2020. április 6., hétfő

Gyorskeresés

Sapphire Radeon HD 7870 OC GHz Edition - Kicsi a doboz, de erős... a kártya.

Írta: | Kulcsszavak: Sapphire . Radeon . HD7870 . Bemutató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.

Ritkán szoktam írni ide, azonban a nemrég vásárolt Sapphire HD 7870 OC GHz Edition nevű VGA kártya mindenképpen megérdemel egy bejegyzést. :K Mostanában nagyon jók az AMD videokártyái, ám a konkurens nVidia is odatette magát a legújabb GeForce GTX 6xx szériával, ezért most nehéz a választás, hogy melyiket érdemes vásárolni.

Korábban nekem szép számmal volt nVidia kártyám is, bár az kétségtelen tény, hogy a Radeon X800 óta csak AMD kártyát vásárolok. Az oka pedig nem más, mint a jóval kisebb fogyasztás, melegedés és ventilátorhang. Habár a GTX 680 láttán komolyan elgondolkodtam, hogy "frakciót váltok", de végül a közelmúltban elvégzett Prohardver! GTX 680 teszt meggyőzött arról, amit sejtettem, azaz hogy ismét csak az AMD 7-es szériájú kártyái eszik a legkevesebbet. Íme a cikkben szereplő táblázat:

Az X800, HD 4890 és HD 6870 számomra tökéletesen bevált videokártyák voltak, és bár játékok alatt néha akadt problémám velük, továbbra is nehéz a váltás (Köztudott, hogy az AMD kártyákkal néha gondok vannak ezen a téren. Ám ez cseppet sem csökkenti az értéküket, legtöbbször általában kijön olyan driver, ami kiküszöböli ezt a hibát). Annak fényében pedig pláne, hogy a HD 7870-et 88K-ért sikerült beszereznem, az annak megfelelő nVidia alternatíva, a GTX 670 pedig durván 120K környékén kapható. :( Igaz, teljesítményt tekintve picit gyorsabb, ám a 30K különbség miatt maradtam emellett. Most lássuk a kártyát:

Amikor a boltban először megpillantottam a dobozt, megijedtem, hogy valamit félreértett a srác, és a megrendelt HD 7870 helyett valamelyik kisebb típust hozta. De miután végre a kezembe foghattam a "drágaszágot", kiderült, hogy minden rendben van, valóban a kívánt kártya lapul a dobozban, pusztán ez a "szerényebb" kiszerelés, ami egy sokkal kisebb dobozban kapott helyet. A szerény jelző nem véletlenül van idézőjelben, hiszen minden megvan benne, ami a nagy dobozban is, csak a HDMI-kábel számára nem jutott már hely. Mivel a 6870-hez én ezt kaptam, így nem volt vészes probléma, anélkül is elvitték a kártyát.

A dobozt kinyitva elénk tárul maga a kártya. A Sapphire kétségkívül ért a tömörítéshez, ennyire összezanzásított csomagot már régen láttam. :DDD A HD 7870 OC Edition nevű kártyán a Sapphire új, hatékonyabb, Dual-X nevezetű hűtése kapott helyet, aminek különlegessége, hogy két ventilátort, valamint teljesen átdolgozott, hőcsöves megoldást tartalmaz. Ezeknek köszönhetően jóval halkabb és hatékonyabb a hűtés. Egyetlen gond, hogy a meleg levegő jó része a házba távozik, így aki nem rendelkezik megfelelő szellőzéssel bíró számítógépkuckóval, annak ez probléma lehet. Nálam szerencsére a Cooler Master CM 690 II Advanced esetében ez nem jelentett gondot.

Méretét tekintve nagyjából ugyanakkora, mint a Vapor-X hűtéssel ellátott HD 6870 volt. A kártya hossza 25 cm, szélessége pedig pontosan két kártyahelynyi. Tápcsatlakozókból két darab, 6-tűs PCI-Express konnektort igényel, ahogyan azt már ebben a kategóriában megszokhattuk. A Prohardver! oldalán található tesztből kiderül, hogy a kártya 12 Wattal eszik többet a referencia HD 7870-től, ami a két ventilátornak és a megemelt órajeleknek köszönhető. Ám a kártya rendelkezik az AMD ZeroCore Power technológiával is, aminek köszönhetően akár 3 Wattra (!!!) is lecsökkenhet a fogyasztás idle állapotban.

Sajnos jelenleg nincs időm rá, hogy teszteket végezzek a kártyával, azonban annyit már most elmondhatok, hogy például Skyrim alatt HD Texture Moddal ellátva 1920x1200-ban mindent maximumra állítva a HD 6870 nagyobb városok esetében már az élsimítás bekapcsolásakor picit ricegett, míg a 7870 esetében még 4xAA használata mellett sem vettem észre semmilyen akadást.

Mindent összevetve nekem nagyon tetszik a HD 7870, és egyáltalán nem bántam meg, hogy eladtam a miatta a HD 6870-et, hiszen így tulajdonképpen 48K-ba került az új VGA, amennyit számomra bőven megért. :R Egy dolog biztos: két évig most már nem veszek új VGA-t, amennyiben jövőre talán kijönnének az új generációs konzolok, aminek hatására megnőne a PC-s játékok gépigénye is, akkor is meggondolom, melyiket fogom választani, remélhetőleg akkor is ilyen bőséges lesz a kínálat. :)

Ui.: Bocs a képek sötétsége miatt, pont akkor volt beborulva kint, amikor vettem a kártyát. :DDD Hétvégén hozok egy fogyasztásmérőt, és majd lemérem, hogy mennyit fogyaszt a jelenlegi konfigurációm. :)

Hozzászólások

(#1) Löncsi


Löncsi
(őstag)

Szép, használd egészséggel.

Megkérdezhetem, hogy a procin milyen hűtő van? Eléggé érdekes darab.

[ Szerkesztve ]

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#2) N€T0X|N


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

a közelmúltban elvégzett Prohardver! GTX 680 teszt meggyőzött arról, amit sejtettem, azaz hogy ismét csak az AMD 7-es szériájú kártyái eszik a legkevesebbet

Ezt nem teljesen értem... a GTX680 nem a 78xx kártyák ellenfele (az majd a 660(?) lesz), hanem a 79xx-eké, azoknál viszont kevesebbet fogyaszt. :F

Bár a kártya ettől még fain, grat hozzá! :K

[ Szerkesztve ]

Sent from my keyBoard

(#3) Vistaboy válasza Löncsi (#1) üzenetére


Vistaboy
(veterán)

Egy Xilence Black Hawk Cooler.

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#4) Recon666


Recon666
(Közösségépítő)

Használd egészséggel. :)

[ Szerkesztve ]

facebook.com/doktor.pc.komadi

(#5) Vistaboy válasza N€T0X|N (#2) üzenetére


Vistaboy
(veterán)

Nem konkrétan a GTX 680-ra gondoltam, csak azért írtam, mert az ő tesztjében voltak összehasonlítva a fogyasztások. Nyilvánvalóan nem hasonlítok egy 150K-s VGA-t egy 88K-shoz. :DDD

A GTX 670 is tesztelve lett közben, annál már a teljesítmény/fogyasztás értéket nézve hajszállal jobb az nVidia:

De ha megnézed, direktben még mindig többet eszik 38 Wattal a GTX 670, mint a HD 7870:

Összességében szerintem nagyjából egálban van a két kártya, de nem mindegy, hogy 120K-t adok ki, vagy 88K-t. :N Ezért vettem AMD-t.

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#6) kpal


kpal
(veterán)

Jó kis ismertető :R ,a VGA tényleg megérte tudáshoz mérten :K

(#7) hoffman_


hoffman_
(veterán)

Én 7770-et építettem be múltkor a cimbinek, ugyanebből a családból, tényleg szép darab. Kicsit doboz, halk hűtés, jó kártya.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#8) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(félisten)

amd-nél már a 4830 óta ilyen kis "kazettában" a divat adni a cuccot :K

| Cicu & Cica VII | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> https://bit.do/fliccprint | eladó B450, H270 alaplap, bundle maradékok!

(#9) baluka26 válasza Mr.Csizmás (#8) üzenetére


baluka26
(veterán)

Sapphire-nál, igazából. Szerintem :)

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#10) Mr.Csizmás válasza baluka26 (#9) üzenetére


Mr.Csizmás
(félisten)

most hogy mondod, hm, tényleg az volt mind :DDD

| Cicu & Cica VII | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> https://bit.do/fliccprint | eladó B450, H270 alaplap, bundle maradékok!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.