2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alsóház - Celeronok és Kabini

Kis méretű, alacsony fogyasztású lapot kerestem új projektekhez. Az alsó házból próbáltam válogatni: J1900, A4-5000, 1037U.

[ ÚJ TESZT ]

Lapok összevetése

A lapokat több módon is össze lehet egymással vetni. A két Inteles lap láthatóan másra készült, mint az AMD-s, de a két Celeron között is van bőven eltérés, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. A paramétereket összefoglaltam az alábbi táblázatban, ez azonban nem mondja el, hogy milyen vélemény alakult ki bennem.

A J1900-as elég puritán. Az első indításnál sikerült meglepnie az alacsony fogyasztással. A Corsair VX450-el nem volt hajlandó elindulni addig, amíg nem akasztottam rá a merevlemezt plusz terhelésnek. Ez azt jelenti, hogy a kis SOC nem adott elég terhelést, hogy a táp stabil feszültséget tudjon szolgáltatni. A kialakítás mellett az EFI is "fapados", bár én nem bánom a "régi" szöveges felületet. A tesztelés alatt egyszer sem fagyott le.

Csak egyetlen problémám volt vele, de nem hinném, hogy sokan szeretnének ESXi-t futtatni rajta. Sajnos ezért nem kerülhettek be a már párszor használt virtualizációs benchek a tesztbe, KVM-re meg nem akartam konvertálgatni. Ez az összes J1900 alapú lapot érinti, szóval a házi VMware farmokhoz nem ajánlom a platformot. Ez azért zavart meg, mert van egy 8 magos rokon, amit az Intel a kis fogyasztású szerverekbe ajánl.

A 1037U egy igen érdekes darab - laptopokban találkoztam eddig ezzel az Ivy Celeronnal. A lappal két problémám van csak. Az egyik a PCI foglalat, amit nem értek, hogy miért nem lehetett PCIe. A másik a hátlapon kivezetett SATA port, amit ha a lapra raktak volna, akkor 4 belső merevlemezzel egész jó kis NAS alap lehetne. Érzésre ez a lap volt a leggyorsabb amikor újra kellett indítani a rendszert. Csöndben és jól teljesített Windows, linux és ESXi alatt is. Az UEFI-je grafikus, de nincs túlbonyolítva. Ha az a nyomorult PCI nem lenne, akkor csöndes asztali gépbe is bátran ajánlanám.

Az A4-5000-es lap sem tökéletes. Amire eredetileg kerestem lapot, annak nem felel meg, mert nincs rajta két gigabites port. Ez nem a lap hibája, otthoni használatra egy is bőven elég, ezt nem is rovom fel neki. A kis 4 centiméteres ventilátort viszont igen. Az Asrock mérnökei készítettek egy igen jól felszerelt lapot, ami a Wi-Fi nélkül is simán megverte a Celeronokat. Stabil, rá lehetett kötni simán két monitort digitális kimenetre, átlagos felhasználónak még sok is az USB3 portok száma és akár 4 merevlemezt is bele lehet rakni a gépbe, ha szükség van rá. Az optikai hangkimenet sem általános dolog. Szóval egy jó kis lap, még ha kicsit lassabbnak is éreztem a másik kettőnél, amikor már több dolgot nyitottam meg. Azonban nem hiszem, hogy jellemző lenne a Facebook-YouTube-Gmail háromszögben mozgó felhasználóra 6-7 program, 8-10 böngésző ablak, főként nem azok, amiket én próbálgattam. Jól mutatja, hogy mennyire meg voltam vele elégedve, hogy majd' többet írok róla, mint a másik két egyszerű deszkáról. De mindvégig ott volt egy zavaró hiba, a kis 3 pin-es venti zümmögése a csöndes szobában még jobban bosszantó, mert simán lehetett volna passzív a lap.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • A Core i3 ereje a játékokban

    Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.