2020. október 28., szerda

Gyorskeresés

Internet-adó. Minek?

Írta: | Kulcsszavak: internet . adó . kultúra . járulék

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
A napokban rengeteget lehet olvasni az internet megadóztatásáról, "Kulturális Járulék" címszó alatt. Még ha csak erről lenne szó, nem is lenne baj, azt a 0.8%-t valahogy csak kibírja az ember. De ezt az úgymond "Kulturális Járulékot" ki akarják vetni olyasmikre is, mint az öltöny, nyakkendő, kosztümök, bútorok, kristálypoharak, lámpaoszlopok, és még sorolhatnám a végtelenségig. :F :((

Kérdem én: Mi a lóf@szt képzelnek ezek magukról? Ha egy kicsit is emberibb környezetben valakinek eszébe jutna ez a marhaság, hát minimum azt kapná, hogy elsőként ő próbálja ki, milyen érzés kifizetni ezt a rengeteg adót, persze annyi fizetésből, amennyit ő megszavazott nekünk. :(((

Én azt kívánnám azoknak, akik ezeket a marhaságokat kitalálják, hogy próbálják ki csak egy éven keresztül. Éljenek albérletben, minimálbérből fizessék a rezsit, lakbért, ételt, ruhát, és mellé azt a rengeteg ökörséget is, amit kitaláltak. :(((

Engedjétek meg, hogy idézzem egy fórumozó véleményét, egy másik oldalról, szintén a téma kapcsán:

"Igen, én csak a nyakkendő, és öltöny, mint státusz-szimbólum megadóztatásáról hallottam, de ez ami itt folyik "politika" címszó alatt, az egyszerűen a nemzet kifacsarása, kizsákmányolása, hogy egyesek, akik a felső tízezerbe tartoznak, a hatalmat tovább "bitorolhassák". Mert mi is ez a politikai hatalom? Nem kell magyarázni, de úgy látszik egyesek (felső 10ezer) annyira elfeledkezett a szó eredetéről, hogy egyszerűen az már bicska-nyitogató (és akkor itt nem anyáztam, vagy küldtem el a tisztelt "honatyákat" gulákokba -mert amúgy szerintem ez lenne az egyetlen kiút - a sok léhűtőt, akik a mi adóinkból élnek, és gyarapodnak, és még többet akarnak (A mi adónk, nem az övék!), igen is el kellene zavarni életük végéig valami fasza munaktáborba Szibériába, hogy utána ott elgondolkozhassanak, milyen az ha a nulla felé konvergáló átlagkeresetből még le akarnak húzni még egy bőrt!
POLITIKA - ógörög eredetű, közélet, közéletben való szerepvállalás, azaz a POLISZ ÉRDEKEINEK KÉPVISELÉSE, POLISZ ÉLETÉNEK IGAZGATÁSA! -és nem kizsákmányolás, a "köztisztviselőkre" (értsd itt honatyák, miniszterek, képviselők, bizottsági tagok, szakértők stb.) való hatalomátruházás! MERT! Mitől különb bármelyik p*cs (Tisztelet a kivételnek, de ritka mint a fehér holló) a "politikai" életben, mint egy átlag ember? Ők nem családosok, ő esetleg nem pék, vagy építőmérnök volt azelőtt "civilben"? Miért ne tudná bárki ezt a feladatkört, amit a démosz ruházott rájuk, ellátni? Én is simán, és kedves olvasó közünség ha belegondolsz, te is simán meg tudnád azt csinálni, hogy a héten egyszer tartasz egy 1,5 órás fogadóórát, aztán Te is feltudnál kelni 10-kor délelőtt, hogy beérj az igen fontos szavazásra 12.30-ra, amiután egyből ebéd van... és Te is tudnád lebegtetni a "mentelmi" jogodat, ha ittasan elkaptak gyorshajtásért... Soroljam még?
NEM! Mert te is, és én is úgy érzem, nem vagyunk ennyire elkorcsosult ERKÖLCSTELEN jellemek, hogy egy ilyen szűk társadalmi réteghez tartozz csak azért, hogy elmondhasd, hogy anyagi jóléted biztosítva van a többi kizsákmányolt és hülyére vett 9 999 990 honpolgár révén....
Várom, hogy ne csak én szemem nyíljon fel, és elégeljem ezt meg, hanem mint a Messiás, majd jön valaki, aki nyíltan ez ellen szembe száll, és végre igazi demokrácia lesz (nemcsak idehaza, máshol is érik már). Miért működik Svájcban, Svédországban, Máltán, működött az ókori Görögországban? (Mert a tiszta ERKÖLCS volt az emberek életének alapja -szerintem)
És visszakanyarodva a Szibériai Gulákoktól a nyakkendős adós valóságba. Miért van az, hogy a felső 10ezer kisajátítja a kultúrát? Miért kerül egy operajegy 10-20-100ezer Ft-okba? Miért kell hozzá 100ezer Ft-os frakk, meg estélyi? A Kultúra nem mindenkié? a kivetett adókból nem olyan "kultúrát" kellene felépíteni, ami mindenki számára elérhetővé válik? (ha akarja igénybe veszi, ha akarja nem)
Miért kell a legtöbb állásinterjúra öltönyben és nyakkendőben megjelenni? Akkor a szegény csöves munkanélküli, aki már hónapok óta keres munkát, most meg lesz még jobban sarcolva, mert valamely p*cs ezt úgy gondolta, jól kitalálta.
HÁT NEM! A felső 10ezer ezt a "nyakkendő-adót" is röhögve kifizeti, de megint a démosz, akinek az érdekeit kellene képviselnie a "politikai hatalomnak", az fogja megszívni....

TUDJÁTOK MIT? Ideje lenne elgondolkozni, hogy így valóban hova vezet ez az út? Az úgynevezett rendszerváltás óta csak ígéretek, és a nyugatnak való megfelelés fut, de nem is akármilyen sebességgel! Az eltelt 18 év alatt mit tudunk felmutatni? Még mindig nincs kész semmi, még mindig nem történt érdemi változás a ügyvitelben, a gazdaság napról napra teng-leng, nincsenek érdemi fórumok, ahol igazi szakemberek vezethetnék meg a dolgok menetét. Miért látom ugyanazokat az arcokat ugyanott, ugyanabban a pozícióban, mint amikor óvodás fejjel bekapcsoltam a TV-t a 1980-as évek elején?
ÖSSZEVETÉSÜL: nézzétek meg csak, amikor 1867-be a Monarchia nagyobb felének politikai erői felsorakoztak egy személy (De hiteles és erkölcsös személy!) mögött, micsoda eredményeket tudtak már felmutatni! Rá 4 évre már világkiállítás, földalatti, soroljam? És most hol állunk olyantól, hogy űrkutatás, nanotechnológia, gépipar, komplex közlekedési hálózatok..... és általános jólét! ELMONDOM: kb. olyan messze, hogy kedves vezetőinket egy szibériai gulákban látogathassam meg."

Ui.: Elnézést kérek az idézett sorok tartalma miatt, de mivel a véleményünk úgy körülbelül megegyezik, ezért volt bátorságom bemásolni. A szöveget átnéztem, kicenzúráztam a durvább részeket, de ha valaki talál benne nem odavaló dolgot, említse meg, és kijavítom.
Vistaboy.

Hozzászólások

(#1) Vistaboy


Vistaboy
veterán

Ideje lenne már véget vetni ennek a hozzáállásnak, hogy csak azt nézik, miből lehetne még több adót beszedni. Inkább arra törekedhetnének, hogy ingyenes legyen a művelődés. És még csodálkoznak, hogy sok a tanulatlan, műveletlen ember. Így csoda?

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#2) tkazmer


tkazmer
addikt

bocs, hogy csak egy részt emelek ki:
"persze annyi fizetésből, amennyit ő megszavazott nekünk."
azt gondolom, erre ez lehetne a helyes megoldás: [link]

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#3) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Az a baj ezzel a 0.8%-al, h ha most megszavazzák,
akkor később már "házon belül" megemelhetik 20-25%-ra is akár..
Hiszen a netezők tábora egész nagynak monható - költségvetési szempontból.
Ezért nem kicsi a tét.

Amúgy meg nagyon jól fogalmaztál, "Kulturális Járulék"..
...már a nevében is sértő, azok után akik, és amire költenék.

ps:
Rákosi nem Gulagban végezte? :D
Illetve oda került, aztán onnét egy orosz faluban végezte..hmm? :U

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Ki nézte ma m1-en az A'la carte-t (remélem, jól írom) vagy a Házon kívült? (Egyre jobbak a témák ezekben a műsorokben, mintha egyre többet mernének.)

A probléma ezzel az, hogy a kultúrát az állam nem támogatja a közösből, hanem teljes mértékben a kultúrális járulékból, ami 8-9 milliárd Ft évente. (Szerintem semmire sem elég, ha azt vesszük, mire kéne...) Gyakorlatilag azt csinálja, hogy a kultúrát fizessék meg azok, akik használják is. Azaz - sarkítva - jobb kultúrálatlannak lenni, tökjó. Pedig egy szegény országnak ez lehet a legnagyobb kincse, ma itthon mégis durván elhanyagolják. Ráadásul az internetet nemhogy lehúzni, még inkább népszerűsíteni kellene. Ajánlom ezt a cikket, ebből látszik, mennyire elhanyagolják...

A Házon kívülben volt ma még szó a turizmusról, országimázsról. Itt hasonló a szitu, irreálisan keveset - 3 milliárdot - költenek évente a kampányra, miközben még így is 900 milliárdot hoz a konyhára, nem számolva az egyéb jótékony gazdasági hatásokat.

(#5) Wolverine válasza Crystalheart (#4) üzenetére


Wolverine
félisten

A kulturális járulékot ráadásul a miniszter osztja el saját hatáskörben, és arra ad, ami neki tetszik. (illetve ~100 kurátor ad neki ebben tanácsokat.) Vagyis persze szakmai módon és pártatlanul kapnak az arra érdemesek :U

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#6) Thunderzolee válasza Crystalheart (#4) üzenetére


Thunderzolee
addikt

"...felszólítja a kormányzatot, hogy a javaslatot az ország érdekeinek megfelelően haladéktalanul vonja vissza."

Ezeket mióta érdekli az ország érdeke? :F

Ha ilyen dolgok egyáltalán a Parlamet elé kerülhetnek,
akkor ott már régen baj van. :(

mod:
Délben én is megemlékeztem az internetadóról.. :B

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#7) Vistaboy válasza tkazmer (#2) üzenetére


Vistaboy
veterán

Ez méginkább elszomorító. :(

Tavaly december és idén március között négy munkahelyem volt, és mind a négy helyen minimálbérért voltam kénytelen dolgozni. Egyiket kiemelem, okulás céljából, persze név nélkül.
A meló reggel 7.00-től 15.50-ig tartott, ugyanis volt két hosszú szünet, amit le kellett dolgozni. Igenám, de a hét négy napján reggel 6.00-ra kellett menni, mert sok volt a meló. Plusz még hozzájön az utazás, így akkor egy napom a következőképpen alakult:
Reggel 4.00-kor keltem, reggeli, wc, ilyesmik.
5.00-kor indult a busz, azzal bent voltam 5.20-ra. (Később már csak 5.50-kor volt busz, azzal már elkéstem (Mert már 6.10-kor beérni nem elfogadható)).
6.00-kor kezdtük a melót, 15.50-kor volt műszak vége.
16.00-kor jött a busz visszafelé, tehát ilyen hogy fürdés, nem volt megvalósítható (Hacsak nem akartam egy órát várni a következő buszra).
16.20-ra értem haza, lefürödtem, megkajáltam, addigra volt kb. 17.00. Este 20.00 körül meg már le kellett feküdnöm, mert akkor nem tudtam kelni reggel.
Összvissz tehát egy nap volt 3 óra szabadidőm.

És kaptam egy hónap után 55.000.Ft.-ot. :(((

Szóval akkor ez a drága miniszter úr szerint sok, és csökkenteni kell? :(((

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#8) Vistaboy válasza Thunderzolee (#3) üzenetére


Vistaboy
veterán

Igaz, sőt ez hamarabb is bekövetkezhet, ugyanis előszeretettel szokták az ilyesfajta terheket két számjegyű emeléssel sújtani. Például mikor volt olyan év (lassan már hónap), amikor például a gáz, villany, élelmiszer, ilyesmik árát egy számjegyű százalékokkal emelték? Nem sűrűn emlékszem ilyesmire. Minimum 10-15%, amit egyszerre rátesznek, a fizetéseket viszont nemhogy egy számjegyű százalékokkal nem emelik, hanem még azért is hónapokig vitatkoznak egymással, hogy miért adják meg az öt (!) százalékot, amikor három is sok. :(((

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#9) adalbert1


adalbert1
addikt

Ez a kultúrális járulék szerintem a pofátlanság határát súrolja...
Főleg ha tényleg minél több termék árába be akarják ezeket építeni.
Egyáltalán kiket is támogatnának ezzel?

Mert pl. értelmes, nézhető magyar filmet az utóbbi 18 évre visszamenőleg nagyon keveset találni. Az ötlettelenségét az alkotóknak szerintem tökéletesen mutatja, hogy simán feldolgozzák a Hyppolit a lakájt, az Egy szoknya egy nadrágot... Ilyen szarokból én nem kérek, az eredetiek sokkal jobbak voltak. Vagy ha ilyenekre is adnak pénzt, akkor legyen ingyenes a megtekintésük.
Történelmünk egyik legfontosabb eseményéről, a Honfoglalás című borzadály készült. Tele bakival, említésre se méltó.
Vagy esetleg párezer nézőt érdeklő elvont művészfilmek? Szvsz ha annyira fontosak finanszírozzák más forrásból.

Kortárs zenéből ugyan van jópár értékelhető, de ebből is mindenkinek más tetszik, annyi stílust/előadót úgyse tudnának támogatni, amivel mindenki elégedett lenne.

Kortárs irodalmat meg nem igazán olvasok, de van egy tippem hogy tuti el vannak maradva színvonalban a régi nagyoktól.

Ha meg mindenféle képzőművészeti alkotás támogatására akarják költeni, akkor meg szintén legyenek ingyenesen megtekinthetőek egész évben bárki számára.

(#10) tkazmer válasza Vistaboy (#7) üzenetére


tkazmer
addikt

jegybankelnök, nem miniszter:)
az 55.000 forint kevés, ez egyértelmű. csodállak, hogy meg tudtál belőle élni, nekem nem menne.
azonban:
" A foglalkoztatás ösztönzése kapcsán az MNB elnöke megjegyezte, hogy hiba volt a minimálbér bevezetése, ezért azt csökkenteni, illetve megszüntetni kell, ugyanis ez a foglakoztatás korlátja."
Azt pedig a vak is látja, hogy ma Mo-n túl kevesen dolgoznak. Ilyen foglalkoztatottság ilyen mértékű állami kiadások pedig a jelenlegi nem túl rózsás helyzetet eredményezték.

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.