2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hosszútávra Logitech egér ajánlott

Írta: | Kulcsszavak: Logitech G5 . Logitech G500 . Egér . Hosszútávra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A számítógép egyik legfontosabb eszköze jelenleg kétségtelenül az egér, bár a Windows 8 megjelenésével egy új korszak vette kezdetét, ahol már szinte nincs is rá szükségünk - feltéve persze, ha rendelkezünk egy érintésérzékeny kijelzővel. Annak idején még DOS alatt viszonylag keveset használtam egeret, a játékok többségét - DOOM és társai - billentyűkkel vezéreltem. Majd amikor jöttek a Windowsos játékok, egyre inkább kezdtem kiaknázni az egér lehetőségeit - gondolok itt elsősorban a teljes, 360°-os célzásra, a fegyverek váltására a görgővel és hasonló előnyökre.

A DOOM alatt még nem tudtunk le-fel célozni, de a Duke Nukem 3D-ben már azt is bevezették. Manapság pedig már ott tartunk, hogy egér nélkül gyakorlatilag nem optimális FPS-t vagy hasonló, célzásra alapuló játékot használnunk (Konzolosok esetén ez más, aki megszokja, annak kontrollerrel is működhet egy idő után a dolog, de aki eddig egérrel játszotta az FPS játékokat, az nem tud az irányítóval normálisan célozni, ezt tapasztalatból mondom).

Aki hozzám hasonlóan sokat használja játékra a gépet, az viszonylag gyakran cseréli az alkatrészeket, hiszen folyamatosan fejleszteni kell a PC-t, hogy a modern - vagy csak kevésbé optimalizált - játékok is elfussanak rajta. Manapság már ritkán fordul elő, hogy egy hardvert évekre vásárolunk, kivételt képeznek a monitorok, hangfalak, tápok, házak és hasonló eszközök. A processzor-alaplap-memória triót viszonylag sűrűn kell cserélnünk, köszönhetően a gyártók azon húzásának, miszerint minden CPU más foglalattal érkezik, más chipset kell alája, valamint valószínűleg a régi memóriánkat sem kezeli majd az új alaplap. A VGA kártya pedig univerzális, vannak, akik évekig elvannak velük, mások évente cserélik, pénz függvényében.

A Logitech egereit és klaviatúráit bizonyára senkinek sem kell bemutatnom, a vállalat kétségtelenül az egyik legpatinásabbak közé tartozik ezen a téren. Éppen emiatt az általuk készített termékek általában drágábbak is a többi, hasonló eszközhöz képest. Viszont minőségben kétségtelenül az egyik legjobbak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint "szegény" Logitech G5-ös egerem, amit még 2006-ban vásároltam. Éveken keresztül állta a sarat, bírta a klikkelgetéseket (Diablo és társai), azonban ma az öreg harcos nyugdíjba vonul, helyét pedig annak utódja, a Logitech G500 veszi át.

A Logitech G5-ről a Prohardver! is írt bemutatót, így az alapján én is bizalmat szavaztam ennek a rágcsálónak. Sajnos az árát nem véletlenül emelte ki a cikkíró sem, akkoriban 20.000 forint környékén juthattunk ilyen egérhez. De kétségtelenül megérte, hat évnyi folyamatos használatot követően is csak azért vagyok kénytelen lecserélni, mivel a görgője teljesen elhalt és nem tudom normálisan scrolloztatni a weblapokat és hasonlókat. A Logitech G500 méltó utódja lehet ennek a kiváló darabnak, ezúttal 16.600.Ft.-ért vásároltam ezt az egeret, ami szintén nem olcsó, de ha hat évet ez is kibír, bőven megéri.

A G500-hoz szinte ugyanazokat a tartozékokat kaptam, mint annak idején a G5-höz. Kapunk súlyokat, melyekkel beállíthatjuk a számunkra ideális súlyelosztást, ezen kívül pedig megkapjuk a Logitech Setpoint szoftver csomagoláskor aktuális verzióját (Én inkább az internetről szedtem le a legújabb, immár Windows 8-támogatással rendelkező kiadást). Ezen kívül gyakorlatilag nincs is más, a lényeges változások a hardverben vannak, nem a tartozékokban.

Ami első pillantásra látszik, hogy több gomb van a G500-on, mint a G5-ön. Ez elsőre furcsa volt, de azonnal meg lehet szokni, a funkciógombokat át lehet programozni, így mindenki személyre szabhatja beállításait. A G500 fedélzeti memóriát is kapott, így a beállításokat eltárolja, innentől kezdve minden program alatt ugyanazok a funkciók lesznek vele elérhetőek. Nekem eddig kimondottan tetszik - pedig még csak egy órája van bekötve -, remélem, hogy újabb hat évig nem kell lecserélnem. :)

Hozzászólások

(#1) Raucher


Raucher
tag

..hat évnyi folyamatos használatot követően is csak azért vagyok kénytelen lecserélni, mivel a görgője teljesen elhalt és nem tudom normálisan scrolloztatni a weblapokat és hasonlókat.

Elég lett volna teljesen kitakarítani. A következő 5-6 évet még ledolgozta volna. :D

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#2) Vistaboy válasza Raucher (#1) üzenetére


Vistaboy
veterán

Kitakarítottam már, nem is egyszer. A szenzor ment tönkre benne.

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#3) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Az ilyen kopott egeret mivel és hogyan lehet a lehető legolcsóbban újrafújni? Nekem az egerem működik még, de már erősen megkopott és emiatt nem szeretném kidobni.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#4) DeltaPower válasza Dr. Romano (#3) üzenetére


DeltaPower
őstag

Pl. [link] ilyennel szokták, ez viszont nem olcsó.

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#5) Dr. Romano válasza DeltaPower (#4) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Basszus ennyit nem ér az egerem :D Valami olcsóbb megoldásról nem tudsz véletlen?

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#6) DeFranco válasza Dr. Romano (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

egeres topicban ismernek olyanokat akik fújnak egeret... ez most így jó titokzatos lett, de érted...

(#7) Dr. Romano válasza DeFranco (#6) üzenetére


Dr. Romano
veterán

kösz, átnézek oda

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#8) Avicularia


Avicularia
veterán

Asszem most negyedszer cserélte ki a logitech az mx revolution egeremet duplakatt miatt. Eddig egyik sem bírt 1 évnél többet ,inkább csak 8-10 hónapot.

(#9) Lenry válasza Avicularia (#8) üzenetére


Lenry
félisten

lakótársam MX1000-ese is ugyanemiatt áll a polcon.
a harmadik csere után adta fel, és hagyta a fenébe

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10) Avicularia válasza Lenry (#9) üzenetére


Avicularia
veterán

Ha megszűnne ez a cserélési dolog (ahogy olvastam otthon már nem cserélnek, de itt svédben még igen) akkor asszem nem nagyon vennék többet logitech cuccot, mert a minőségéhez képest eléggé túlárazott. Csak a rendkívül ügyfélbarát garanciális szolgáltatásuk tart a cég mellett.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.