Hamarosan itt a karácsony, ilyenkor azért a fehérnép (bár van pár ügyes férfi szakács is ) nekiáll a konyhában mindenféle jót készíteni Például sütögetni.
Anyukám rendszeresen szokott sós rudacskát készíteni ilyenkor, legalább 5-6 adaggal. Az első adag leggyakrabban már kihűlés előtt elfogy, tejjel vagy kefírrel Isteni finom.
Álljon hát itt a receptje, hátha más is kedvet kap az elkészítésére.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg margarin vagy zsír
1 dkg élesztő
1 dl tej (kevés cukorral) az élesztőhöz
1 tojás
1 kávéskanál só
1 pohár tejföl
izlés szerint reszelt sajt . Mi trappistát szoktunk.
A lisztet a margarinnal összekeverjük, majd az élesztőt a tejbe elkeverjük és kicsit állni hagyjuk. Amint felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és belerakjuk a tojást is és a sót is.
A tejföllel összegyúrjuk és egy órán át pihenni hagyjuk meleg helyen, lefedve (Mifelénk vajlingban szokás keleszteni, tetejére "keresztfát" rakva, majd konyharuhát, majd efölé meleg toll kispárnát rakva). Utána kinyújtjuk, tojással megkenjük, elmetéljük és zsírozott/olajozott tepsibe rakjuk .Sajtot reszelünk rá,ha akarjuk, köménymaggal megszórjuk és jó meleg sütőbe tesszük.
Egyszerre 2-3 adagot készítünk, ehhez elegendő 1 pohár tejföl.
Sütési idő kb. 20 perc .
Jó étvágyat !