2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD PSCheck használata - C'n'Q alulfeszelés

A Cool 'n Quiet által szabályzott órajelek módosítása, és a hozzájuk tartozó feszültségértékek állítása egyszerűen.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, előzmények

Ez az első írásom, úgyhogy mind pozitív, mind negatív kritikát szívesen várok!

Aki hozzám hasonlóan szereti, ha a hardvereiből a legtöbbet tudja kihozni, emellett a lehető leginkább kímélné is őket, megtesz mindent ennek érdekében, sok időt rászánva.

Az AMD tulajok gondolom tisztában vannak a CnQ fogalmával. Ha nem, bemutatom pár szóban: energiagazdálkodási funkció, mely előre meghatározott értékekre állítja a processzor szorzóját terheléstől függően, ezzel csökkentve az órajelet, ha épp nincs szükség akkora teljesítményre. Így csökken mind a processzor, mind az alaplapi VRM-ek hőfoka, és a táp se kap akkora terhelést.

Minden szorzóhoz tartozik egy feszültségérték is, amit az AMD rendszerint igencsak magasra állít. Ez valószínűleg egy sztenderd, amit tervezéskor határoznak meg, hogy minden egyes legyártott darab biztosan stabilan működhessen.

Az egész még a Phenom II-es korszakomban kezdődött. Egy x4 955-öt hajtottam 4200 MHz-en, 1475 mV-on. Nagyon szerettem azt a prockót, mert a maga idejében nagyon tudta a dolgát, sőt még most is megállja a helyét. Különböző monitorozó programokat régóta használok már, mert szeretek tisztában lenni hőfokokkal, terheltségekkel, órajelekkel. Üresjáratban néztem a feszültségeket, és nem igazán tetszettek az értékek, úgyhogy elkezdtem neten keresgélni, hátha van erre valamilyen program, amivel csökkenthetek rajtuk.

Kis idő múlva meg is találtam a PhenomMsrTweakert. Hosszas állítgatás és tesztelgetés után végre kialakultak azok az értékek, amiket szerettem volna. Tized voltokat tudtam levenni a feszültségekből, ami azért nem akármi dolog. Drasztikusan csökkentek a hőfokok, és a fogyasztás is.


A kép csak illusztráció, nem tőlem származik.

Egyetlen, viszont annál nagyobb probléma az MsrTweakerrel, hogy szoftveres CnQ-t valósít meg, vagyis nem a BIOS fogja vezérelni. Mikor elterveztem, hogy újítok egy FX-et, "kikötöttem" magamnak, hogy ez nem lesz túlzottan előnyös, valami más megoldás fog kelleni...

...aztán eljött 2012 decembere, és megvettem az FX-8150-et. Szívesen írnék a processzorról, hogy milyen, de a cikk nem erről szól.

A Phenom II-höz hasonlóan, itt is észrevettem, hogy bizony elég magasak a feszültségek, úgyhogy megint csak elkezdtem keresgélni, hátha van, ami támogatja az FX-eket, de nem szoftveres CnQ megvalósítással. Rátaláltam a PSCheck-re. Ezt már sokkal bonyolultabb volt kezelni, de idővel beletanultam, ezt most átadnám Nektek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.