2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alsóház - Celeronok és Kabini

Kis méretű, alacsony fogyasztású lapot kerestem új projektekhez. Az alsó házból próbáltam válogatni: J1900, A4-5000, 1037U.

[ ÚJ TESZT ]

ASRock Q5000-ITX

Az A4-5000 az Asrocktól érkezett. A doboz kicsit nagyobb formátumú, akár egy mATX-es lapot is bele lehetne szuszakolni. A doboz fekete-fehér alapszínekkel rendelkezik és a feliratok sem hivalkodóak, a full spike protection-t, azaz a túláramvédelmet emelték ki.

Az alaplapon kívül a doboz tartalma a szokásos SATA kábel-hátlap-kézikönyv trió. Szóval semmi izgalmas. Mivel itt is SOC-ról van szó, csak most az AMD műhelyéből, ezért csak egy hűtőborda van. Sajnos ez nem passzív, hanem egy kisméretű venti van rajta. Kár érte, mert tesztelés közben, ha nem is volt túlságosan hangos, de zavaró volt a Celeronok méla csöndjéhez képest. 15 W-hoz nem kellene nagy borda, nem hiszem, hogy radikális árkülönbséget jelentene még 20 dkg alumíniumot rápakolni a lapra.

Csatlakozókban viszont nem spórolt az Asrock. Itt is két memória DDR3-as modullal bővíthetjük 16 GB-ig a gépet, de a memóriakezelő csak egy csatornás. Ez az IGP teljesítményének nem biztos, hogy jót tesz. Egy 1x mini PCIe és egy normál PCIe slot van a lapon. Ugyan ez utóbbi csak x4-es, de sokkal modernebb, mint a Celeronok PCI csatolója. Négy SATA 3-as csatlakozó várja a háttértárolókat, ami már elég lehet egy házi SAN-hoz. A lap elrendezése itt sikerült a legjobban szerintem.

A hátlapon is jobb a felszereltség. Ha wifi-s verzió lenne, akkor még jobban lemosná a Celeronokat a pástról. Csak egy gigabites porttal rendelkezik, de van kombinált PS/2, 4 USB 3, 2 USB 2 port. Ezeken felül a hang részleg nem csak három, de 5 jacket fogad, ráadásként van optikai kimenet. Videó-kimenetből van minden, ami elképzelhető: D-SUB, DVI-D, HDMI és DisplayPort 1.2 is. A lap láthatóan a multimédiás feladatokra lett kigyúrva.

CPU oldalon egy 28 nm-en gyártott Kabinire számíthatunk. A SOC-ot az alaplapra forrasztották, így kiadva desktopra a notebookokba szánt chipet. A 4 magot 1.5 GHz-re lőtték be az AMD-nél, hogy alacsony maradhasson a fogyasztás. Ez csak 100 MHz-cel lassabb, mint az AM1-es Athlon 5150, de ennek és a válogatásnak hála a fogyasztás sokkal jobb. Utasításkészlet terén A Kabini nincs annyira kiherélve, mint a Celeronok, például ha titkosítani akarjuk a lemezeinket, akkor az AES-nek jó hasznát vehetjük. Ettől függetlenül az alacsony órajel mellett én nem adtam sok esélyt a kis APU-nak a kékekkel szemben.

IGP-ben már sokkal jobban ki van gyúrva az A4. A HD8330 128 GCN shaderrel dicsekedhet. Ez nem sok, de többet tud elvileg, mint a konkurencia. A GPU-Z megint butaságokat ír ki, valójában 500 MHz-en fut a kis Radeon és maximum 12.8 GB/s sávszélességen osztozik a CPU-val. Az egycsatornás felépítés olcsóbb, de teljesítményben valamennyit veszít vele az GPU. Kérdés, hogy a lassabb CPU mire lesz elég a gyorsabb grafikus részleggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • A Core i3 ereje a játékokban

    Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.