Igen, elérkezett ez az idő is, hogy megsüssük a több "tonna" mézeskalácsot. A tonna szó csak egy pici túlzás, igazából minden évben jópár kilót sütünk mivel az egész család azt kap karácsonyra.
Bevált recept alapján készítjük,nem túl fűszeres,nem kemény, leírom, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Hozzávalók a tésztához:
- 76 dkg liszt
- 34 dkg porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 5 dkg vaj
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál langyos méz
- ½ csomag mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése: Az alapanyagokat gondosan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és mézeskalács szaggatóval kiszaggatjuk a formákat. Érdemes a szaggatókat pici lisztbe belemártani, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Sütőpapírral kibélelt sütőben 180-200'C-on barnára sütjük őket.
Máz:
- 12 dkg porcukor
- 1 tojás fehérje
A tojásfehérjét robotgéppel felverjük, majd a porcukorral összedolgozzuk. Ezután egy kis zacsiba tesszük a mázat, a sarkára egy pici lyukat vágunk és tetszés szerint kidíszítjük a figurákat. Végül színes dekorációs cukorral vagy csokidarával leszórhatjuk őket.
És most jöjjön néhány kép. (sajnos a képminőség nem az igazi, dehát ez van. )
Sütés előtt:
Sütés után:
Feldíszítve (Saját ötlet, igazából az állatos formák a kedvenceim ):
Jó karácsonyi sütögetést mindenkinek!