2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A 64bit/DDR és a 128bit/SDR viszonya

GF2 MX és GF4 MX kártyák tesztje

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, szereplők

BEVEZETÉS

Sokszor elgondolkodtam azon, vajon a papíron azonos sávszélességet kínáló SDR és DDR memóriák a valóságban hogyan viszonyulnak egymáshoz, azaz a DDR memória a fele olyan bitszélességű buszon képes-e ugyanannyi adatot átpumpálni az SDR memóriához képest? Látatlanban sejtettem a választ, de kíváncsi voltam, hogy a valóságban mennyi az eltérés.

Anélkül, hogy belemennék a technikai kifejtésbe (arról bárki talál anyagot a Neten), annyit mindenképpen tudni kell, hogy az SDR SDRAM esetén órajelenként egyszer történik adatmozgás, míg a DDR SDRAM memóriánál (pl. PC2100, DDR266) kétszer: az órajel felfutó élén és lefutó élén is, így azonos alapórajel mellett kétszer annyi adatot tud továbbítani, mint az SDR. Ebből következően a 64 bites DDR memória elméleti sávszélessége azonos a 128 bites SDR memória sávszélességével. Természetesen ebbe beleszól a kétféle megoldás késleltetése (a DDR memóriáé magasabb).

A teszt megvalósításához beszereztem négy darab kártyát: ezek közül kettő GeForce 2 MX, kettő pedig GeForce 4 MX. A legnehezebben megszerzett kártya a GF2 MX DDR volt, mert nagyon ritka (főleg a márkás típus), valamint a GF4 MX SDR, mert az sem (volt) egy elterjedt darab. Persze normál GF2 MX SDR és GF4 MX DDR annyi van, mint égen a csillag.

Szereplők

Creative 3D Blaster Annihilator 2 MX

Az első versenyző a manapság leginkább csak audió termékeiről nevezetes Creative-tól származik. A cég valamikor a '90-es évek második felében kezdett el VGA kártyákat is forgalmazni, és egészen a GeForce FX éráig jelen volt az üzletágban. Pontosan nem tudom, hogy mely cégek gyártották a Creative VGA kártyákat, de az FX-eknél átcímkézett MSI modelleket lehetett vásárolni a márkanév alatt.

A Creative úgy döntött, hogy a saját GeForce 2 MX kártyáját 64 bites memóriabuszon működő DDR memóriával ellátva dobja piacra. A kártya alacsony profilú kialakítást kapott, mindössze egy D-SUB kivezetés található rajta, illetve meg van a helye egy esetleges DVI kimenetnek is. Az MX-eken elterjedt TV-outnak még az előkészítését sem lehet látni.

A kártya hozzám hűtőborda nélkül érkezett, azaz gyárilag nem rakott rá hűtést a Creative. El nem tudom képzelni, hogy miért, hiszen nem nagyon volt a piacon olyan GF2 MX kártya, ami valamilyen passzív, netán aktív hűtéssel ne rendelkezett volna, ráadásul az általam alkalmazott borda is nagyon forró volt használat közben. (Korábban azért már találkoztam egy OEM által, csak számítógéppel együtt forgalmazott GF2 MX-szel, azon sem volt borda.)

A kártya 175 MHz GPU és 143 MHz (DDR 286 MHz) memória sebességen működik. A memória Hyundai márkájú, időzítése 7 ns, ami pontosan megfelel a kártya gyári memória beállításának, így a Creative teljes mértékben kihasználta a memória IC specifikációját a sebesség meghatározásakor. Aztán hogy az előre megtervezett értékekhez vásárolták a 7 ns memóriát, vagy ez volt akkor éppen olcsón, és ehhez lőtték be a kártya specifikációját, már nem tudni. Mindenesetre számomra az lett volna a logikus, hogy 6 ns memóriákat tesznek a kártyára, amivel a többi MX kártyát, amelyek 166 MHz SDR memóriával és 128 bittel készülnek, legalább elméletben be tudja fogni. Persze ha a Creative kifejezetten olcsóbb kártyát akart gyártani, akkor ezzel a megoldással el tudta érni a célját. (És valószínűleg így volt, mert az alsóbb kategóriákban kifejezetten törekedett az olcsóságra).

ASUS AGP-V7100(T)

A másik GeForce 2 MX kártya az Asus-tól származik. A Creative kártyához képest ez a korának megfelelően teljes kiépítésű VGA, amely rendelkezik egy D-SUB és kétféle TV kimenettel (a DVI ekkor még ritka volt és kevésbé igényelt).

Ez a kártya már gyárilag rendelkezik egy méretesebb passzív hűtőbordával: az Asus nem sajnálta azt a néhány centet, amibe a hűtés került, így növelve az üzembiztosságot és élettartamot.

A kártya órajelei 175 MHz (GPU) és 166 MHZ (RAM). Ez utóbbit a GF2 MX DDR kártyához igazítva visszavettem 143 MHz-re. Ezen az MX-en is Hyundai márkájú a memória, persze ez SDR és időzítése 6 ns, ami megfelel a gyárilag beállított 166 MHz-nek.

AOpen MX440 8X-DV64(A4)

Az AOpen fénykorában szintén komoly VGA kinálattal volt jelen a piacon. Az S3 ViRGE chiptől kezdve a 3dfx Voodoo-kon át a GeForce-ok több generációjáig sokféle videó chippel épített kártyákat, legutolsó sorozata az Nvidia NV4x GPU-kra épült. Jelenleg már nem gyárt sem VGA kártyákat, sem alaplapokat.
Mint több más gyártót, az AOpent is elérte a gyenge minőségű kondenzátorok átka: az alaplapokon és a VGA kártyákon is tönkrementek a kapacitorok. A tesztben szereplő kártya sem kivétel, de a képeken retusáltam a hibás alkatrészt.

A kártya minden szükséges kimenettel rendelkezik, ami a korának megfelelően igényelt volt. Mivel LP kialakítású az eszköz, a D-SUB kimenet egy szalagkábellel van megvalósítva. A kártyán egy nagyméretű hűtőborda található, amely az előoldali memóriák fölé nyúlik, de azokat nem érinti, nem hűti. A kártya tetszetős fekete színben pompázik, nagyszerűen megy a korabeli fekete AOpen Pentium III és Pentium 4 alaplapokhoz.

Az AOpen MX440 már 8xAGP-t is tud, köszönhetően a rajta helyet kapó NV18 GPU-nak, amely 275 MHz-en működik alapból. A tesztben a másik GF4 MX kártyához igazodva 250 MHz-re állítottam be a GPU sebességét.
A memória 5 ns A-Data, amely 200 MHz-re (DDR 400) van hitelesítve, azonban csak 190 MHz-re van beállítva gyárilag. Ezt is visszavettem 166 MHz-re, igazodva az Abit Silurohoz.

ABIT Siluro GF4 MX420 SD

Végül, de nem utolsó sorban egy másik viszonylag ritka kártya, az Abit MX420 kerül bemutatásra. De hopp, számoljunk csak! Négy gyártó termékét teszteltem, és azok közül három már nem gyárt VGA kártyát! Uh, ez szíven ütött! Ráadásul az elmúlt 10 évben favoritommá vált Abit is köztük van, aki nem csak a VGA piacról vonult ki, hanem mostanra az alaplapok piacáról is, hasonlóan az AOpenhez (és az Epoxhoz, és a Chaintechhez, és a többihez).

A Siluro hasonlóan a többiekhez, szintén low-profile kialakítást kapott, ami még inkább hangsúlyozza a kategóriáját. Egy D-SUB és egy TV-out található rajta, a hűtését pedig egy különleges formájú, fém színű kerek hűtőbordával oldotta meg az Abit.

Az MX420 memóriája 6 ns Hynix gyártmány (érdekesség: a 4 kártyából 3 Hyundai/Hynix memóriával van szerelve), ez meg is felel a kártya gyári memória órajelének, ami 166 MHz. Az NV17 GPU 250 MHz-re van beállítva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.