2020. február 24., hétfő

Gyorskeresés

A külképviseleti szavazásról

Írta: | Kulcsszavak: külföld . szavazás . választás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lehet páran furcsán néztek rám, hát ez meg itt mit akar, mit dumál bele az az otthon maradottak életébe, de ne felejtsétek el, majd harmincegy évet én is lehúztam otthon...

Szóval mesélnék kicsit a külképviseleti szavazásról, ami ma volt.

Először is nézzük mire van szükséged arra, hogy ezt megtehesd:

-nem árt előre gondolkodni, ha szavazni akarsz, akkor kb egy hónappal a választások előtt el kell kezdened intézkedni. Márc 19-ig ugyanis meg kell érkeznie a helyileg illetékes jegyzőhöz a kérvényednek.
Két úton kérheted: közvetlenül a jegyzőnek küldve, vagy meghatalmazott útján. Ha utóbbi módon teszed -pl. nálunk apukám vitte be - fel kell tüntetni a meghatalmazott adatait is a kérvényen, illetve írni kell egy meghatalmazást is.

-útlevél vagy személyi. Enélkül nem szavazhatsz.

-elemózsia és türelem. Ma 1.5 órát vártam, hogy bejussak a konzulátusra, ahol viszont nagyon kedvesek voltak mindenkivel.

Érdekes volt hallgatni az itteni magyarokat, nagyon sokan kétkezi (leginkább szállodai) munkások, diplomával. Érdekes volt az az illető, akin magyar nyakkendő volt, és rámkérdezett, hogy ha otthon jobban alakulna majd a helyzet, hazamennénk-e , mire azt feleltem nem . Én jól érzem magam itt , itt szeretnék dolgozni, élni. Kicsit nehezen értette meg .

Bejutásnál közben ment a találgatás az egész hogyan is működik, ugyanis az otthoniaktól eltérően itt kicsit más a szavazás.

Először is tudni kell, két boríték van. De erről mindjárt bővebben.

Szóval bemész, név szerint elosztva vagy a földszinti szavazóhelyiségbe , vagy az emeletibe vagy beosztva. A-L között a földszintre, M-Z közt az emeletre voltunk beosztva. Fenn 5 ember van az asztaloknál . Ismét név szerinti leosztás következik, én a T- betűs családnevemmel a 4. emberhez kerültem.

Kikereste a nevem, megkereste az otthoni szavazókörömnek megfelelő szavazólapot, és a megyei listát. Kezembe adta és elvonulhattam szavazni. AMi érdekes volt, hogy a szavazás itt egy kis papírbodegában zajlott, semmi függöny, semmi ilyesmi, ha valaki mögöttem lett volna, akár meg is láthatta volna. Papírok bele a borítékba, LERAGASZTANI, visszamenni az asztalhoz. Szavazás érvényességének módja ugyanaz mint othon, macskakaparás, pipa nem érvényes, több bejelölése , üresen hagyás nem érvényes, X vagy + az érvényes, ha egyet jelölsz meg vele.

Itt alá kellett írni egy papírt, amelyen a személyi adatok álltak, ezt bele a nagy borítékba, a másik borítékkal együtt, majd ezt is lezárni aláírni.

Bejutás után az egész nem tartott 5 percnél tovább. De tényleg jó nagy sor volt.
Elvileg itt szavaztak a legtöbben, 2043-en vetették fel talán magukat a névjegyzékbe?!

Jövőhéten kiderül, ki is nyer.

(kérlek benneteket a politikai bejegyzéseket hanyagoljátok,ha ilyet látok, moderátori segítséget kérek. )

Update: most olvastam: a londoni voksolásra 2043 magyar állampolgár közül 1527 jelent meg, vagyis a részvételi arány megközelítette a 75 százalékot

Hozzászólások

(#2) tildy válasza Kalandor (#1) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Upsz. Igaz. Javítva.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#3) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Tiszta FBI. Tobbi arc kikockazva, man in black.. :K ;]

(#4) tibi666


tibi666
(senior tag)

függetlenül attól, hogy kire szavaztál, ha már elmentél és nem szándékozol visszajönni, akkor mégis miért szavazol? nekem ez nem szimpatikus.

(#5) tildy válasza tibi666 (#4) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Szüleim és párom családja (még) otthon élnek. :U 30 évig én is otthon éltem, azt hiszem ez még jár. Nyugodj meg, kb 5 év múlva , amint állampolgár leszek, valószínűleg nem fogok haza szavazni, megkímélve magam a hasonszőrűek beszólásától .(Lásd a mait, de hát miért nem akarok hazamenni. magamban gondolva - Mert csak, nem tökmindegy? )

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#6) szablya válasza Lauda (#3) üzenetére


szablya
(tag)

Te rasszista! :DDD

Szerintem szép dolog, hogy elmentél szavazni, és igenis van közöd szerintem az országhoz.

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#7) JColee válasza tibi666 (#4) üzenetére


JColee
(őstag)

Nekem sem túl szimpatikus.

(#8) Esmein válasza JColee (#7) üzenetére


Esmein
(nagyúr)

Lefordítom: Me' lehet aze'.

Allampolgar joga van hozza, en nem szavaztam mert nem erdekel otthon epp milyen szinu annak a partnak a zaszloja, aki szenne szivatja az agyatokat. Tetszik, nemtetszik, alkotmanyban benne van, kivenni meg nem surun lehet.

[ Módosította: Kalandor ]

"I no longer want to declare war on Hungary. It would be like waging war on a mental institution." - Jeremy Clarkson

(#9) ^Clown válasza tildy (#5) üzenetére


^Clown
(veterán)
LOGOUT blog

Kettős állampolgár leszel?

[ Módosította: Kalandor ]

(#10) Gergő_ válasza tibi666 (#4) üzenetére


Gergő_
(őstag)

én sem értem. tudatában annak hogy nem jön haza, ez nem fair az itthon élőkkel szemben.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.