Manapság igencsak elterjedt dolog a muffin. Sokan próbálkoznak vele, van akinek sikerül, van akinek kevésbé és van aki szereti megcsinálni, de nem eszi meg. Én abba a kategóriába tartozom, akinek sikerül és finom is. Gondoltam megosztom pár finom receptemet és tippemet.
A muffin sütéshez elengedhetetlen, egy muffin sütő forma. Ez szinte bárhol beszerezhető, hipermarketekben,100 forintos üzletekben.... A másik fontos kellék a muffin sütő papír, ami szerintem bármely papírírószer üzletben megvásárolható. Tapasztalatom az, hogy az egyszerű fehér a legjobb. Könnyen lehúzható a muffinról és nem ragad rá. A mintásak, szinesek általában túl vékonyak és nehezebb a lehúzásuk. Persze lehet, hogy csak én nem találtam még vastag mintás papírt. Én a mintásak akkor használom, ha vajjal kikent tepsibe sütöm, és utólag teszem a papírba. Persze így sokkal macerásabb a sütés, hiszen minden adag kisütése után el kell mosogatni a formát.
Szerintem más különleges dolog nem is kell a muffin elkészítéséhez.
És most bemutatom a 3 kedvenc receptemet. Egyszerűek, de mégis finomak.
Extra csokis muffin:
Hozzávalók:
- 7dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 25 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg étcsokis tortadara (a kakaót és a darát én ízlés szerint rakom bele, attól függ ki hogy szereti)
Elkészítése: A vajat a cukorral elkeverjük (érdemes a margarint kicsit meglágyítani, a könnyebb elkeverés végett), majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet. Ezt követően hozzáadjuk a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét. Én a tortadarát a közepére szoktam szórni, vagy csokit, esetleg valami drazsét teszek a helyére. A formákat háromnegyedig töltjük a tésztával és 175'C előmelegített sütőben megsütjük. Hivatalos idő szerint 15-20 perc alatt megsül, de érdemes tűvel vagy villával megszúrogatni, nehogy a közepe nyers maradjon (sokszor hallottam már, hogy így rontotta el valaki, nem sütötte át rendesen).
És egy kis extra: Sütés előtt, a tetejére szoktam szórni a csokidara párját, ami cukorból van és színes. Kicsit vidámabbá válik tőle a muffin.
A másik nagy kedvenc, a Kókuszos muffin:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl olaj
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítése nagyon hasonló a csokiséhoz:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a tejet és az olajat, végül a kókuszreszeléket. Szintén 175'C-on, előmelegített sütőben megsütjük őket. Itt is fontos a szurkálás, az elkészítés ennél is hivatalosan 15-20 perc.
Egy kis plussz: Hogy ne legyen túl kókuszos, én a közepébe szoktam rakni egy kis csokit vagy tortadarát. A tetejét pedig ugyan úgy megszóróm a színes kis darákkal. És már kész is van.
És a harmadik, egyben utolsó, a Mákos muffin:
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tejföl
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg barna cukor (a sima cukor is tökéletesen megteszi, persze a barna cukor egészségesebb)
- 4 evőkanál mák
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az őrölt mákkal, majd kis adagokban hozzákeverjük a vajas krémhez. Előmelegített sütőben, kb. 175'C-on 20-25 percig sütjük. Persze itt is tesztelni kell, hogy biztosan átsült e.
Egy kis extra: Ha valaki kicsit fel akarja turbózni, a legvégén keverhet a tésztába meggyet (ehhez az adaghoz kb. 15 dkg szükséges), vagy akár étcsokis darát is. Mindkettővel nagyon finom.
Személyes tapasztalatom, hogy az általam leírt mennyiségekből, kb. 12 darab muffin lesz. Én általában háromszoros adagokat sütök, kb. akkor 36 darab lesz, nagy rá az igény....
És egy kis ízelítő:
(a képen a kókuszos illetve a mákos muffin látható)
Jó sütögetést kívánok Mindenkinek!