2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Iconia W4-820 tablet PC

Az Acer Iconia W4-820 megvásárlását ajánlom bárkinek, aki egy 8"-os, teljesértékű Windows-os gépet szeretne.

[ ÚJ TESZT ]

Gyakorlatban

Tisztázzuk az elején, mire is találták ki a 8"-os tableteket. A véleményem szerint nem CAD, Autodesk, Rockwell szoftverek futtatására, nem videó konvertálásra és vágásra, nem Photoshop, vagy GIMP szerkesztésre. A méretéből adódik, hogy ezen programok kezelése problémákba ütközhet, az erőforrás igényükből pedig, hogy azt is korlátok között tudnánk használni.

A GUI méretezését 125%-ra állítottam, mert asztalon az apróbb gombokat és "pöcköket" úgy egyszerűbb használni. Sajnos a Windows nagyon rosszul skálázza a felbontást. fHD kijelző esetén egyszerűen használhatatlanná is válna ilyen méretben.

Egy ilyen gép a tartalmak fogyasztására, szórakozásra készült. Megnézni egy filmet, böngészni a neten, rövid üzeneteket váltani másokkal... stb. Erre persze egy Android vagy iOS gép is tökéletesen meg tud felelni, de ne feledjük, hogy a Windows 8.1 miatt itt a jól megszokott módon tehetjük mindezt.

Nem tagadom, ennek vannak előnyei és hátrányai. Előnyök között egyértelmű hogy az x86-os szoftverek problémamentes futtatása jár élen, valamint, hogy egy olcsóbb laptop teljesítményét, annak méretei nélkül kapjuk meg. Hátrányok között viszont az akkumulátoros idő az, ami vezeti a listát, lévén netezés során 7-8, míg filmnézés közben már csak 5 óra áll rendelkezésünkre (720p, MKV, MPHC lejátszóval, max fényerőn).

Játékok futtatására is lehetőség van. Ha kedvünk támad elővenni a régi Half-Life 2-t, vagy hasonló korú és gépigényű produktumot, azt is gond nélkül tudjuk futtatni, ha rádugunk egy egeret és billentyűzetet. Sajnos azonban csak maximum két órán át élvezhetjük, míg le nem merülünk. Bluetooth perifériák beszerzése ezért fokozottan ajánlott, hiszen töltés közben az USB port megszűnik létezni, mint opció.

Biztosan mindenki emlékszik, hogy a Metro, majd később átkeresztelve ModernUI milyen sokaknak okozott fejfájást. "Nincs Start Menü" szólt százezrek ajkáról a felháborodott sóhaj, aminek részben igazat is adott az MS, de megoldást nem kínált. Ők már akkor látták a jövőt, mint Ezot Erika, a Jósnő, hogy az általuk kitalált kezelőfelület az érintéses vezérlést könnyíti - az egerészés rovására.

Hiszen a viccesen "Pöccintés"-nek hívott mozdulatokkal intuitív és kényelmes módon tudjuk irányítani ezt a tenyérnyi masinát. Fél napos használat után, mikor ismét leülök egy asztali Win8.1-es gép elé és kezembe fogom az egeret, hiányoznak a gyors gesztusvezérléses mozdulatok. Nehézkesebb, lassabb, kevésbé áll kézre.

A sebesség tekintetében élmezőnyben jár az Acer Iconia W4-820, köszönhetően a Flash alapú tárolónak, aminek az elérési ideje SSD teljesítményű. Az ablakok azonnal előugranak, a menük egy pillanatra se akadnak meg, az alkalmazások és kezelőfelületek közötti váltás is gördülékeny.

Négymagos processzorának hála, a számításigényes feladatok sem fognak ki rajta. Hallgathatunk zenét a YouTube-on, futtathatunk egy egyszerű konvertáló programot a háttérben, csinálhatunk ISO-ból USB meghajtót, miközben a ModernUI felületen böngésszük a netet. Nem fogunk lassulással szembesülni.

USB-n keresztül lekezel bármilyen eszközt, amit egy laptop vagy asztali gép is lekezelne, persze nem árt, ha van hozzá egy OTG (átalakító) kábel is. Azonban az üröm az örömben, hogy adatátvitelt csak USB 2.0 közeli sebességgel végez. Felejtsük hát el, hogy 90-100 MB/s értékkel pillanatok alatt dobáljuk a filmeket, játékokat egyik helyről a másikra. Egy USB 3.0 külső adathordozón maximum 40 MB/s áll rendelkezésünkre adatot menteni.

A microSD kártyával már más a helyzet. Ugyan eltárolni fontos fájlokat tökéletesen megfelel, de játékokat és programokat futtatni róla már nem megy akadásmentesen. Ráadásul, ha hiszünk a gyári adatoknak, akkor maximum csak 32 GB befogadására képes, holott a 64 GB-os példányok sincsenek már olyan vészes árban. Így a belső szabad helyet maximum 29 GB-tal tudjuk bővíteni.

Gépelni és szöveget szerkeszteni is lehet, de nem érdemes hosszas doktori disszertációkban gondolkodni, ha nincs kartávolságra egy normális billentyűzet. Sajnos a képernyőn megjelenő nem elég, csupán pár mondat, keresési kulcsszavak, bejelentkezési adatok begépeléséhez. Persze, nem lehetetlen megírni mondjuk egy A4 terjedelmű Word dokumentumot, csak nekem már rángatózott a bal szemem és hisztériás rohamok gyötörtek a harmadik mondat környékén.

Szerencsétlen helyesírás ellenőrző algoritmus is zokogott fájdalmában, mivel minden második betűt mellé ütöttem. Ha igazán jót akarsz magadnak, akkor egy normál méretű gombokkal operáló és magyar kiosztású Bluetooth billentyűzetet magadnál tartasz. Lehet már egész kompakt méretűt is beszerezni, persze borsos áron.

Kamera is van a készüléken, de idétlen azt tartva fotózni bármit is. Nem is használtam, csak kíváncsiságom kielégítése céljából. Itt egy kép az elő és hátlapi kamerából.

Videót rögzíteni fullHD-ban tud minden irányból, de a hangminőség siralmas. Nem is terhelem az internet azzal, hogy feltöltsem. Érdekes hogy Skype hívásnál viszont a másik fél állítólag jól hall engem.

A hangszórók elhelyezése kapcsán is eszembe jutott a tervező édes anyukája. Ki az a szerencsétlen, aki szerint az emberek úgy fogják használni a tabletet filmnézésre, hogy mind a két hangszóró egy irányba néz? Ki az, aki portré módban tartva nézi a videókat? Szerintem a világon nincs ilyen ember, ennek ellenére mind a két hangszóró a készülék jobb oldalára (landscape) került.

Hangzásuk ugyan elégséges a használathoz, csak szokni kell, hogy egy irányba terjednek a hullámok, mégpedig jobbra. Nem tudom milyen akadályokba ütközött volna, hogy a bal oldalra, a másikkal átellenben helyezzék el, így teljesen jó, sőt euforikus sztereó élményben legyen részünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Asus Transformer Book T200 bemutató

    A Computexen bemutatott új Transformer Book hamar elérhetővé vált a hazai piacon, ár-érték aránya miatt az őszi szezon egyik kedvence lehet.

  • Acer Iconia W1-810 PC-s szemmel

    Egy belépőszintű, Windows alapú tablet bemutatása egy megrögzött PC felhasználó szemével.

  • Wintel CX-W8 mini PC

    Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

  • Windows 10: tabletes szemmel

    Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.