2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

World War Z - Dx11 vs. Vulkan

Írta: | Kulcsszavak: World War Z . i5 2500K . R9 290

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sosem rajongtam a zombis játékokért, igazából két játék van ebben a műfajban ami tetszett: Left 4 Dead 2 és a Dying Light. Tegnap láttam pár videót a World War Z-ről, nagy újítások nem igazán vannak benne, mindenesetre elsőre ránézésre tetszetős. Gondoltam kipróbálom mit megy a gépemen, így hát felcsaptam a tuningot, s belevágtam a benchmarkozásba.

Lényegesebb infók a tesztkonfigról:
-i5 2500K 5.0GHz
-2x4GB 1866MHz
-R9 290 1100/1500MHz

DirectX 11
Alapvetően az FPS-sel nem lenne probléma, de ami piszok idegesítő az az esetek nagy részében jelenlévő stuttering, avagy micro-akadások. Sőt, olykor kifejezetten nagy akadások is előfordultak, ami teljesen elrontja az összképet. Benchmarkban annyira nem volt jelen, de azért itt is észrevehető. CPU használat 90-100% körül mozgott, talán kevés lenne neki a 2500K?

Vulkan
Aztán észrevettem, hogy van Vulkan is. Nagy csodát igazából nem vártam tőle, bár eddig csak jó tapasztalataim vannak vele. Végül kellemes meglepetésben volt részem, az akadások megszűntek, a játék teljesen folyamatos volt, és még az FPS is egészen nagyot nőtt. Érdekes, hogy a CPU használat jócskán visszazuhant, általában 60% körüli kihasználtság volt jellemző.

Laza ~15 perc után egy kellemes kis hentelős játéknak tűnik, coop-ban meg aztán pláne. Gépigényre sincs panaszom, Vulkan alatt legalábbis beton stabilan fut, így ha beesik 20-25 euró köré az ára, nálam tuti vétel lesz.

Hozzászólások

(#1) BoB


BoB
veterán

Érdekes, hogy a CPU használat jócskán visszazuhant"

Pont ez volt az egyik ok amiért elkezdték fejleszteni a Vulkan-t, hogy levegyék a terhelést a CPU-ról, így az eredmény egyáltalán nem meglepő.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#2) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Hogy játszottál vele, ha nem vetted még meg? ;]

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#3) snecy20


snecy20
veterán

"talán kevés lenne neki a 2500K?"

Kevés bizony. Főleg olyan játékokban ahol a rengeteg ellenfél, NPC miatt dolgoznia kell a procinak, márpedig ebben a játékban van zombi tonnaszám.

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#4) mg1992mg válasza icemad (#2) üzenetére


mg1992mg
senior tag

Virágbolti gondolom.

(#5) Yézi válasza icemad (#2) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Virágbolti verzió. Nincs egy pöpec, csúcskategóriás PC-m, így látatlanba nem szívesen veszek játékokat, mert párszor már beégtem.

(#6) Yézi válasza snecy20 (#3) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Azt nem értem, hogyha tényleg a CPU kevés neki akkor azt miért akadások formájában tapasztalom, holott bőven 60FPS körül fut a játék. Pl. Shadow of the Tomb Raider esetében egyértelmű volt, hogy kevés az alapórajeles 2500K, mivel ahol több NPC volt ott simán bezuhant 60FPS-ről 35-40FPS köré. Itt viszont egy hatalmas zombihordánál is megvan a ~60FPS, mégis random akadásoakt produkál. Teljesen független egyébként az NPC-k mennyiségétől, full üres térben is ezt csinálja.
Bár annyira igazából nem izgat, szerencsére Vulkan alatt nincs ilyen probléma.

(#7) DraXoN válasza Yézi (#6) üzenetére


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

mert elfogy a cpu és "bedugul" a pipeline egy-egy pillanatra ha 100% a cpu, ez egy-két rendszerfolyamat megcsúszását eredményezheti mert feltorlódtak a folyamatok... így nem feltétlen egyenletesen érkeznek meg a képkockák.

ezen segíthet pl. egy fps limiter.

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#8) Yézi válasza DraXoN (#7) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Belegondolva, ez tényleg logikus magyarázat lehet, hisz volt is már ilyen tapasztalatom pár éve a G4400 és GTA V esetében. Ott szintén az FPS limit jelentett megoldást.

(#9) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Kedvet kaptam ehhez a gamehez,kergetek pár zombit :D A 2500k bár nálad szép kis órajelen futkos,de azért csak nem mai darab,és a 4 mag is lehet már néha kevés.Nem tudom mennyire van jól optimalizálva.

(#10) wwenigma


wwenigma
Jómunkásember

Erdekes jatek....egy rossz L4D effektive. Raadasul a vulkan módja egy vicc. DX11 alatt gépemmel 85% koruli GPU terhelés és proci 55% korul, Vulkannal proci 40% alatt és GPU 95%-on, mikozben akadozik, be beáll a kép idonkent. Konfig adatainmnál. Ráadásul 16:10 sem támogatott...

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.