2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A Google első évei

Hogyan lett 2 fiatal cége szignifikáns gazdasági szereplő és az internetes világ egyik vezető márkaneve?

[ ÚJ TESZT ]

Vállalat születik

Vállalat születik

A Szilícium-völgy közelségéből fakadó környezet és légkör tagadhatatlanul vállalatindításra csábítja mindazokat, akiknek van valami ötlet a tarsolyukban. Brin és Page esetében sem volt ez másképp: szerettek volna az egyetemen maradni, hogy befejezhessék a PhD-programot és lediplomázzanak, de a korlátok, amelyekbe egyre gyakrabban beleütköztek, választás elé állították őket: vagy a Google-t, vagy az iskolai tanulmányaikat kellett legalábbis ideiglenesen félretenniük. Eredeti terveik szerint a Google keresési megoldásának licencét adták volna bérbe az akkor népszerű keresőportáloknak, illetve azoknak, akik érdeklődtek utána. Ez az épp divatos portálközpontú nézet miatt meghiúsult, hiszen Larryék terméke ahelyett, hogy az adott webhelyen minél több idő eltöltésére ösztönözte a felhasználókat, éppen hogy segített volna nekik minél hamarabb másik oldalakra jutni. Döntöttek: belevágnak a cégalapításba, és ha nem sikerül, legfeljebb visszatérnek a Stanfordra befejezni a PhD-programjukat.

Első feladatukat is kitűzték maguk elé: ha elhagyják az egyetemet, valahogy finanszírozniuk kell az irodájukat, a számítógépeket és az infrastruktúrát, azaz nemes egyszerűséggel pénzre van szükségük. David Cheriton, az egyik tanszéki tanácsadó javasolta nekik Andy Bechtolsheimet, a Sun Microsystems* társalapítóját, akivel 1998 augusztusában sikerült is egy gyors találkozót megbeszélniük. Bemutatták neki a Google működését és a vele kapcsolatos elképzeléseiket, céljaikat. Bechtolsheim Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatai azt sugallták, hogy ebben az ötletben van potenciál, így minden további nélkül kiállított egy 100.000 dollárról szóló csekket az akkor még nem is létező Google Inc. nevére, amellyel nem csupán anyagi segítséget nyújtott nekik, hanem elismert üzletemberként bizalmat is szavazott egy fiatal, szinte még nem is létező vállalkozásnak -- egyúttal jelezve a többi befektető felé, hogy érdemes odafigyelni rájuk. Pár héttel később, 1998 szeptember 7-én bejegyezték a Google Inc-et, majd beváltották a csekket, röviddel ezután pedig felvették első alkalmazottjukat, Craig Silversteint. Családjuktól, barátaiktól, egyéb támogatóktól összeszedtek további 900.000 dollárt, így egymillió dollárból gazdálkodhattak. Kezdetben egyik ismerősüknél, Susan Wojcickinél béreltek néhány szobát és rendeztek be egy irodát, de szűk 5 hónap elteltével az is kicsivé vált, átköltöztek hát egy Palo Alto-beli irodába Susan Wojcicki később a Google 18. alkalmazottja lett, továbbá a fiúk rajta keresztül ismerték meg húgát, Anne Wojcickit, akit Sergey 2007 májusában feleségül vett.

---

*Sun (Stanford University Network) Microsystems: Számítógépes programokra és szerverekre specializálódott cég, a nyílt forráskódú közösség egyik lelkes támogatója. 1982-ben alapították, a dotkomlufi 2001-es kipukkanásáig mesés növekedést produkált. Termékpalettájában főleg prémium kategóriás számítógépek, különböző hálózati megoldások, a Solaris nevű operációs rendszer és a máig is népszerű Java szerepelt. 2010-ben felvásárolta az Oracle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.