontos tulajdonságok/funkciók, amelyekben jobb a Z10:

-Hub: Ugyan a BB OS-ek Messages (Üzenetek) menüpontja némileg "hubosítható" (hívások, SMS-ek stb. megjelenítése megoldható), a BB10 Hub-megoldása még kényelmesebbé teszi a kommunikációt, ráadásul a Hubot bárhonnan el lehet érni - igaz, én pl. a 9780-ast úgy állítottam be, hogy az egyik oldalsó gomb rögtön a Messagest nyissa meg. A Messagesszel annyi bajom van még, hogy amennyiben azt állítom be, hogy itt lássam az SMS-eket is, akkor az új SMS-t jelző ikon a képernyő felső részén levéllé változik, tehát ránézve a kijelzőre az új SMS-t nem lehet megkülönböztetni az új levéltől. Ilyen a BB10-nél már szerencsére nincs, mindenhez van külön ikon.

-Multitasking: Ebben a BB OS-nek sem kellett szégyenkeznie, de a BB10 az igazi. Nem ritka, hogy 5-6 appot is kell futtatni egyszerre (telefonálás, jegyzetelés, chat, naptár stb.), ebben pedig a BB10 gyakorlatilag verhetetlen.

-Mobil hotspot: Ez már az OS 7.1-es telefonoknál is megvolt, de OS 6-nál még sajnos nem elérhető. Időnként nagyon jól jön ez a funkció, ráadásul az OS 7.1-es telókhoz képest nagyobb letöltési sebességre képes a Z10 - már ha a mobilhálózat is úgy akarja :)

-Méret és kijelző: Tavaly tavasszal több héten át próbálgattam Z10-et és Q10-et is, és arra jutottam, hogy a BB10-hez (illetve annak kezeléséhez) leginkább a teljes és nagy érintőkijelző passzol - fizikai QWERTY ide vagy oda. A Z10 mérete minden szempontból ideális, a régi QWERTY-s BB-k közül viszont én mindig is a nagyobbakat preferáltam (a 8800 vs. 8310; 9000 vs. 9700/9780; 9900 vs. 9780/9790 versenyekből méret, kényelem és billentyűzet szempontjából nálam mindig előbbiek kerültek ki győztesen), ettől függetlenül a 9780-as is jól használható. A Z30 egyébként már túl nagy lenne :)

-Sebesség: Itt egyértelműen nyer a BB10, de ez nem kizárólag a BB10 dicsérete, hanem az OS 6 kritikája is. Az OS 6-hoz mindig is egy picit kevésnek éreztem a 9780-as és a 9800-as processzorát (a 4.6-tal érkező 9000-esben is ugyanolyan volt), az OS 5-ös és 7-es telefonokat mindig gyorsabbnak éreztem. Ettől függetlenül a Z10 és a BB10 sebességére nem lehet panasz.

-Böngészés: Gyorsabb és jobb böngésző, nagyobb letöltési sebesség, nagyobb kijelző, rövidebb válaszidő (nincs BIS), reader mód - mindezek miatt értelemszerűen sokkal élvezetesebb a Z10-esen böngészni, mint a 9780-ason.

-Valamivel biztosabban üzemelo GTalk-kliens: Mivel jobbára androidos ismerősökkel csevegek, így jól jön ez az alkalmazás, amely azért a Z10-esen sem fenékig tejfel (pl. a gépről általam írt sorokat a Z10 nem mutatja stb.). Nagy előnye viszont a BB OS-es verzióval szemben, hogy nem dobál ki bizonyos időközönként.

-BBM Voice és BBM Video Chat: időnként használom ezt a két funkciót, amelyek közül előlapi kamera hiányában a 9780-as csak a voice-ot tudja, de azt is csak Wi-Fi-n keresztül.

-Kikapcsolt adatszolgáltatás mellett is megy a Wi-Fi: A BB OS egy kicsit másképp működött ebből a szempontból, ugyanis ha kikapcsoltuk az adatszolgáltatást, akkor a Wi-Fi is leállt, tehát a beállítás nem kifejezetten a mobil adatszolgáltatásra vonatkozott. A Z10-nél ez másképp van, inkább ezt a megoldást preferálom.

-Hátlap: A Z10 hátlapja egyrészt kényelmes fogású, másrészt biztosan áll a helyén - utóbbi sajnos a 9780-asról nem mondható el, egy szorosabb tokból általában csak úgy lehet kivenni a telefont, hogy a hátlap a tokban marad.

-Wi-Fi: ez már tényleg szőrszálhasogatás, de a 9780-as igazán ismerhetné az N szabványt, ha már például a 9800-as, illetve a jóval gyengébb 9300-as is ismeri - és persze a Z10 is.

Számomra fontos tulajdonságok/funkciók, amelyekben jobb a 9780:

-Üzemidő: Az akkumulátor kapacitását és a képernyő méretét nézve a Z10 is korrektül teljesít (persze inkább csak 2G-re lockolva), de a 9780-as sokkal jobban bírja a napi gyűrődést, sose merül le estére. (Ebből a szempontból mondjuk a 8800-as volt az etalon.)

-Gyorstárcsázás, shortcutok: nagyon hasznos funkció, hogy bármely gombhoz rendelhetek telefonszámokat - ez a Z10-nél fizikai QWERTY hiányában nincs meg (Q5 és Q10 előnyben). Emellett az egyes gombok egyéb funkciói (R - reply, L - reply to all, C - compose, U - unread) is jól jönnek.

-BES: A 9780-asom be van lőve a BES-en, így egy csomó funkciót megkapok: intranet, távoli fájlok elérése stb. Sajnos nincs BES 10 a munkahelyemen, tehát a Z10-nél ez kilőve, bár ez nem a készülék hibája, inkább a BlackBerry marketingesei szedhetnék össze magukat, hogy elterjedtebb legyen a BES 10, és végre én is használhassam a Balance funkciót.

-Tömörítés: Noha időnként nyűgnek tűnhet a BIS/BES (pl. lassabb böngészés), a tömörítés hasznos, és ez a Z10-nél csak BES 10 használata esetén van meg ugyebár. EDGE-en is simán lehet csatolmányokkal levelezni, emellett a generált adatforgalom sem olyan nagy, mint a Z10 esetében.

-Push email: A BIS másik nagy előnye, hogy a használt email-fiók típusától függetlenül push emailt biztosít, legfeljebb van 10-15 perc késés. Az adatforgalom mennyisége szempontjából nem mindegy a dolog.

-Szöveg és több email kijelölése: A trackpad miatt ebben nyer a 9780-as, de a Z10-nél a trackpad hiánya ellenére sokkal jobban is meg lehetne oldani a dolgot.

-BIS-felület: Számomra itt sokkal egyszerűbb beállítgatni az email-fiókokat, aláírásokat. Mivel BB10-nél már nincs BIS, így erről a Z10-esetében le kell mondanunk.

-Fizikai QWERTY: Nem véletlenül raktam az utolsó helyre. Noha számomra korábban alapvető fontosságú volt a fizikai QWERTY, a 9780-as klaviatúráját teljesen egyértelmű előnynek nem mondanám a Z10-zel szemben. Egyrészt a 9000-es, a 9900-as és a Q10 gombsora nekem jobban fekszik, mint a 9780-asé, másrészt a Z10 virtuális billentyűzete egészen kiváló - akár hosszabb levelek megírásához is. Ettől függetlenül a fizikai QWERTY egy hangyányival jobb, mint bármilyen érintős megoldás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.