2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Iconia W4-820 tablet PC

Az Acer Iconia W4-820 megvásárlását ajánlom bárkinek, aki egy 8"-os, teljesértékű Windows-os gépet szeretne.

[ ÚJ TESZT ]

A Sötét Oldal

Annak ellenére, hogy nagyon meg vagyok elégedve a géppel, hiszen egy-az-egyben kiváltotta a laptopot a mindennapokban, nem szabad elsiklani a hátrányok és idegesítő furcsaságok mellett sem.

Az egyik ilyen dolog, ami legtöbbször megesik és eddig a gyári, a wimbootos és most a dobozos Win8.1-es rendszerben is napjában 4-5 alkalommal előfordul, az ablakkezelő újraindulása. Lényegében a jelenség hatására minden ModernUI ablak bezáródik és az Asztal is újrarajzolódik. Pár másodpercről van csak szó, de roppant idegesítő. Annyit észrevettem, hogy a legutolsó frissítés óta tapasztalom ezt a jelenséget napjában többször így feltételezhetőleg csupán egy Windows-os nyűg. (UPDATE: Kijött egy új frissítés az IGP driverre. Hatására ritkultak az esetek, de még mindig 1-2 naponta belefutok.)

Azt sem lehet említés nélkül hagyni, hogy a készüléken nincs olyan hogy "Screen Timeout". Azaz két állapot létezik csupán: Alvás / Ébrenlét. Minden ezen túli vagy köztes állapot „nem elérhető”.
Ugyan van benne némi logika, de sajnos a legtöbb esetben el tudnék viselni egy olyan állapotot, hogy a kijelző ugyan kikapcsol, mondjuk 2 perc inaktivitás után, de a gép attól még végzi a folyamatban lévő műveleteket.

Ezzel szemben, ha a kijelzőt sötétnek látjuk, akkor az azt jelenti, hogy Alvó módba került. Ha tehát fájlokat mozgatunk hálózaton, és úgy van beállítva a gép, hogy 5 perc után Aludjon, akkor 4 perc 59 másodpercenként böknünk kell a kijelzőre, vagy megáll a folyamat és sose végzünk. (UPDATE: Alvó módban érkeznek rá levelek, de csak a gyári alkalmazás képes erre, eddigi tapasztalataim szerint.)

Zárolt képernyő sem tűnik el 1 perc után, mint az asztali gépeknél, hanem folyamatosan üzemel... máskor meg pár perc után eltűnik, de nem lép Alvó módba a gép.... Gyanakszom rá, hogy ez is Windows őrültség. (UPDATE: BIOS frissítéssel ez a probléma megszűnt.)

Akkor vannak még a szokásos Touch eszközös hülyeségek ,amikre szerintem nem lesz megoldás a következő 20 évben, mert "nem gazdaságos a gyártás". Például egy olyan kijelző, amin nem látszik meg minden ujjlenyomat, nem kell óránként törölgetni,

Vagy visszatérhetnének a matt kijelzőkhöz a borotválkozótükrök helyett. Sosem értettem, miért jó, hogy sötét képnél tükröződik a fél világ. Max. fényerőn szerencsére már elviselhető, csak akkor meg az akkumulátor kezd rohamos merülésbe.

Ha már említettem a merülést. Maximális élettartam, ha mondjuk, csak egy egyszerű e-bookot olvasgatunk rajta, alacsony fényerővel a 10 óra volt, Airplane üzemmódban. Ez nem sok, lássuk be, főleg annak tükrében, hogy ha filmet van kedvünk nézni, amit azért ajánlott maximális fényerőnél a tükröződés-csökkentés végett, már csak 5 órát van lehetőségünk.

Kellemes netezés mellett is csak éppen átlépjük a 7 órát, mielőtt megjelenik a "enni kérek" üzenet. Ez pedig ebben a szegmensben, szerintem, nagyon kevés. A minimum elvárás a 7-8 órás folyamatos filmlejátszás és a 10-12 órás netezés Wifi hálózaton. Akárhogy is nézem, ennek az Acer Iconia W4-820 pont a felét hozza.

Az említett dolog közül az ujjlenyomatok és a tükröződő kijelző, amire alig ha lesz megoldás, de a Windows energiabeállításaival kapcsolatos problémákat remélem frissítések és/vagy driverek fogják orvosolni a jövőben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Asus Transformer Book T200 bemutató

    A Computexen bemutatott új Transformer Book hamar elérhetővé vált a hazai piacon, ár-érték aránya miatt az őszi szezon egyik kedvence lehet.

  • Acer Iconia W1-810 PC-s szemmel

    Egy belépőszintű, Windows alapú tablet bemutatása egy megrögzött PC felhasználó szemével.

  • Wintel CX-W8 mini PC

    Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

  • Windows 10: tabletes szemmel

    Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.