2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Audio-Video & Multimédia TREND 2012

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Beszámoló a 2012-es "hifisóról", vagy új nevén az Audio-Video & Multimedia Trend 2012 kiállításról.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Szubjektív beszámoló a 2012-es "hifisóról", vagy új nevén az Audio-Video & Multimedia Trend 2012 kiállításról.

Tavaly is voltam, idén sem akartam kihagyni. Egy évvel ezelőtt vasárnap mentem el a WestEnd Hilton szállóba, idén az első napra esett a választásom. Szomjaztam már az új hallgatózásos élményekre és a társaságra.

Reggel 9:50 körül beálltam a sorba a belépőért, 10:15 körül már fel is liftezhettem a kedves hosztesz lányok segítségével az "M" szintre. A kiállítókat, akiket megtekintettem, meghallgattam, szintek szerint mutatnám be olvasóimnak olyan sorrendben, ahogy az a hivatalos honlapon szerepel.

M szint:

Tokaj A - Moziszoba / Limar Audio / Home Movie

Ebben a teremben a moziszoba.hu munkatársai alakítottak ki egy mozitermet. A demózásra csak előzőleg kiosztott jeggyel tudtunk bemenni. A 7.2-es Martin-Logan hangsugárzókból álló rendszert Anthem végfokok hajtották. A hangsugárzók:
- frontok: EM-ESL x4
- surround: EM-FX2 x8
- center: Stage x1
- mélynyomó: Descent i x2
A 2D kép rendben volt, de az egész hangzás engem lelombozott. Sokkal többet vártam egy ilyen nevű cég dobozaitól, elektrosztatikus hangsugárzóitól. A mély lassú, kontrollálatlan volt és nem ment elég mélyre. A közepek pontatlanok voltak, a térérzet csak-csak alakulgatott, de a hangkép teteje teljesen hiányzott. Összességében úgy szólt, mint egy átlag plázában, abból is a kommerszebb fajtából.
A vetítő, a vászon és a műsorforrás típusára sajnos nem emlékszem.

Tokaj B - Dynaudio (Music Tools)

A nagy terem ellenére csak az új, aktív, vezeték nélküli Dynaudio Xeo 5-ös álló sugárzói szóltak. Az áramot egy elég cérna kábelen kapták, a műsort a középen elhelyezkedő állvány tetején egy dokkolóban lévő iPad szolgáltatta, külső DAC-kal kötötték össze + a vezeték nélküli jelet egy külön egység szolgáltatta.
A hangja kiegyenlített volt, semmi kirívó, de elég lomha, tompa volt, gyenge térrel. Háttérzenéhez talán jó lenne.

Villány - HAMA Kft.

Kábelek és kiegészítők sokasága. Természetesen az Avinity sorozattal az élen. Itt csak átfutottam már a nap végén.

Badacsony - L'Auditeur

A L'Auditeur idén is tiszteletét tette a kiállításon és a tavalyi remek szereplése után ismét emlékezetes rendszert tudott mutatni az érdeklődőknek. A komponensek (emlékezetből, emlékképek alapján):
- Hangsugárzók: Gryphon Atlantis
- CD: Gryphon Mikado Signature
- Phono fokozat: Gryphon Legato Legacy
- Végfok: Gryphon Antileon Signature Stereo
A lemezjátszó és a többi komponens sajnos ismeretlen maradt számomra. Pár mobilos kép:

A megszólalás először CD-ről hallgatva remek, nagyon jó tér, színpadkép és dinamika. Ezek a dobozok iszonyatosan mélyre mennek. Az erősítőről csak ez a mondat maradt meg bennem: "2x150 watt, 0,5 Ohm-ig stabil, pillanatnyi csúcsteljesítménye akár 5000 W is lehet." Tényleg lehetett érezni, hogy rengeteg tartalék van az erősítőben. Megrendíthetetlen.
Aztán amikor CD-ről LP-re váltottunk ledöbbentem. Annyira életszerű hangszerhangokat ritkán hallok, amiket a Gryphon lánc mutatott ma meg, hogy nem tudtam betelni vele. Végig élvezetes volt hallgatni és az elismerő mosoly a társaság többi tagjának arcán tudatta velem, hogy egy véleményen vagyunk.
A kiállítás egyik legjobb hangja volt.

Eger - D.I.Y. konstruktőrök

A szobában igen nagy volt az érdeklődés és mozgolódás folyamatosan. Több lánc is kiállításra került, amiből sajnos csak egyet tudtam meghallgatni. A komponensekről sajnos nagyon keveset tudtam meg, de a kiállított dobozok közül pár igazi asztalos remekmű. Gyönyörű megmunkálás és kivitelezés. Le a kalappal a csináld magad mozgalom hívei előtt. Sok gyári doboz, erősítő megirigyelhetné azt a tudást, amit sikerült a konstruktőröknek megalkotniuk.

Bálterem A - Szakelőadások

Itt nem voltam. Nem érdekelt.

Bálterem B - Európa legjobbjai EISA 2012

Ebben a teremben számomra csak az LG OLED TV-je volt érdekes. A TV itt is volt, nagyon szép feketét mutatott, de a kiállító cég úgy gondolta, hogy a demóanyagnak egy pendrive-ra rakott mkv tökéletesen megteszi, ahogy ezt megtudtam a TV mellett álló fiatal úriembertől. Kérdőre vontam kicsit, hogy nem tudtak volna legalább egy blu-ray lejátszót mellé rakni a megfelelő kép érdekében, de azt a választ kaptam, hogy nem. Így elég kockásodó, pixeles képet láttam csak rajta. A színek természetesen egy demó anyaghoz híven túlszaturáltak voltak és csak azt próbálták megmutatni, hogy milyen nagy kontrasztarányt képes elérni az új technológia. Ezt tudja a TV. Ez tény. De szívesebben láttam volna rajta filmrészleteket inkább. Fekete pont.

Mór - EPSON Europe GmbH. / extremaudio.hu

A kis teremben egy Epson 3D-s vetítő tett szolgálatot, amihez aktív shutteres szemüvegek jártak. A hangról az új JBL Studio 500-as széria dobozai gondoskodtak. 590CH frontok, a hozzájuk való 120CCH centerrel, 130CH hátsókkal és 550CH mélynyomóval. Az elektronika: Denon AVR 4520 + DBT3313-UD Blu-ray lejátszó. Kábelek: AudioQuest (pontosabb típust nem tudok) és Furutech tápszűrős elosztó.
A Prometheus c. filmből láttam épp egy részletet ezen a rendszeren (amikor az Alien-ek hajója a földre zuhan) és az Epson vetítő 3D-je igen csak elvérzett oldalirányú mozgásoknál. Nekem villódzott a képe ilyenkor. A 3D hatás közepes. Nem voltak túl jól definiáltak a képernyő síkjából kilógó képelemek, ill. eléggé homályosak, szellemképesek voltak.
A hang megfelelő volt, de a sávszélek hiányoztak. Így elég laposra sikeredett a hangzás. Többet vártam az új Studio szériától.

Sopron - TOSHIBA EUROPE GmbH.

Itt volt látható a Toshiba első szemüveg nélküli 3D-s TV-je, de a technológiájából adódóan, csak egyszerre 9 ember nézhette meg, mert más szögből nem érvényesült a hatás. Nekem sajnos nem sikerült bejutnom, de a társaságból páran sikerrel jártak és elmondásuk alapján még igen gyerekcipőben jár, sok gyerekbetegséggel. Konkrétan ha picit is elmozdítottad a fejed, egyből szétesett a 3D kép.

Board I - Neon Multimédia

Ebben a teremben voltak kiállítva a Dune, Popcorn Hour és Synology (valamint pár egyéb forgalmazott gyártó) termékei. A nagy várakozások ellenére nem érkeztek meg Magyarországra a Dune új 3D képes modelljei, így csak a Popcorn Hour újdonságát, az A-400-as médialejátszót tudtam kicsit szem- és fülügyre venni.

Az A-400-ast HDMI-vel egy Denon 3313 erősítőbe kötötték, amiből HDMI-vel a kép egy Panasonic TX-P50VT30 TV-re érkezett. A Denon erősítőre két Clarus hangsugárzót kötöttek (túl közel volt a szobájuk) csak azt nem tudom minek.
Elindíttattam egy segítőkész fiatalemberrel a Sötét Lovag Blu-ray iso-t, mondom ahhoz legalább tudok viszonyítani, mert megvan itthon kék lemezen és már láttam párszor a kezdő jelenetet. A kezdő jelenet képei, amikor közelít a kamera a felhőkarcolóhoz még rendben is lett volna, de a sok csíkos, kockás minta a többi felhőkarcolón nem igazán tetszett az elektronikának. Itt-ott bekockásodott, remegett, szétesett. A kép sokszor "szőrős" volt, mintha az élsimítást elfelejtette volna a lejátszó. Főleg mozgásoknál. Azt már meg sem említem, hogy az erősítőt és a Popit is 5.1-ben hagyták és első nekifutásra csak a front csatornák szólaltak meg. Mondtam, hogy állítsuk már át a lejátszót sztereóra és az erősítőt is (Pure Direct-et bekapcsoltam én). Legyen már valamennyire jó hangja. Center nélkül nem volt az igazi. A Clarusok csapnivalóan ugyan, de legalább hangosan adták a zajt alá a továbbiakban. Még van azért mit fejlődnie az A-400-nak de az Avatar 3D-vel egészen szépen elbánt. A Panasonic TV hozta az elvárt képet. Itt a lejátszó sem vallott szégyent.

Board-II - EASYS NyBA-Systems

Ház automatizálási rendszerrel foglalkozó cég. Kezdők, nagyon kezdők. Azt sem tudták pontosan a demóztató emberek, hogy miből is áll a rendszerük. Vártam volna, hogy a gombnyomásra "mozi-üzemmódba váltó" helyiségben valami meg is szólal. De nem történt semmi. Egy másodperc alatt vége lett a "filmnek" és már nyitódtak is újra az ablakok, felhúzódtak a redőnyök és minden lámpa újra égni kezdett. Itt is Clarus hangsugárzók voltak a berendezési tárgyak egy belépő kategóriás Harman/Kardon
AVR-re kötve, de nem szólaltak meg. Értelme aztán sok volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.