A Párocskám nagy kedvence a pizzás csiga. Már régóta akartam neki házilag csinálni, de csak most jutottam el odáig. Egész jó lett, csak egy hibát vétettem. A tésztába kétszer annyi sót tettem mint kellett volna (Szerelmes a szakácsné effektus ).
És akkor jöhet a recept.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3-3,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál méz, só
Elkészítése:
Gyúrjunk a lisztből, élesztőből, az olívaolajból, a langyos vízből, a mézből, sóból tésztát, a hozzávalókat kb. 10 percen keresztül erőteljesen dagasszuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk. Meleg helyen kelesszük legalább 1,5 órán át, majd alaposan gyúrjuk át ismét és még legalább egy óráig kelesszük.
Hozzávalók a pizzaszószhoz:
- 1 dl paradicsomszósz
- 10 dkg sajt
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4-5 levél bazsalikom
- só, bors, oregánó
Elkészítése:
A paradicsomszószt öntsük egy vastag faló lábosba, adjuk hozzá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, az oregánót és a bazsalikomot. Takarékon kb. fél óra alatt sűrítsük be.
Miután megkelt a tészta és a pizzaszósz is kész, kapcsoljuk be a sütőt kb. 180'C-ra. Nyújtsuk vékonyra a tésztát, kenjük be a szósszal majd szórjuk meg reszelt sajttal (én apróra vágott sonkát is tettem rá, de lehet pl. olívabogyót is) és tekerjük fel mint a palacsintát. Éles késsel óvatosan vágjunk karikákat, tegyük a tepsibe és késsel picit lapítsuk el őket. Sütőpapírral kibélelt tepsiben nem macerás kisütni, kb. 15 perc alatt kisülnek. Nem nehéz dolog, és nem is igényel extra alapanyagokat, de azért kell hozzá türelem és idő.