A hétvégén a Párommal sétálgatva, egy kirakatban megláttam egy fánksütő tepsi. Már akkor tudtam, nekem kell egy olyan. Ma el is mentem, megvettem és nem bírtam ki, hogy ki ne próbáljam. Az új dolgokat mindig tesztelni kell.
Most lettek kész, hát nagyon jól néznek ki és nagyon finomak. Nem is gondoltam, hogy első sütésre ilyen jó lesz.
Leírom a receptet ami alapján készítettem.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 4 dl tej
- egy kocka (5 dkg) élesztő (én szárított élesztőt használtam, így 2 csomaggal tettem bele)
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg puha vaj
- egy csipetnyi só
- én egy kis fahéjat is tettem a tésztába, de lehet beletenni reszelt citromhéjat is
- és ami nélkül elkészíthetetlen, egy fánksütő tepsi, amely háztartási boltokban, 100 forintos üzletekben beszerezhető.
Nekem ennyi alapanyagól 22 darab fánk lett.
Elkészítése:
Futtassuk fel az élesztőt a 4 dl tejjel, egy kanál cukorral és egy kanál liszttel. Ezt követően keverjük bele a lisztet, cukrot, a 2 tojást, a sót és a fahéjat, vagy citromhéjat. Keverjük simára a tésztát (robotgéppel nagyon egyszerűen sima tésztát kapunk ). Ha kész a, fél órát hagyjuk pihenni, konyharuhával takarjuk le.
Az idő leteltével egy ecsettel kenjük ki a tepsit egy kis olajjal, majd kiskanállal szedjük a tésztát a formákba. Nem szabad teletölteni őket, én olyan háromnegyedik töltöttem meg és a sütőben szépen feljönnek. Előmelegített sütőben, 220'C-on kb. 10-15 percig süssük őket. Ha a teteje picit megpirul, már készen is vannak.
Miután kihűltek, olvasszunk fel egy tábla tortabevonót egy kis margarinnal és egy kis vízzel és mártsuk bele a fánkokat. Tetszés szerint lehet rászórni cukordrazsét, kókuszreszeléket, diót, vagy dekorációs kellékeket. Természetesen simán is nagyon finom, akkor pici porcukorral szórjuk meg a fánkokat.
És akkor jöjjenek a képek:
Még simán:
Csokisan, feldíszítve :