2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry Bold 9780 - érintőkijelző nélkül

A kíváncsiság vezetett: vajon hogyan teljesít egy okostelefon érintőkijelző nélkül 2014-ben?

[ ÚJ TESZT ]

Operációs rendszer

A készülék jelenleg az OS 6 rendszert futtatja, ami a gyártó utolsó, nem érintőkijelzőre optimalizált szoftvere volt. Magáról a rendszerről komplett ismertetőt nem szándékozok írni, mivel arról van már kiváló összefoglaló a Mobilarénán: [link]

Lényege, hogy egy, a biztonságot és az üzenetkezelést középpontba helyező, alacsony erőforrás-igényű rendszerrel van dolgunk, aminek részletes beállíthatósága magasan az átlag feletti, és olyan szolgáltatásokat és lehetőségeket tartalmaz, amelyek a már sokat emlegetett üzleti felhasználókat, nagyvállalati és kormányzati ügyfeleket hivatott kiszolgálni. Alapeleme volt már régen a távolról történő menedzselhetőség és a jogosultságok távoli beállítása, az adatok mindenek felett való védelme és az elveszett vagy ellopott készülékek kizárhatósága a vállalati infrastruktúrából, továbbá az adatok távoli törölhetősége.

Biztonság

Az OS 6 operációs rendszer - és a kommunikációs lehetőségek - lételeme, alapvető meghatározója a biztonság. Mind a készülék, mind a médiakártya titkosítható AES titkosítással, az internetes kommunikáció pedig a BIS (konzumer felhasználóknak) vagy BES (nagyvállalati felhasználóknak) szolgáltatásra utaltság miatt szintén titkosított csatornán zajlik. Részben ez, részben pedig a kezdeti időkben kifejlesztett központi menedzselhetőség okozza a BES rendszer elterjedtségét a világ számos országában mint a kormányzati szervek által használt szolgáltatás, illetve nagyvállalatok esetében az érzékeny információkat tartalmazó kommunikáció alapköve. Más gyártók az elmúlt időszakban kezdtek hasonló szintű és színvonalú próbálkozásokkal betörni ebbe a piaci szegmensbe, hamarosan elválik, hogy eredményesen-e vagy sem.

Sebesség

A rendszer sebessége a legtöbb esetben, a felhasználási területek jó részén a mai napig teljesen kielégítő. Ennek egyszerű a magyarázata, akár csak az Apple esetén, jelen esetben is egy a készülék és a rendszer gyártója, így a megfelelő rendszer a megfelelő hardverre elv problémamentesen érvényesülhet.

A készülék specifikációit nem kívánom részletezni, ez megtalálható az interneten (pl.: [link]). Lényege röviden és tömören, hogy van egy egy magos, 624 MHz-es processzorunk, illetve 512 MB RAM-unk, ezt kell beosztani, ezen kell a rendszernek és a felhasználói programoknak beosztással élni. A kijelző 480x360 pixeles felbontású, és 2.44" képátlójú. Nem lehet egy lapon említeni nem hogy a mai csúcskészülékekkel, de még a belépőszinttel sem, ugyanakkor az erre a hardverre írt operációs rendszernek köszönhetően a sebessége bőven használható.

Amennyire igazak ezek a gyári beépített appokra, annyira nem tudnak igazak lenni némelyik külsős fejlesztő programjára, illetve tapasztalatom szerint az olyan programokra, amelyek több készüléken is támogatottak. Ilyen esetekben az optimalizáció csapnivaló, egyes programok nagyon komolyan be tudnak lassulni, vagy éppen a használhatatlanságig süllyednek. Hiába, ez egy több éves hardver, és 624 MHz / 1 mag csodákra nem képes.

A beépített gyári appokra, illetve a nem kifejezetten újabb hardverre tervezett programok esetén a legjobb szó amit használni tudok a készülékkel kapcsolatban, a reszponzivitás. Amint egy programot indítunk, menüt behívunk, a dolgok azonnal történnek, és nem némi (lassúságot elfedni igyekvő) animációt követően. Ez tűnik fel a készülék használata esetén a leghamarabb.

Beállítási lehetőségek, testreszabás

A BBOS-re jellemző, hogy minden, a lehető legapróbb részletekig testre szabható, beállítható, finomhangolható. Ezt nagyvállalati környezetben használják ki a leginkább, amikor is a rendszergazda részéről kézenfekvően adott a legszélesebb körben a jogosultságok, hozzáférések, appok távoli beállítása, az engedélyek és szolgáltatások menedzselhetősége. A rendszergazda döntése szerint érhető el bármely szolgáltatás, melyet a BES távolról beállíthatóvá tesz a részére.

Lehetőség van megosztott vállalati szintű közös telefonkönyv használatára és folyamatos szinkronizálására, a rendszer integrált részét képező BlackBerry Messengeren keresztül csoportmegbeszélésekre, közös megosztott naptár használatára, illetve újabban hanghívásra is ezen belső szolgáltatáson keresztül, és a csatornáknak nevezett közösségi felület használatára. Természetesen mindez, mint a rendszer egyik alapköve, a saját belső biztonságos infrastruktúrán keresztül zajlik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.