2020. február 20., csütörtök

Gyorskeresés

Miket kell elintézni külföldre költözés előtt?

Írta: | Kulcsszavak: külföld . teendők

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Itt a logouton is egyre gyűlnek a külföldre költözéssel kapcsolatos írások, viszont sokan elfelejtkeznek egy-két apróságról. Pl. hogy külföldre költözés esetére is vannak törvények. Nem ám úgy van az, hogy felülök a repülőre és itt sem vagyok.

Lakcím
Mikor az ember úgy dönt, hogy külföldre költözik 3 hónapnál hosszabb időre, erről értesítenie kell a magyar hatóságokat. A helyileg illetékes okmányirodában vagy a jegyzőnél kell bejelenteni a változást a lakcímbejelentőn. Ha minden kötél szakad, jó pénzért a konzulátusokon is elintézhető.(Itt 30 font volt)

Ideiglenes külföldön tartózkodásnak nincs felső időbeli korlátja, igazándiból bármeddig lehetsz ebben a státuszban. Sem a lakcímkártyát, sem a személyit nem kell leadni; a magyar állandó lakcímed megmarad. Sok esetben, banki ügyintézésnél, de akár egy sim kártya vételénél is számít az, hogy nálad vannak-e ezen iratok. 2013 március 1-től az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése választható opció, nem kötelező.

Végleges letelepedésnél kérhetted, kezelje-e a magyar állam tovább az adataid. Ha kérted, akkor (tudomásom szerint) közölni kellett a kinti lakcímed is. 2013. március 1-től nem kell külön kérni az adatok kezelését, az automatikus. Ha költözöl, akkor is értesíteni kellett őket. Ha nem kérted az adataid kezelését, nincs további teendő. Hazaköltözésnél -- ha mégis meggondoltad magad -- viszont hosszú procedúra veheti kezdetét.

Ezen kívül a fogadó állam jogszabályait is be kell tartani, van ahol nem tarthatod meg a magyar állandó lakhelyed, ha ott élsz.

Egészségbiztosítás

Ezt szokták a legtöbben elfelejteni elintézni. Viszont a törvény nem ismerete nem ad mentességet, át kell nézni a jogszabályt. (Sokan még otthon élve sem tudnak róla, hogy az, hogy nem járnak orvoshoz még nem mentesíti őket a TB fizetés alól. Sokan főiskoláról kikerülve nem tudják, hogy van 45 napjuk , amíg védettséget élveznek, de utána akkor is fizetni kell a tb-t (~6300Ft-t)), ha nem dolgoznak, és egyéb módon sem biztosítottak)

Így hát a biztosítotti jogviszony 45 nappal a munkaviszony megszűnése után veszti érvényét. Ekkortól az embernek saját magának kell fizetnie a TB-t alapesetben. (Kivételek a megfelelő törvényben)

Viszont ha külföldre megy az ember ÉS otthon ideiglenes külföldön tartózkodást jelentett be (vagy nem jelentett be semmit), akkor attól függően hogy hol él , nyilatkoznia kell a OEP felé.

EGT tagállam esetén ez egyszerű a "Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy" nyomtatvánnyal. Ezt viszont már csak külföldről, kinti biztosítás megléte esetén lehet elintézni. A biztosítási jogviszony létrejötte után ezt 15 napunk van bejelenteni.
Az OEP oldala azonban részletes infót ad erről és más államokról is:
[link]

Végleges letelepedés esetén nem kell a külföldi TB jogviszonyról nyilatkozni.

Természetesen aki csak kiküldetésen van, azokra más szabályok vonatkoznak. Ennek is érdemes utána járni.

Illetve indulás előtt, még érvényes TB esetén érdemes kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát. Ugyan nem sokáig, de az otthoni TB-énk érvényességéig még biztosítottak vagyunk vele.

Gyerekek, iskola

Erről nem sokat tudok, lévén nem kellett intéznünk. Abból amit láttam és olvastam arra következtetek, hogy itt sem mindegy hogyan jön el az ember. Az sem, hogy mindkét szülőjével megy, vagy netán csak az egyikkel, vagy a szülők elváltak. Itt lényeges kérdés az, hogy ki gyakorolja a felügyeleti jogot. Aki nem gyakorolja, annak is beleszólása lehet ilyen fontos kérdésbe, mint a külföldre költözés.

Ideiglenesnél: Magyarországon az iskolának szólni a külföldre távozásról, igazolást vinni emlékeim szerint a jegyzőnek, hogy hol jár iskolába a gyerek.

Véglegesnél azonban van egy 1952-es jogszabály, ami látszólag szembemegy az EU-s alapelvekkel. Az emberek mozgásának szabadságával. Ugyanis a gyámügynál jelezni kell, hogy a kiskorú gyermeket külföldi letelepedés céljából elviszik. A gyámhivatalhoz jövedelemigazolást kell benyújtani, informálni kell őket arról, hogy a gyerek hol és mit tanul, környezettanulmányt is várnak, és igazolni kell a TB jogviszonyt is.... Tehát arról, megfelelő körülményt biztosítasz-e a gyereknek.

Családi pótlék és egyéb ügyintézésről nem tudok írni, remélem lesz itt olyan, aki gyerekekkel együtt ment, és tudja a pontos ügymenetet.

Adó

Van jópár ország, amellyel Magyarországnak kettős adózást kizáró egyezménye van. Az Európai Unió államai ilyenek. Ebben az esetben amennyiben csak külföldön szerzett jövedelmünk van, otthon a NAV felé teendőnk nincs.

Mikor mi kijöttünk, akkor még több adósáv volt és bár nem kellett az itt szerzett jövedelm után adózni, otthon ez más adósávba tolhatta az kijövetel előtt otthon szerzett bevételt. Így alakult ki az a helyzet, hogy többeknek pluszban be kellett még fizetni az otthoni adót.

Ezt nem tudom mennyit változott, de ha nem sokat 2009 óta, akkor még most is fel kell tüntetni a személyi-jövedelemadó bevalláson adóterhet nem viselő jövedelemként.

Végleges külföldre távozás esetén a jövedelemadó soron kívüli megállapítását kell kérni.

Útlevél vagy személyi?
Végleges itt egyszerűbb, mivel a személyidet elveszik amikor bejelented a végleges külföldre távozást: csak az útlevél marad.

Ideiglenesnél:
Bár az EU-n belül (plusz Norvégia és Svájc, illetve olyan országok, amellyekkel erről kölcsönös szerződés van) mindenhol kötelességük lenne a hivataloknak elfogadni a személyit is, sok helyen az útlevelet preferálják. Azt mondom érdemes kiváltani ha nincs, ha van, akkor meg hozni, mert pl. errefelé több esetben is postán kell feladni vagy az útlevelet, vagy a személyit, ilyen esetben jó ha marad plusz egy iratod. Aztán meg már olyat is láttunk, hogy elhagyott valamit a posta, nehogy itt végén iratok nélkül maradj.

Eu-n kívül természetesen útlevél kell.

Magyar bankszámla

Kell vagy sem? Jó kérdés. Nekem még van, egyszerűen vannak dolgok, amiket magyar számla nélkül (pl. telefonszámla befizetés neten, ha csoportos beszedésivel nem sikerült lehúzni) nem tudok intézni. Otthon sok esetben érdemesebb is fizetni vele, bár most már erre is ráterhel némely bank mindenféle tranzakciós illetékeket.

Ha hitele van otthon az embernek, sok esetben akkor is érdemesebb magyar számláról fizetni, anyagilag is. Személyes tapasztalat, hogy lakcímkártya-személyi ig. használata nélkül az ászf. alapán némely bank nem engedi a befizetést sem, saját számlára. Tehát a végleges külföldre távozás bejelentésével csak óvatosan, nehéz helyzetbe kerülhetünk hitel, de akár normál bankszámlaügyintéyés esetén is.

Ezen felül azonban egyéni döntés, szét kell nézni, senki nem hozhatja meg a döntést helyetted..

Informálódás
Ez talán a legfontosabb pont. Hova megyek, mit kell ott elintézni, milyen hivatalokat kell felkeresni, elfogadják-e a diplomám/szakmám, fordítást érdemes-e csináltatnom satöbbi. Ezek egyéntől és országtól függően különbözőek lehetnek, mindenkinek magának kell utánajárnia.

Van , ahol pl. nem érvényes a magyar jogosítvány, nemzetközit kell kiváltani. Bizonyos országok esetén (lásd tiv83us hozzászólását) az is sokat segít, ha nálad van az oltásaidról szóló igazolás.

És még valami: ha külföldre megy az ember, jó ha a szorgalmon felül a "mesterhármasból" legalább kettő stabil alapokon áll.
A mesterhármas pedig :
1. Szakmai képzettség
2. Nyelvtudás
3. Elegendő pénz addig, míg munkát nem találsz.

Ha ebből csak egy teljesül csak, akkor nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen küldetés lesz megvetni a lábad. Van akinek sikerül, de nem általános.

A leírásom nem tér ki minden részletre, ezért mindenféleképp nézzetek utána más forrásokból is a pontos teendőknek.

UPDATE:
Készülök írni egy cikket a kiérkezés utáni teendőkről , ott kérném majd a különböző országokban élők segítségét.

Addig is Németországgal kapcsolatban olvassátok el Ivan15 hozzászólását, illetve érdemes benézni a "Németország - Élmények, tapasztalatok" topikba.

UK esetén jó kezdés az "Anglia - élmények, tapasztalatok " topic.

Update: 2013. marcius 16:

Megszunt az ideiglenes kulfoldon tartozkodas bejelentese, kotelezo veglegest bejelenteni:
Forras: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/PL/hu/Konzuliinfo/ideiglenes_tartozkodas.htm
Ideiglenes tartózkodás/letelepedés

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. tv. módosítása miatt 2013. március 1-től megszűnt a három hónapon túli (ideiglenes) külföldi tartózkodás bejelentésének lehetősége, továbbá megszűnt annak lehetősége is, hogy külföldön élő magyar állampolgár kérje adatainak a nyilvántartásból való törlését.

Az uniós szabályozás szerint minden uniós polgár csak egy állandó lakcímmel rendelkezhet az EU területén. Amennyiben a magyar állampolgár életvitelszerűen Lengyelországban tartózkodik, köteles bejelentenie külföldön történő letelepedést. Ezt nagykövetségünk konzuli hivatalában is megteheti.

Külföldi letelepedés bejelentésekor a személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bevonásra kerül, ez azonban nem zárja ki a magyarországi tartózkodási hely megtartását vagy annak létesítését. Magyarországi tartózkodási hely létesítése csak Magyarországon, személyesen, a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodánál lehetséges.

Ha a magyar állampolgár később újra állandó lakóhelyet szeretne létesíteni Magyarországon, ismét igényelhet személyi igazolványt és lakcím kártyát.

(Az 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról 5.§

(2) a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
(3) a polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik).

Update 2013.márc.26:

Az indexes cikk alapján a lengyel követség oldala megtévesztő (nem korrekt, nem megfelelő) információt tartalmazott, félrevezető volt, ezt le is vették. A hivatalos álláspont szerint a szokásjogból kifolyólag is (sokan nem jelentették be egyébként sem ) megszűnik az ideiglenes külföldön tartózkodás kötelező bejelentése, nem lép semmi a helyébe, tehát egyszerűsödik a dolog . Bármennyi ideig lehet "ideiglenesen" külföldön lenni, és nem kell róla szólni a magyar hatóságoknak.

Csak a végleges letelepedést kell bejelenteni annak, aki úgy döntött, hogy véglegesen letelepedik valahol.

Hozzászólások

(#1) paramedic


paramedic
(aktív tag)

(#2) tlv


tlv
(veterán)

Upsz. :))

Derp

(#3) tildy válasza paramedic (#1) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Ha jol tudom, 1952-es torveny.Nem veletlen, hogy sokan ideiglenes kulfoldon tartozkodassal jonnek el, mert akkor nem kell a gyamuggyel foglalkozni. A tortenetet amugy kb 1-1.5 eve ismerem.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#4) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Azt még megemlíteném, hogy sok helyre kell közölnie az embernek hogy a levelezési címe változott, pl bank, biztosítók, telefontársaság vízművek satöbbi. A lakcímkártya, lakcím is csak akkor maradhat meg, ha a birtokunkban maradt / szüleink ott laknak a magyarországi címen.
Amúgy szerintem érdemes megtartani a bankszámlát, mivel külföldön a kártyás fizetés ingyen van, ha utal vagy felvesz az ember pénzt, azért meg kemény levonások vannak. Persze erre rárakódik kockázatnak a forint volatilitása.
Egy dolgot nem szabad elfelejteni, ha külföldre költözött el az ember, és ott kapja a TB-t: Ha magyarországra utazik, nem árt az utasbiztosítás. Ugyanis az már "külföld".

Amúgy jó összefoglaló.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) Viszlát


Viszlát
(addikt)

Kicsit dolgozhatnál még rajta és mehetne címlapra, megérdemelné a téma.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#6) Wyco


Wyco
(tag)

Forumos linket beteheted szerintem :) Hasznos lenne (http://prohardver.hu/tema/anglia_elmenyek_tapasztalatok/friss.html)

BackToTheUKBlog:[backtotheukblog.wordpress.com] 2019/09/05: Brexitgráf IV — őrültek és csirkék háza

(#7) .noxwill


.noxwill
(veterán)

Köszönöm szépen az információkat. Hasznos lesz nővéreméknek, és szerintem még számomra is, ha eljő az idő év végén :)

És egyetértek Viszlát fórumtárssal, nyugodtan mehetne ki címlapra :)

All→M8

(#8) Ivan15


Ivan15
(senior tag)

jo a cikk, nehany kiegeszites az informalodas reszhez:

-a vegzettsegeket egy külföldi hitelesitett forditoirodaval le kell fordittatni, ott, ahol munkat keres (100-200€)
-Sok munkaltato keri a születesi anyakönyvi kivonatot -ezt nem kell leforditani, de ki kell vinni
-Az elsö fizetes felvetelehez mar kell lenni egy külf-i bankszamlanak, de:
--az ELSÖ bankszamla csak akkor nyithato, ha van egy ottani bejelentett lakcim, a berleti szerzödest szlanyitaskor a banknak be kell mutatni

-Most jön az xszer: Lakast csak akkor talalsz, ha van mar munkahelyed, mert a berbeado tudni akarja, hogy egyatalan sanszos-e, hogy a berleti dijat fizetni tudod -ezert a berbeado latni akarja az utolso 3 havi -tehat mindharom- fizetesi kimutatasodat...ha ez nincs, nem talalsz könnyen lakast...Szoval amig az elsö 3 havi kimutatas meglesz tenyleg nehez, kiveve, ha a munkaltato intezi ahol elöször laksz es oda be kell magadat jelenteni. --> igy mar nem lesz gond az elsö bankszla nyitasa sem

Ezek szemelyes tapasztalatok, nem csak hallasbol irtam ;)

-A lakasberleshez meg egy kiegeszites: a kaucio 2-3 havi berleti dij +az 1 havi berleti dij, amit elötte ott le k

[ Szerkesztve ]

Remove Control

(#9) Ivan15 válasza Ivan15 (#8) üzenetére


Ivan15
(senior tag)

megj.: siman lehet, hogy a bank az elsö szlanyitashoz a munkaszerzödest keri...

Szoval hasonlo ez arra szitura, mint amikor egy kutya a sajat farkaba harap- minden mindennel összefügg, ezek egymashoz szervesen kapcsolodo feltetelek, az egyik feltetelezi a masikat es forditva ..

Remove Control

(#10) tildy válasza Ivan15 (#8) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Ez a resz orszagonkent valtozik, hozzairom, de mindenhol mas lehet. Attol fuggoen UK, Nemetorszag, Franciaorszag. Ne veletlenul irtam, hogy ennek mindenkinek egyenileg kell utanajarnia.

Pl.:
-a vegzettsegeket egy külföldi hitelesitett forditoirodaval le kell fordittatni, ott, ahol munkat keres (100-200€)
Egyreszt tobb helyen elfogadjak az otthonit is , vagy egyaltalan nem kell. Nekem itt sose kertek meg , penzkidobas lett volna.

-Sok munkaltato keri a születesi anyakönyvi kivonatot -ezt nem kell leforditani, de ki kell vinni
Ilyennel meg sosem talalkoztam, az anyakonyvi kivonatom nekem koszoni , jol van otthona szuleimnel

-Az elsö fizetes felvetelehez mar kell lenni egy külf-i bankszamlanak, de:
--az ELSÖ bankszamla csak akkor nyithato, ha van egy ottani bejelentett lakcim, a berleti szerzödest szlanyitaskor a banknak be kell mutatni

Az egyik munkatarsamnak 3 honappal kijovetele utan nyitotta meg a bank a szamlajat. Pinpongoztak egy sort, de a srac mar az elejetol kezdve dolgozott. A cegnel megbeszeltuk, hogy az en szamlamra jojjon a fizetese.
A masik, hogy UK-ben olyan, mint bejelentett lakcim nem letezik.

Most jön az xszer: Lakast csak akkor talalsz, ha van mar munkahelyed,
Uk-beli tapasztalat, hogy nem feltetlen kell munkahely, de tobb havi berleti dijat kerhetnek. Vagy neha az sem eleg ha van munkahelyed, kozuzemi szamla kell, hogy jojjon a nevedre. Elso kikoltozeskor ez erdekes.

-A lakasberleshez meg egy kiegeszites: a kaucio 2-3 havi berleti dij +az 1 havi berleti dij,
Nekunk itt elso helyen 2 het kaucio volt, utana pedig 1-1 honap. Plusz a berleti dij. Ahogy hallom a svedeknel ez joval magasabb , siman elkerhetnek 6 honapnyit is, plusz ott nem tudod azt megjatszani, hogy csak ugy kimesz, majd lesz munka, mert nem biztos , hogy fogsz tudni hol lakni.

Koszonom amugy a kiegesziteseket, de ezek orszagspecifikusak tobbnyire, ezert is irtam, ez valtozhat orszagrol orszagra, emberrol emberre. Utana kell jarni.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.